Mikrosvín jen trochu jinak – a pěkně!

9. 7. 2010

Po roce se ve Viničním altánu opět objevil pravidelný moravský host, sommelier Václav šmach, a s ním i vína z dnes již téměř kultovního vinařství Mikrosvín Mikulov, a.s. Potěšil nás nejen deseti „mikrosáckými“ vzorky, ale také tím, že dvě vinné novinky měly u nás veřejnou degustační premiéru. A navíc, mohli jsme ochutnat hned čtyři „vlašáky“ ze tří různých (a slavných) viničních tratí.

Zahájili jsme však Veltlínským zeleným 2008 v pozdním sběru z „květinové“ řady Flower line. Ještě suché víno s malinko výraznějším zbytkovým cukrem z obce Dobré pole (trať Staré) vonělo po nazrálém světlém ovoci se špetkou pepřových tónů. Zakulacené a příjemně pikantní víno s měkce ovocnou dochutí. Opravdu příjemně pitelné.

Ze stejné řady byl Sauvignon 2008 v pozdním sběru, ale výjimečně ze Znojemska, konkrétně ze Šanova (trať U vinohradu). Suché víno s plnou vůní ovoce (angrešt, broskev, černý rybíz). Zakulacené, lehce nasládlé ovocité víno s pikantní černorybízovou dochutí v jemném minerálním závoji.

Následovalo Chardonnay 2007 v pozdním sběru z vyšší řady Traditional line z Dobrého pole (trať Daniel). Suché, nicméně lehounce nasládlé víno s pěknou vůní smetanového ovoce a jemných minerálů. V těle ovocně-minerální a velmi pikantní v delší dochuti s tóny zralých citrusů.

Prvním ze čtveřice Ryzlinků vlašských byla degustační novinka – „vlašák“ z ročníku 2008 v pozdním sběru, řada Traditional line. Víno ze slavné viniční trati Železná v obci Perná zcela nesplnilo velké očekávaní. Suché, ovocně-minerální, ale zatím jen málo rozevřené víno. Velmi pikantní, ale chuťově málo výrazné s bohatší kyselinkou v dochuti. Ještě musíme alespoň rok počkat!

Následoval Ryzlink vlašský 2008 ve výběru hroznů ze stejné řady. Hrozny pro toto suché víno zrály v Březí na známé viniční trati Liščí vrch. Ve vůni nazrálé světlé ovoce, medové i jemně botrytické tóny. V chuti identické (zřetelnější citrusové tóny), dostatečně pikantní s lehkou botrytickou stopou v delší dochuti. I tento „vlašák“ se však musí ještě více zakulatit a uhladit ležením v láhvi.

A další Ryzlink vlašský a zároveň novinka na veřejné degustaci. Ročník 2008 v pozdním sběru z Ořechové hory v Březí. Suché víno, ve vůní kombinace nazrálého ovoce a minerálních tónů. V těle již uhlazenější v pikantním ovocném (citrusy) těle s přídavkem jemných minerálů. Víno má výborně nastartováno, za rok to bude nepochybně špičkový „vlašák“!

Ten čtvrtý se mi líbil nejvíce, a nebyl jsem sám. Ryzlink vlašský 2006 v pozdním sběru (řada Traditional line), opět z Ořechové hory v Březí, se již blíží svému vrcholu. V nazrálé vůni převládají ovocné, smetanové a delikátní minerální tóny. V těle již velmi uhlazené, pikantní, ale zároveň elegantní víno s jemně nasládlou chutí. Harmonickému víno velmi sluší křehký medový kabátek, jehož stopa vám ještě dlouho zůstane na patře. Víno je již zcela připraveno!

Po „festivalu vlašáků“ následovala závěrečná červená trojka. Nejprve Rulandské modré 2006 v pozdním sběru z mikulovské trati Za Cihelnou. Víno z řady Traditional line s opravdu krásnou vůní lesní směsi, lehce kořenité a posypané čokoládou. V těle již částečně uhlazené, pěkně nazrálé, ale s lehkou dřevitou stopou po šestiměsíčním zrání ve starším bariku. V tělo by mohlo být víno trochu více ovocné, možná i extraktivnější.

Merlot 2005 ve výběru z hroznů z nejvyšší řady Premium line a ze slavné Železné jsme ochutnali již loni. Od té doby se změnil jen minimálně. Ve vůni opět tmavé peckoviny v marmeládovém stylu s jemnou vanilkou jako důkaz pobytu v dubu (6 měsíců v novém bariku a dalších 9 měsíců v použitém). V pěkně ovocném a již uhlazeném těle byl ještě pikantní, lehce vanilkový s dostatkem sládnoucích taninů. Proti loňsku se mi zdál o něco více kořenitější a méně ovocitý. Ale stále moc pěkný moravský Merlot!

Ze všech vín mi, možná trochu překvapivě, nejvíce chutnalo to poslední. Cabernet Sauvignon 2006 ve výběru z hroznů z nejvyšší řady Premium line (trať Goldhamer, obec Perná). Bohatá vůně (nazrálé tmavé ovoce, vanilkové tóny, čokoláda a lehký závan černého rybízu), identická chuť, poměrně bohatá s příjemnými a sládnoucími tříslovinami. Ve středně dlouhé dochuti ještě lehce pikantní víno, které těží s pěkné práce s barikovým sudem. Nejprve 6 měsíců zrálo v novém bariku a potom devět měsíců „vydýchávalo“ v použitém sudu. Díky vyššímu alkoholu (14,1 %) i bohaté kyselině (5,1 g/l) má víno pořád ještě pěknou perspektivu.

A ještě hodnocení „vrcholového týmu“:

Ryzlink vlašský 2006 (Ořechová hora) – 9,2 bodu, Cabernet Sauvignon – 9,1 b., Merlot – 9 b., Ryzlink vlašský 2008 (Liščí vrch) – 8,8 b., Ryzlink vlašský 2008 (Ořechová hora) a Chardonnay 2007 – 8,6 b., Sauvignon – 8,5 b., Rulandské modré – 8,4 b., Ryzlink vlašský 2008 (Železná) a Veltlínské zelené – 8,3 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist