Mladí a úspěšní Sedlákové

1. 6. 2008

Jedním z nejmladších vinařství u nás (nikoliv rokem založení, ale průměrných věkem jeho hlavních protagonistů) je nepochybně Rodinné vinařství Sedlák z Velkých Bílovic. Sklepmistru Jaroslavu je šestadvacet, o obchod a marketing se stará třiadvacetiletý bratranec Milan. Dva Sedlákové ve vinařství, jehož kořeny začínají někde v posledním roce 1. světové války. A pokud toto vinařství není nejmladší na Moravě (ale o tom bych silně pochyboval), pak je rozhodně v této věkové kategorii nejúspěšnější. Šampion letošních Valtických vinných trhů se zrodil právě ve sklepě u Sedláků. A také vítěz kategorie na Vinum Juvenale 2008. Milan Sedlák nám obě tato vína představil ve Viničním altánu. A s nimi ještě dalších devět z ročníků 2006 a 2007. Bylo to příjemné, a řekl bych přímo milé degustování. Navíc nechyběl ani pražský „fanklub“ mladých vinařů. Ne všechna ochutnávaná vína byla dokonalá (některá vznikla možná tak trochu metodou „pokus – omyl“), ale rozhodně nadpoloviční většina byla velmi dobrá a minimálně dvě vína by dělala čest i většině našich špičkových vinařství. Kabinetní Veltlínské zelené se sklepmistru Jaroslavovi celkem zdařilo. Příjemně ovocné ve vůni i chuti, lehce kořenité, pikantní. Žádná velká hloubka, ale hezké pití na léto – a nebo i jindy. Ryzlink rýnský 2007 v pozdním sběru lépe voněl (přezrálé ovoce, lipovina, náznak minerálních tónů), než chutnal. Sice hodně svěží a pikantní víno, ale také dost tenké. Opravdu nízký bezcukerný extrakt – 15,5 g. Po hodině ve sklence to byla poněkud kyselá „vodička“. Svým způsobem to platí i o Sauvignonu 2007 v pozdním sběru. Ve vůni i chuti výrazný (bonpari), vyšší kyselina a opět tenčí v těle. A od této chvíle se další vína víceméně jen zlepšovala. Nejprve polosuché Chardonnay 2007 v pozdním sběru. Ve vůni nazrálé ovoce, v chuti lehce nasládlé, výrazně pikantní a poměrně šťavnaté víno. Žádný zázrak – trochu mi chybělo boubelatější tělo a klasická „máslová“ chuť -, ale bylo dobře pitelné a osvěžující. Přes vysoký zbytkový cukr (40 g) mne Rulandské šedé příznivě oslovilo. Vonělo po květinách, jemném ovoci s náznakem minerality. V ovocném těle bylo plnější, samozřejmě sladší, ale dostatečně pikantní. Ještě přítulnější byl polosladký Tramín červený 2007 ve výběru z hroznů. Opět vyšší zbytkový cukr (25 g), ale také potřebná kyselina (6 g). Krásně vonělo po růžích a exotickém liči. Velmi dobře pitelné, nasládlé, ale svěží s příjemnou a delší dochutí. Nejlepší bílé víno večera! Červenou řadu zahájil vítěz kategorie na letošním Vinum Juvenale – Zweigeltrebe 2007 v pozdním sběru. Stále ještě mladé víno s vůní po třešních a višních, jemně kořenité i v chuti po vyzrálých peckovinách včetně jemného „nahořklého“ tónu peciček. Možná trošku lehčí, ale stále ještě velmi nadějné víno, kterému kratší ležení v láhvi jen pomůže. Chutnal mi i Modrý Portugal 2006 v pozdním sběru. Voněl po vyzrálých třešních a višních, já však cítil i náznak ořechového koláče. V těle ovocný, velmi pikantní, po zakulacení (tak do roka) se určitě ještě zjemní. Nejsem si však zcela jistý, zda má dostatečný potenciál. André 2006 v pozdním sběru vonělo po kompotovaných peckovinách, v těle suché, trošku drsnější třísloviny a výraznější kyselinka. Tady jsem měl trošku problém… Dvě nejlepší červená vína na závěr. Nejprve Rulandské modré 2006 v pozdním sběru s delikátní vůní nazrálého tmavého ovoce. V těle jemně vyzrálé, lehounce pikantní, ovocité a již nyní příjemně pitelné. Středně extraktivní víno, kterému ještě rok či dva v láhvi jistě neublíží – spíše naopak! Naprostým vrcholem večera byl valtický šampion – Cabernet Moravia 2007 v pozdním sběru. Víno tak trochu zázračné – nečekaně se zrodilo do své mladé krásy, a také tak chutná již nyní. Voní trochu jako koláč s marmeládou z tmavých lesních plodů. V chuti potěší jemné ostružiny a borůvky, ale také sametovost a jemná dochuť. Díky více než 3 gramům zbytkového cukru a o něco vyšší kyselině je víno hladké i lehce pikantní, zároveň má všechny předpoklady své hebké tělo ještě vylepšit. Moc mu to přeji, stejně jako další úspěchy bratrancům Sedlákovým. Doufám, že se do roka ve Viničním altánu opět setkáme. A to pak budu o něco přísnější. „Co na to „vrcholový tým“? Cabernet Moravia – 9,5 bodu (z 10 možných), Rulandské modré – 8,6 b., Tramín červený a Modrý Portugal – 8,2 b., Rulandské šedé a Zweigeltrebe – 8 b., André – 7,8 b., Veltlínské zelené – 7,7 b., Ryzlink rýnský a Chardonnay – 7,5 b. a Sauvignon – 6,9 bodu. Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist