Maradova vína ušlechtile políbená

17. 2. 2017

      Opravdové vinné potěšení nám po roce připravil Petr Marada se svými víny z mikulčického sklepa. Ochutnali jsme jich deset, až na dvě „čtrnáctky” všechna z ročníku 2015. Vína velmi zajímavá, vyrobená opravdu šetrným způsobem, některá políbená akátovým sudem, bylo zde i naturální víno, všechna pak bez přidaných kvasinek, síry jen poskrovnu.
      Vstupním vínem bylo Veltlínské zelené 2015 v pozdním sběru s vůní vyzrálého ovoce, jemně kořenité a s lehkou minerální stopou. V chuti měkce ovocné, šťavnaté a pikantní. Nevděčnou úlohu prvního vzorku splnilo dokonale, což se potvrdilo po přechutnávání na závěr řízené degustace.
       Sauvignon 2015 v pozdním sběru z mikulčické trati Kněžská nebyl ani jednoznačně broskvový, ani černorybízový. Voněl po nazrálém světlém ovoci v poměrně bohatém minerálním kabátku. V chuti byl měkce ovocný, téměř kompotový se vzdálenými „karamelovými” tóny. V závěru byl dostatečně pikantní.
      A na řadu přišla první delikatesa – Ryzlink rýnský 2015 v pozdním sběru zrající v novém akátovém sudu. Suché víno z lužické viniční trati Na Strání vonělo po nazrálého světlého ovoce s jemným náznakem medových tónů. V bohaté chuti převažovalo nazrálé ovoce s medovým „štychem”. Šťavnatý, pikantní a přímo mazlivý ryzlink.
      Příjemné bylo další víno, které zrálo v akátovém sudu, tentokrát starším. Rulandské šedé 2015 v pozdním sběru bylo vyrobeno „přírodní” metodou velmi blízkou tzv. kachetinské (známé z Gruzie). Ve vůni lehounce minerální „kompotované” ovoce. Také v chuti převládalo světlé ovoce v kompotovém provedení. Cítit byly medové tóny. Tělo bylo lehce zakulacené, šťavnaté a pikantní.
      Čistě naturální vínem bylo Chardonnay 2014, zemské víno. Prošlo třídenní macerací na slupkách a následným ležením na bobulích ve starších barikových sudech. Ve vůni jemně medové a nazrálé světlé ovoce s delikátní stopou karamelu. V chuti suché, velmi pikaní ovoce s delším závěrem.
      Všechna tři červená byla hodně přírodní a aromaticky velmi „čistá”. Modrý Portugal 2015 v pozdním sběru z mikulovské viniční trati Šibeniční vrch voněl po tmavých peckovinách. Chuť měkce ovocná, pikantní a příjemná. „Veselé”, nekomplikované víno na delší trať.
      O poznání bohatší byla Frankovka 2015 v pozdním sběru. Ve vůni jemně kořenité tmavé ovoce. V plnější chuti tmavé ovoce s lehkou stopou džemu. Příjemně ovocité víno ze dvou viničních tratí (Mikulčice – Kněžská, Josefov – Kukvičky).
      Pro mne jedním ze dvou nejlepších vín večera bylo Rulandské modré 2015 v pozdním sběru. Ve vůni výrazně ovocné (lesní směs), lehounce kořenité. V suché, téměř identické chuti bylo velmi uhlazené a měkce pikantní. Víno zrálo ve starém sudu ze slavonského dubu.
     Po velmi dlouhé době jsme ochutnali ve Viničním altánu „červený sekt”, v tomto případě Sekt Cabernet extra brut 2014. Víno z odrůdy Cabernet Moravia doplněné Ryzlinkem rýnským (20 %) vyrobené klasickou metodou bylo o trochu více „nabušené”, než je u většiny moravských sektů obvyklé. V bohaté vůni jsem cítil kořenité tmavé ovoce. Stejně tak v suché a výrazně ovocné chuti s příjemně pikantní koncovkou. Není to vysloveně elegantní sekt, ale může potěšit hutným a šťavnatým tělem.
      O závěrečnou a sladkou tečku se postaral Ryzlink rýnský 2015 v pozdním sběru. Polosladké víno vonělo po přezrálém ovoci (44,5 g/l zbytkového cukru). V chuti bylo výrazně nasládlé, šťavnaté a měkce pikantní. Příjemně mazlivá chuťovka, puntík za opravdu utěšeným vinným večerem.
      Téměř kompletní „vrcholový tým” hodnotil vína takto:
Rulandské modré 2015 – 9,1 bodu (z 10 možných), Ryzlink rýnský 2015 – 9 b., Chardonnay 2014 – 8,8 b., Frankovka 2015 a Ryzlink rýnský 2015 (polosladký) – 8,7 b., Rulandské šedé 2015 – 8,6 b., Veltlínské zelené 2015 a Modrý Portugal 2015 – 8,5 b., Sauvignon 2014 a Sekt Cabernet – 8,3 bodu (moje hodnocení – 8,7 b.)
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

 

TOPlist