Nejen košer vína zdobí Vinařství Dvořáček
11. 9. 2008
Mikulčické rodinné Vinařství Dvořáček LTM (zkratka jmen Lubomír, Tomáš a Martina) jen jediným vinařstvím na Moravě, které vyrábí (a není to opravdu jednoduché) košer víno. Zároveň však patří mezi stále ještě nedostatečnou skupinu malých moravských vinařství, která produkují vína z výrazně redukované sklizně a přitom suchá. A když už s vyšším zbytkovým cukrem, tak například z bobulového výběru či botrytického sběru. Není divu, že mnohá z těchto vín nám zachutnala. A přitom žádný z velké nadílky 14 vzorků nebyl, řečeno s klasikem Raymondem Chandlerem – „suchý jako drn“, přestože nejnižší množství kyseliny u bílého vína bylo 6,5 gramu.
Nebylo to však vstupní Veltlínské zelené 2007 v kabinetním provedení, víno jemně ovocně-kořenité, pikantní a suché s poněkud tenčím tělem.
Také následující (první ze čtyř) Chardonnay, v tomto případě z ročníku 2007 v pozdním sběru z Moravské Nové Vsi, mělo až překvapivě vysokou kyselinu (7 g/l) a pouze 1,3 g zbytkového cukru. V ovocné vůni byly zřetelné stopy másla a chlebovinky, v pikantním a zakulaceném (!) těle bylo příjemně svěží, ale trochu kratší v závěru.
Sauvignon 2007 v pozdním sběru se mohl opět pochlubit vyšší kyselinkou a nízkým cukrem (7,2 g a 1,2 g). Ve vůni ovocný (broskvově-meruňkový), stejně tak i v pikantní, velmi svěží a měkké ovocné chuti. Chybělo mi plnější tělo s delším závěrem a také pro mne přece jen příjemnější (třeba i jemné) tóny černého rybízu či bezu).
Nejmíň kyselin měl Muškát moravský 2007 v pozdním sběru (6,5 g), ale také zanedbatelné množství zbytkového cukru (1,2 g). Přesto nepůsobil výrazně suchým dojme. Po krásné muškátové vůní (bohaté exotické liči) následovalo lehce zaoblené, pikantní a výrazně aromatické tělo s jemnou hořčinkou v dochuti. Chutnal mi díky své výrazné svěžesti a čisté chuti.
Klasickou vůní čajových růží mne nalákal Tramín červený 2007 v pozdním sběru. V chuti již tak bohatý a atraktivní nebyl. Spíše jemný, pikantní, nicméně bez větší hloubky a výraznější stopy v závěru na patře. Každopádně však příjemně pitelný – třeba i celý večer.
Od šestého vzorku jsme, alespoň podle mých kritérií šlo mnohem výš (snad s výjimkou v pořadí dvanácté Frankovky).
Ryzlink rýnský 2006 v pozdním sběru byl zástupcem ovocného typu ryzlinků. Ve vůni ještě nabídl lehce máslové a lipové tóny). V bohatém, nazrálém a příjemně zakulaceném těle skloubil pikantnost s delikátností. Příjemné pití!
O košer víně jsme si vyslechli velkou a vtipnou, z každodenní praxe vycházející přednášku. Žádná věda, spíše život. Nicméně košer Chardonnay 2006 v pozdním sběru považuji za mimořádně zdařilé víno a téměř se vyrovnalo následujícímu barikovému chardonnay.
U košer chardonnay opět vyšší kyselina (7,8 g), ale také „nechtěně velký“ zbytkový cukr (3,1 g). Víno s ovocně-minerální, lehce máslovou vůní. V těle šťavnaté, příjemně pikantní, velmi čisté a mazlivě zakulacené.
Barikové Chardonnay 2006 v pozdním sběru mělo zřetelně nižší kyselinu (1,4 g) a očekávané vanilkové tóny v ovocné vůni, které nerušily. Také na suchém a pikantním těle nebyla zřetelná přehnaná bariková stopa. Hezky pikantní, svěží víno se středně dlouhou, jemně vanilkovou dochutí.
Naprosto delikátní bylo další Chardonnay z ročníku 2006 – barikový výběr z bobulí. Přes 24 g zbytkového cukru spíše jen jemně nasládlý „bobuláč“ s ovocně-máslovou, jemně minerální vůní. V chuti mírně ovocný, delikátní, lehce pikantní a bohatý.
Červenou pětku zahájil jakostní Dornfelder 2007 s třešňovo-višňovou vůní. Ovocný, pikantní, lehký a trochu tenký v hladkém těle. Příjemně víno pro běžné pití, poměrně vstřícné díky jemnějším tříslovinám.
Jakostní Zweigeltrebe 2007 se představil s tradiční ovocnou (třešně, višně), byť tentokrát jen lehce kořenitou vůní. V pikantním těle opět tenčí s vystupující kyselinkou v dochuti.
Od jakostní Frankovky 2006 s parametry pozdního sběru jsem především v chuti očekával trochu vín. Kořenitá vůně (peckoviny, skořice, hřebíček), v těle trošku nevýrazné, pikantní, ale poněkud ploché víno s kousající kyselinkou v v závěru. Snad za rok by mohla být trošku mazlivější.
Závěr byl opět v atraktivním stylu. Nejprve Cabernet Moravia 2006 ve výběru z hroznů. Ve vůni kombinace višní, třešní a jemných tónů zelené papriky. V pěkně ovocné, měkké a pikantní chuti (s převahou třešní a višní) se postupně otevírá. Vyplatí se víno před pitím provětrat lehkou dekantací.
To v plné míře platí i pro závěrečný barikový Cabernet Moravia 2006 ve výběru z hroznů. Pěkně vyvážený moravský cabernet s příjemnou vůní vyzrálých peckovin a jemné vanilky. Ovocný v poměrně plném těle, které bylo barikem něžně políbeno. V příjemně, středně dlouhé dochuti laskají jen lehounké vanilkové tóny. Velmi zdařilý Cabernet Moravia a trochu vyšší (ovšem barikovou) cenu. Navíc má před sebou ještě hezkou budoucnost. Stejně, jak plně věřím, i další vína od Dvořáčků z Mikulčic. Kromě závěrečné dvojice vidím skvělý potenciál především v jeho excelentních chardonnay. Těším se tedy opět za rok, dosavadní počasí totiž slibuje velká vína.
Hodnocení „vrcholového týmu“:
Chardonnay, výběr z bobulí – 9,1 bodu (z 10 možných), Cabernet Moravia barrique – 9 b., Chardonnay Kosher – 8,9 b., Chardonnay barrique – 8,8 b., Ryzlink rýnský – 8,6 b., Cabernet Moravia, výběr z hroznů – 8,3 b., Tramín červený a Zweigeltrebe – 8 b., Muškát moravský a Frankovka – 7,9 b., Sauvignon a Dornfelder – 7,7 b., Chardonnay 2007, pozdní sběr – 7,5 b. a Veltlínské zelené – 5,9 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý