Mikrosvín – na patře i v srdci!

4. 6. 2009

Z prezentace vín z Mikrosvínu Mikulov mám nejprve dvě zprávy. Nejprve tu špatnou – očekávaný Ryzlink vlašský z řady Flower line do Prahy nepřijel. A teď tu dobrou – všechna ochutnávaná vína byla velmi dobrá, výborná a jedno bych nazval „božím“. Sommelier Václav Šmach nám z Mikrosu představil devět vín, včetně několika bonbonků z vrcholné řady Premium Line, sedm bílých a dvě červená. V nabitém „hlavním“ sále nebylo snadné udržet dokonalý klid, nicméně nad vším nakonec zvítězila kvalita ochutnávaných produktů z hroznů révy vinné.

Přiznám se, že jako dlouholetý fanda Mikrosu, který zažil a ochutnal skvělé plody práce sklepmistra Josefa Peřiny, jsem v hodnocení těchto vín asi více vstřícný, než bývá obvyklé. Ale nebudu to přehánět!

Protože vlašák z Ořechové hory abstenoval, degustaci zahájilo Chardonnay 2007 v pozdním sběru z řady Traditional (Dolní Dunajovice, Zimní vrch). Víno s výrazně ovocnou vůní (tropické plody, med), v chuti byla ovocnost velmi měkká, velmi pikantní s výraznější minerální stopou v závěru. Vyvážené víno, které nás pěkně „nakoplo“!

Trochu více jsem očekával od Rulandského šedého 2007 ve výběru z hroznů ze stejné řady (Dolní Dunajovice, Zimní vrch), ale i tak bylo toto víno opravdu nadstandardní. Šedivka na hranici suchého a polosuchého vína, s lehounce narůžovělými tóny, ve vůni nazrálé hrušky a zřetelná mineralita. V chuti opět měkce ovocné, pikantní a šťavnaté se stopou citrusů a zřetelným minerálním závojem. V těle působilo jemně nasládle.

Ještě bohatší ve vůni a šťavnatější v chuti bylo Rulandské bílé 2007 ve výběru z hroznů (opět Traditional line, Dolní Dunajovice, Zimní vrch). Při stejné kyselině malinko vyšší zbytkový cukr (10,5 g/l), v chuti plné a velmi pikantní, lehce nasládlé s dlouhou dochutí žlutého ovoce a minerálních tónů.

Mnohé z nás potěšil také Tramín červený 2007 v pozdním sběru z řady Flower line (Dolní Dunajovice, Zimní vrch). Víno z kategorie suchých (na hranici polosuchého) působilo velmi „čistě“ v bohaté vůni (klasická „tramínová” – růže, liči) i chuti bez nepříjemné hořčinky na patře. Tělo na lehkém minerálním základě příjemně ovocné (náznak mandarinek), zřetelně pikantní a zakulacené.

Prvním vrcholem večera byl pro mne, jak jinak, Ryzlink vlašský, v tomto případě z ročníku 2007 ve výběru z hroznů (řada Traditional line, Perná, trať Železná). Polosuchý vlašák v jehož vůni a chuti se mísí bohaté ovocné a minerální tóny. V ovocné složce převládají sladké grepy, dále jsou cítit houbové a oříškové tóny, ale také jemná botrytida. V dochuti potěší i lehounká medová složka. To je vše je pěkně srovnané a vyvážené, takže výsledek je povznášející a stupňuje se s každým dalším douškem.

Chardonnay barrique 2006 ve výběru z hroznů z nejvyšší řady Premium line (Dolní Dunajovice, Zimní vrch) leželo 18 měsíců v barikovém sudu z francouzského dubu. Suché, nebo možná polosuché víno zaujme ihned svou vůní po tropickém ovoci a vanilce v máslovém kabátku. V chuti plné, výrazně pikantní, ovocné s krásnou vanilkovou dochutí. Bohaté tělo s perspektivou dalšího ležení. Málo lahví, zato hodně korun českých!

Než člověk ochutná moravský Merlot, většinou se na to musí připravit. Ne vždy je tak pitelný, aby se vyrovnal slušnému vínu z klasickým moravských modrých odrůd. Připraven jsem byl i já – a to na slušnou kvalitu. Ano, dostavila se – a hned dvakrát!

Nejprve Merlot 2006 v pozdním sběru z řady Traditional line z proslulých poloh (Perná, Železná). Ve vůni tmavé peckoviny v marmeládovém stylu s jemnou vanilkou jako důkaz delšího pobytu v dubu. Nejprve to byl klasický sud a potom 18 měsíců v bariku. V pěkně ovocném a uhlazeném těle bylo ještě stále pikantní, lehce vanilkové s dostatkem sládnoucích taninů. Velmi zajímavý moravský merlot velmi dobré kvality za poněkud vyšší cenu.

Druhé červené, Merlot 2005 ve výběru z hroznů z nejvyšší řady Premium line (opět Perná, Železná), bylo v mnohém velmi podobné, jen o něco více vyzrálejší, více kořenitější se zřetelnějšími minerálními tóny. V dochuti se mi tento merlot zdál o něco bohatší. Těžké rozhodování, neboť jeho mladší bratříček se může za rok ještě pěkně pochlapit!

A to nejlepší samozřejmě nakonec! Ryzlink vlašský 2005 ve výběru z hroznů z nejvyšší řady Premium line – obec Perná, trať Železná. Sladká (ale rozumně) tekutá krása, koncentrát přezrálého ovoce (hlavně citrusy), medu, delikátních minerálů – to vše s botrytickým „štychem“. Velmi plné a bohatě extraktivní víno, perla na koruně vín z Mikrosvínu. Vůbec byste neřekli, že má 68 g zbytkového cukru. Takové víno musí opravdu léčit. Ne, vůbec není levné, ale znáte ceny v lékárnách!?
A jak si pochutnal „vrcholový tým“?

Ryzlink vlašský 2005 – 9,6 bodu (z 10 možných), Ryzlink vlašský 2007 – 9,2 b., Chardonnay barrique 2006 – 9 b., Rulandské bílé a Rulandské šedé – 8,9 b., Merlot 2005 – 8,8 b., Merlot 2006 – 8,7 b., Chardonnay 2007 a Tramín červený – 8,6 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist