Moravíno – víno s elegancí
21. 5. 2014
Přiznám se, že pro vína z Moravína Valtice mám jistou slabost. Někdy před čtrnácti lety, kdy jsem jejich vína poprvé ochutnal, patřila pro mne k tomu nejlepšímu na moravském vinném poli. A znovu jsem si to několikrát potvrdil, a to nejen při premiéře vinařství ve Viničním altánu před šesti lety.
I tenkrát byl u jejich prezentace Slavo Genšiniák, obchodní manažer firmy, která se příliš netají jistou konzervativností, což já beru v tom dobrém slova smyslu. Týká se to především stylu vín a jejich uvádění na trh v patřičně připraveném stavu. A nejinak tomu bylo i na degustační repríze vinařství na Gröbovce.
Ochutnali jsme jedenáct vín z ročníků 2011 a 2012 – sedm bílých, jedno růžové a tři červená. Trošku překvapivě právě červená vína získala nejvyšší známky od „vrcholového týmu”.
Vstupním vínem bylo Sylvánské zelené 2012 v pozdním sběru (viniční trať Pod Valtickou v Mikulově). Suché víno s vůní vyzrálého hroznu a jemných citrusů. Chuť bohatší, poměrně plná a šťavnatá. Příjemná ovocná dochuť (meruňky, citrusy). U hostů bylo velmi žádané.
Následoval neméně kvalitní Ryzlink vlašský 2012 v pozdním sběru (Pod Svatým kopečkem, Mikulov). Opět suché víno se zcela vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (6 g/l). Ve vůni nazrálé světlé ovoce, lehounce kořenité s náznakem grepu. V ovocném těle plné, rovněž nazrálé, jemně nasládlé s lehce kořenitou stopou v dochuti.
Rulandské šedé 2012 v pozdním sběru bylo ze stejné viniční trati v Mikulově. Suché víno s menším zbytkovým cukrem (4,1 g/l). Ve vůni jižní ovoce, především přezrálá broskve, v lehounkém minerálním kabátku. Chuť trošku nasládlá, zakulacená a bohatá. Opět převaha vyzrálého jižního ovoce, především sladké broskve, ale i citrusů. Mazlivá „šedivka”!
Vrcholem mezi bílými byl pro mne Sauvignon 2012 v pozdním sběru (Pod Svatým kopečkem). Suché víno s trochu vyšším zbytkovým cukrem (5,3 g/l). Ve vůni vyzrálý angrešt a výrazný černý bez. V chuti suchý, bohatě ovocný s tóny černého bezu a pikantním závěrem na patře. Velmi osvěžující víno!
Ze zcela jiného „soudku” bylo Grand Cuvée bílé 2012 v pozdním sběru (Rulandské šedé a Ryzlink rýnský. Suché víno opět s vyšším zbytkovým cukrem (5,9 g/l). Ve vůni kombinace nazrálého světlého ovoce a květin. V těle plné, zakulacené, bohatě ovocné (především sladká broskev) s delší, šťavnatou dochutí.
Následovala Pálava 2012 ve výběru z hroznů (Pod Valtickou). Víno na hranici polosuchého a polosladkého s jemnější vůní (muškát, broskev, vyzrálý hrozen a stopa koření). Chuť nasládlá, lehounce kořenitá s tóny světlého ovoce a muškátu. V závěru na patře měkce pikantní. Vínu byl možná slušela o něco výraznější aromatika.
Ta nechyběla Tramínu červenému 2011 ve výběru z hroznů (Pod Svatým kopečkem II.). Polosladké víno s květinově-medovou vůní. V chuti velmi plné, uhlazené, ovocně-medové s lehkou stopou čajových růží. Měkce pikantní tramín s dlouhou dochutí, v níž jsem objevil lehké tóny majoránky.
Zklamáním byla pro mne Frankovka rosé 2011 v pozdním sběru (Pod Valtickou), víno, které se na degustaci nemělo objevit. Není to však vina vinařství, ale odběratele a prodejce. Před dvěma lety nepochybně krásné a bohaté růžové víno. Nyní již poněkud povadlé, bez výraznější pikantnosti a svěžího těla. Což platí i o nevýrazné aromatice. A to nemluvím o jeho ceně!
Následovala červená moravská krása. Velmi příjemný a bohatě ovocný byl Merlot 2011 ve výběru z hroznů (Jižní svahy ve Valticích). Příjemně aromatické víno (tmavá lesní směs s převahou ostružin). V chuti tmavá lesní směs, částečně v sušené podobě, s náznakem džemu. Uhlazené extraktivní víno (30,4 g/l bezcukerného extraktu) s dostatkem sladkých tříslovin.
O poznání bohatší byl Cabernet Sauvignon 2012 v pozdním sběru (trať Valtická). Ve vůni tmavá lesní směs s tóny čokolády. V chuti identický, uhlazený s jemným „štychem” čokolády v bohatě ovocné dochuti se sladkými taniny. Krásný bezcukerný extrakt (32 g/l)!
Červenou tečkou bylo Grand cuvée červené 2011 ve výběru z hroznů (Pod Svatým kopečkem II.). Kombinace Cabernetu Sauvignon a Frankovky s vůní tmavého ovoce a jemných dubových tonů. Chuť uhlazená, velmi ovocná s jemnými tříslovinami na patře. Takové elegantní „dámské” červené ve stylu dobré španělské Rioji.
„Vrcholový tým” hodnotil vína z Mikulova a Valtic takto:
Cabernet Sauvignon 2012 – 9 bodů (z 10 možných), Sauvignon 2012 – 8,9 b., Grand cuvée červené 2011 a Merlot 2011 – 8,8 b., Tramín červený 2011 a Grand cuvée bílé 2011 – 8,7 b., Ryzlink vlašský 2012 – 8,5 b., Sylvánské zelené 2012 a Pálava 2012 – 8,4 b., Rulandské šedé 2012 – 8,2 b. a Frankovka rosé 2011 – 7,7 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý