Na Bařině s převahou pinotů

21. 2. 2018

     Tomáš Bařina po více než třech letech představil ve Viničním altánu vína, která se svým bratrem vyrábějí v malém rodinném vinařství v Čejkovicích. Bylo jich dvanáct, v drtivé většině z ročníku 2016, ale i jedno o rok starší, a jedno z loňské sklizně.
     Zavínili jsme se vínem Müller-Thurgau 2017. Velmi mladá „milerka” zaujala poměrně plným a zakulaceným tělem s ovocně-minerální vůní i chutí. Hezký vstup.
     Ještě o chloupek víc mi chutnalo Sylvánské zelené 2016, formálně suché víno s poměrně vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (7 g/l a 6,5 g/l). Ovocitý sylván se zřetelnou stopou, která připomínala zelené byliny, takovou malou lékárnu. V těle lehce nasládlý a v koncovce pikantní.
      Rulandské bílé 2016 bylo výrazně suché s vůní i chutí světlého ovoce, lehce kořenitého. Na vínu mi trošku vadila zřetelná hořčinka v koncovce.
      O něco vstřícnější bylo pro mne Veltlínské zelené 2016 s vůní jemně kořenitého světlého ovoce. Obdobné bylo i v poměrně zakulacené a měkce pikantní chuti. Příjemný veltlín na delší pití.
      A platí to i o následujícím Cuvée Ryvee 2016, suchém víně z odrůd Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský a Veltlínské zelené. Ve vůni nazrálé světlé ovoce se zřetelnějšími tóny vlašského ořechu. Chuť téměř identická, zakulacená a měkce pikantní s lehkým dozvukem po vlašském ořechu. Téměř mazlivé víno, u kterého vydržíte delší dobu.
      Více jsem očekával od klaretu z Rulandského modrého 2016. Nemiluji totiž zelené tóny (sušená zelená paprika), které někdy charakterizují méně vyzrálý Cabernet Sauvignon nebo spíše Cabernet Franc. Škoda, protože víno bylo v chuti šťavnaté, zakulacené a měkce pikantní.
       O něco zajímavější bylo Rulandské šedé 2016, polosuché víno s vyzrálého světlého ovoce s lehounkou medovou stopou. Chuť ovocně-minerální, lehounce nasládlá a zakulacená s lehce pikantní stopou v koncovce.
       A ještě vstřícnějším, a pro mne asi nejlepším vínem večera bylo o rok starší Rulandské šedé, v tomto případě již polosladké víno, pocitově však spíše polosuché. Ve vůni ovocně-medové s lehounkým minerálním závojem. Stejně tak v plné, uhlazené, kulaté a téměř mazlivé chuti s malým pikantním ocáskem.
      Pěkný, i když na můj vkus poměrně sladký (23 g/l zbytkového cukru) byl Sauvignon Blanc 2016 s cukernatostí moštu téměř pro výběr z hroznů. Ve vůni nazrálé světlé ovoce s dotykem listu černého bezu. V nasládlé chuti měkce pikantní ovoce, především světlé peckoviny. Nádech černého bezu byl dost vzdálený.
      Ještě o fous sladší (30 g/l zbytkového cukru), ale rozhodně elegantnější a odrůdově „čistší” byl Tramín červený 2016. Ve vůni ovocně-květinový, lehounce kořenitý. V chuti identický, nasládlý, jemně minerální s měkce pikantním ocáskem.
      Asi nejméně ze všech vín mi chutnal výrazně sladký (65 g/l zbytkového cukru)Cabernet Sauvignon klaret 2016. Velmi nízký alkohol (9,5 %) a překvapivě vysoká kyselina (9 g/l). Ve vůni jemné tmavé ovoce se „zelenou stopou” (paprika?). Výrazná chuť, hodně sladké peckoviny, a opět pro mne nevlídné zelené tóny.
A na závěr ovocné, nekomplikované a příjemně pitelné Cuvée Campoff 2016 z odrůd Cabernet Sauvignon, Modrý Portugal a Frankovka. Ve vůni lehce nazrálé tmavé ovoce. V trošku lehčí chuti jemné tmavé peckoviny a měkce pikantní, středně dlouhý závěr. Příjemně ovocité víno na delší pití.
Téměř rozprášený „vrcholový tým” hodnotil čejkovická vína takto:
Rulandské šedé 2015 – 8,8 bodu (z 10 možných), Cuvée Ryvee 2016, Rulandské modré klaret 2016 a Rulandské šedé 2016 – 8,7 b., Sauvignon Blanc, Veltlínské zelené 2016 a Tramín červený – 8,6 b., Sylvánské zelené 2016 a Cuvée Campoff 2016 – 8,5 b., Rulandské bílé 2016 a Müller-Thurgau 2017 – 8,4 b. a Cabernet Sauvignon klaret 2016 – 8,1 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

TOPlist