Neuburské, Děvín a muškát – „modré” trumfy

3. 4. 2017

     Již tradičně nám Libor Čížek z mutěnického Modrého vinařství představil pořádnou paletu vín. Bylo jich čtrnáct, převážně z ročníku 2016 – devět bílých, dva klarety, jedno růžové a dvě červená.
      Zahájili jsme dvěma červenými, nejprve Modrým Portugalem 2015. Suché zemské víno s „čistou” vůní vyzrálých třešní a višní. V chuti měkce ovocné, lehounce nasládlé, uhlazené. Nekomplikované, ale příjemné víno na delší pití.
      Cabernet Moravia 2015 byl zřejmě v každé ze dvou lahví odlišný. Soudím tak podle hodnocení části členů „vrcholového týmu”. Osobně jsem víno zařadil na stejnou kvalitativní úroveň s předchozím Portugalem. Ve vůni jemně kořenité tmavé ovoce, možná v podobě čerstvě upečeného koláče. V chuti ovocné (spíše kompotované švestky) s náznakem džemu. Ale také pikantní s dotykem minerálů.
      Prvním bílým vínem byl kabinetní Müller-Thurgau 2016. Opět suché víno s vůní jemných citrusů a květin (muškát). V chuti ovocné, poměrně šťavnaté a svěží víno s náznakem minerálů. V koncovce měkce pikantní.
      Sauvignon 2016 v pozdním sběru z proslulé viniční trati Turold v Mikulově byl malinko jiný, než jaký znám z této vinice Tanzbergu. Bylo to zřejmě tím, že prošel krášlením na kvasnicích (tedy sur-lie). Byl méně aromatický a bez charakteristických rysů z této vinice (citrusy, černý rybíz). Ve vůni zpočátku lehké živočišné tóny, posléze se otevřel a nabídl nazrálé světlé ovoce. V lehounce nasládlé ovocité chuti byl plnější, zakulacený a měkce pikantní. Cítil jsem i lehký závan karamelových tónů.
      Líbilo se mi Neuburské 2016 v pozdním sběru, polosuché víno spíše „hibernalového” či „sauvignonového” stylu. Ve vůni citrusy (hlavně grep) a černý rybíz. Ve výrazně ovocné chuti jsem cítil převahu pomelo. V těle bylo víno šťavnaté a pikantní. Ale zcela typický „najburk” to nebyl.
      Chardonnay 2016 v pozdním sběru bylo již polosladké. Ve vůni nazrálé světlé ovoce, jemně medové s malinko máslové. V chuti téměř identické, lehce nasládlé, zakulacené a šťavnaté v delší, měkce pikantní dochuti.
      Ze všech vín mi nejvíce chutnal polosuchý Cabernet Sauvignon klaret. Atraktivní vůně jemných tmavých peckovin. V lehounce nasládlé chuti opět jemné třešně a višně, možná i stopa jahod. Tělo zakulacené, pikantní s delikátní stopou „pecičky”. I tyto hrozny se urodily na viniční trati Turold.
      Polosladký Děvín 2016 v pozdním sběru byl ve vůni „tramínový” s tóny exotického liči a jemných citrusů. V nasládlé chuti byl ovocně-květinový s dotykem citrusů. V těle zakulacený a měkce pikantní.
      Téměř stejnou analytiku měl druhý klaret večera – Frankovka 2016 v pozdním sběru z Kounic s výraznou aromatikou tmavých peckovin. Chuť jemná, ovocná, nasládlá a šťavnatá. V koncovce bylo víno lehounce pikantní.
      A na řadu přišla již zřetelně sladká vína. Nejprve Rulandské šedé 2016 ve výběru z hroznů. Výrazně polosladké víno s vůní přezrálého světlého, především jižního ovoce. V chuti téměř stejné, výrazně nasládlé a minimálně pikantní.  Poněkud unavený „šeďák”.
      O poznání živější bylo druhé „roséčko” – kabinetní Cabernet Moravia 2016, polosladké víno s bohatě ovocnou vůní lesní směsi a tmavých peckovin. V chuti nasládlé, výrazně ovocné a šťavnaté s jemnou stopou zelené papričky.   Kristýnino tajemství 2015 zůstává i nadále tajemstvím. Alespoň pokud jde o složení tohoto již tradičního cuvée. Víme jen, že byly použity čtyři odrůdy. Formálně již téměř sladké víno (38 g/l zbytkového cukru) vonělo po jahodách a dalších plodech lesní směsi. Chuť „čistě” ovocná, sladká, šťavnatá a jemně pikantní. Potěšila by mne trošku vyšší živost a pikantnost. Víno leželo na matolinách.
      Sauvignon 2016 ve výběru z hroznů byl ještě sladší, ale také pikantnější díky vyšší kyselině (7,8 g/l). Ve vůni nazrálé světlé ovoce, jemný černý bez se stopou citrusů. V chuti sladší, ovocný se zřetelným listem černého bezu. V závěru lehounce pikantní.
      A na závěr nejsladší, ale zároveň jedno z nejlepších vín večera – Muškát moravský 2016, sladké zemské víno s ovocně-květinovou vůní. V chuti sladké citrusy, jemný muškát a stopa pomeranče. V těle šťavnaté a měkce pikantní. Sladké, ale živé a příjemně aromatické víno pro slavnostnější přípitky.
      Početně poněkud oslabený „vrcholový tým” hodnotil vína z Mutěnic takto:
Neuburské 2016 – 8,8 bodu (z 10 možných), Děvín 2016 a Muškát moravský 2016 – 8,7 b., Chardonnay 2016, Sauvignon Turold 2016, Cabernet Sauvignon klaret 2016 a Cabernet Moravia rosé 2016 – 8,6 b., Frankovka klaret 2016, Müller-Thurgau 2016, Kristýnino tajemství 2015 a Sauvignon 2016, výběr z hroznů – 8,5 b., Rulandské šedé 2015 – 8,4 b., Modrý Portugal 2015 – 8,2 b. a Cabernet Moravia 2015 – 8 bodů.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

 

TOPlist