Melodie slaného i sladkého potěšení
22. 2. 2009
Velký Koncert vína a pochutin, který letos předchází tradičnímu pražskému veletrhu Víno & destiláty, pokračoval v polovině února v Paláci Adria Harmonií vína a šunky a dále Souzvukem sladkého vína a čokolády.
Po sektech, uzeném lososu a kaviáru měli tentokrát hodnotitelé, opět z řad známých umělců a gastro-publicistů, neméně obtížný úkol – posoudit, která z pochutin se nejlépe snoubí s nabídnutými víny.
A mohu říci, že v tomto směru dostali na stůl opravdovou vinařskou špičku: k šunce skvělý Merlot 2005 z argentinského vinařství Pascual Toso, který dováží Jaroslav Kšána. A k hořké čokoládě medailemi ověnčené sladké víno z vinařství Gran Barquero v jihošpanělské oblasti Montilla-Moriles D.O. – tekuté datle, fíky a hrozinky z odrůdy Pedro Ximenez (dovozce BMC Brno, s.r.o.).
Nabídka různých druhů šunky byla pestrá, stejně tak zajímavá byla i čokoládová paleta, převážně s vyšším obsahem kakaa. Právě tyto druhy čokolády se krásně hodí k velmi sladkému vínu, jakým Pedro Ximenez rozhodně je!
A jak dopadlo hodnocení?
Harmonie vína a šunky
Porotě k argentinskému merlotu nejvíce chutnala Staročeská šunka, jejímž výrobcem je firma LE & CE. Za ní se umístila Pražská šunka bez kosti od stejného výrobce a „bronz“ získala Šunka chalupářská od firmy Makovec.
Po slané šunce nebylo tak náročné ochutnat něco sladšího.
Souzvuk sladkého vína a čokolády
Pedro Ximenez porotě nelépe souzněl s čokoládou FEODORA Grad d’Or (75 % kakaa), kterou vyrábí firma Procházka, čokoládové speciality. Na druhém místě skončil produkt od stejného výrobce – Hachez Cocoa d’Arriba – classic (77 % kakaa) a na „bronz“ dosáhla čokoláda Figaro Sladká vášeň – Malina (70 % kakaa) od firmy Kraft Food ČR.
A co bude na řadě příště? Koncert č. 3 se uskuteční 4. března a jeho obsah je pro mne zatím tajemstvím. Nicméně jak vím z témat jednotlivých koncertů – gurmetům a degustátorům-amatérům se už nyní mohou sbíhat sliny.
Text a fotografie Libor Chlupatý