Mladý příval z Modrého vinařství

21. 3. 2014

      Ze čtrnácti vzorků dvanáct vín z ročníku 2013 a stejný počet menších či větších vinařových soubojů s kyselinou. Libor Čížek z Modrého vinařství v   Mutěnicích však mohl odcházet z Viničního altánu spokojen. Přes vyšší kyselinu a jí často doprovázející výraznější zbytkové cukry vína zřejmě hostům chutnala. I já jsem si vybral několik favoritů.
      Jediným suchým bílým vínem večera byl vstupní Ryzlink vlašský 2013 v pozdním sběru. Ve vůni ovocně-minerální, v chuti jemné světlé peckoviny, a pochopitelně velmi pikantní závěr.
      Následovalo polosuché Veltlínské zelené 2013 v pozdním sběru. Přibližně 10 g/l zbytkového cukru, asi 8 g/l kyselin. Ve vůni vyzrálejší světlé peckoviny, jemně kořenité. V chuti plnější, lehce nasládlé, ovocné s delší dochutí a lehkou stopou mandlí.
     Pro mne nejlepším z prvních tří bílým vín bylo zemské Neuburské 2013. Polosuché víno s výraznou kyselinou přes 8 g/l. Ve vůni vyzrálé světlé ovoce a stopa schnoucí posečené louky. V chuti ovocné,šťavnaté a pikantní s jemně sladkým ocáskem.
      O něco vstřícnější byla zemská Frankovka klaret 2013. Polosuché „víno pro řidiče” s nízkým alkoholem (9,5 %) vonělo po jemných tmavých peckovinách. V chuti měkce ovocné, pikantní a zároveň nasládlé. Výrazněji vychladit a dát si ho třeba i v teplém březnovém odpoledni (jako bylo 14.3.).
      O poznání sladší byla druhé víno z modrých hroznů- Cabernet Moravia rosé 2013, polosladké kabinetní víno, rovněž s nižším alkoholem (10 %). Opět ovocné víno ve vůni i chuti (převaha tmavé lesní směsi), o něco nasládlejší, ale i měkce pikantní v dochuti.
      Polosladký Müller Thurgau 2013 byl deklarován jako zemský, ale měl parametry pozdního sběru. Vůně „sauvignonová” – světlé ovoce, černý rybíz a černý bez. Chuť ovocná, trošku lehčí, nasládlá s jemně pikantním závěrem. A opět je cítit černý rybíz a černý bez.
      Výrazně polosladký byl Ryzlink rýnský 2013 v pozdním sběru. Ve vůni meruňkový a broskvový kompot. V chuti ještě neharmonický (cukr, kyselina), výrazně sladkokyselý. Tady je na řadě delší ležení v láhvi. Víno musí slehnout a srovnat se. Ale tak za rok či dva může být velmi zajímavé.
      Rulandské šedé 2013 v pozdním sběru bylo polosladké se solidní kyselinou (7 g/l). Vonělo po jižním ovoci, zpočátku nabídlo i lehké živočišné tóny. V chuti sladší, měkce pikantní a ovocné. V dochuti ještě kousala kyselinka.
      Ještě vyšší zbytkový cukr (35 g/l) měl Tramín červený 2013 v pozdním sběru. Pěkná vůně (citrusy, růže, stopa minerálů). V chuti měkce ovocný se stopou květů, poměrně harmonický, nasládlý i pikantní. Víno rozhodně nepůsobilo tak sladce, jak by se od něj dalo očekávat.
      Opravdu netradiční bylo sladkéCuvéeSomnium 2013 v pozdním sběru s nízkým alkoholem (9 %). Kombinace Ryzlinku rýnského a Merlotu (!) s příjemnou ovocnou vůní a s lehounkou minerální stopou. Chuť šťavnatě ovocná, nasládlá s pikantním závěrem.
      Nejlepším vínem večera byl pro mne Sauvignon 2013 v pozdním sběru. Polosladké, ale krásně pikantní a harmonické víno s atraktivní vůní výrazného černého rybízu a černého bezu.
      Závěrečná trojka mne již tak nepotěšila. Zemský Muškát moravský 2013 byl na mne přece jen moc sladký (36 g/l zbytkového cukru). Ve vůni pěkný (citrusy a stopa majoránky), ve sladké chuti plnější, ovocně-květinový (muškát, citrusy), celkem harmonický, ale cukr poněkud potlačuje svěžest vína.
      Konec byl v červených. Zemský Merlot 2012 voněl po kompotovaných višních v hořké čokoládě. V chuti identický, navíc s výraznější přídavkem hořké čokolády a kořenitých tónů se stopou dubového dřeva. Říkám tomu „bakelitové” tóny, nebo také „plesnivá jahoda”. Není to můj styl. Víno zrálo v barikových sudech různého stáří.
      Posledním vínem večera byl Modrý Portugal 2012, zemské víno s vůní po vyzrálých tmavých peckovinách.Chuť ovocná, lehce džemovitá,uhlazená, lehčí s jemnými tóny dřeva. Víno zrálo ve větším starém dubovém sudu (500 l).
      Věřím, že zatím ještě mladá vína z ročníku 2013 vyrostou do větší krásy, budou harmoničtější a více „slehlá”.Chce to čas, trpělivost a také dobré nervy!
A jak hodnotilponěkud oslabený „vrcholový tým” vína z mutěnického vinařství? Takto:
      Sauvignon 2013 – 8,8 bodu (z 10 možných), Frankovka klaret a Ryzlink rýnský 2013 – 8,5 b., CuvéeSomnium, Neuburské a Tramín červený – 8,4 b., Rulandské šedé a Veltlínské zelené – 8,3 b., Cabernet Moravia rosé – 8,2 b., Ryzlink vlašský – 8,1 b., Muškát moravský a Modrý Portugal – 8 b., Müller Thurgau a Merlot – 7,9 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist