Novoroční vstup opravdu stylový!

22. 4. 2010

Po více než roce jsme měli možnost ochutnat ve Viničním altánu vína známého vinařství ČEBAV Tvrdonice, možná naposled pod dosavadním názvem. Zahájili jsme tak sedmou sezonu řízených degustací, jejichž počet by měl letos na podzim dosáhnout čísla 500.

„Pražská spojka“ tvrdonického vinařství, Dominik Kos, nám představil deset vín, převážně z ročníku 2008. Vína, hlavně bílá, stylově i pokud jde o kvalitu velmi vyrovnaná, celkově pak maximálně se třemi vrcholnými hroty. U mne to byl jeden bílý a jeden červený.

Zahájili jsme velmi svěžím a ovocitým Sauvignonem 2008 v pozdním sběru. Přes poměrně vysoký obsah kyselin (7,1 g/l) nepůsobilo toto víno s vůní a chutí po broskvích a angreštu dramaticky suchým dojmem. Bylo pikantní i lehounce zakulacené, ale hlavně velmi osvěžující.

Chardonnay 2008 v pozdní sběru byl problém. První láhev svým obsahem spíše připomínala Tramín, byť zajímavý. V druhé sice tramínové tóny víceméně zmizely, nicméně do chardonnay měl tento produkt poněkud daleko. I když i toto víno mělo něco do sebe, ovšem ve stylu „ani ryba, ani rak“. Takže přechutnal jsem, ale nehodnotím. To by chtělo prozkoumat v tvrdonickém sklepě.

Neuburské 2008 v pozdním sběru již bylo ze správného soudku. Sice nic velkého, ale příjemné víno s vůní nazrálého světlého ovoce (typ „bonpari“) a s hladkým ovocitým tělem bez výraznější hloubky a pikantnosti. Lehčí, ale dobře pitelné víno na delší sezení.

Ryzlink rýnský 2008 v pozdním sběru byl příjemně vyvážený, ale na můj vkus poněkud mdlý. Styl ovocný s tóny pomerančové kůry (jemný bergamot), v těle jemný, uhlazený, lehce pikantní s decentním zakulacením. Neurazí, ale také nevzruší!

Zato Rulandské bílé 2008 v pozdním sběru mne velmi potěšilo. Polosuché víno s příznivou kyselinkou vonělo po hruškách a jemném lipovém květu, v těle pěkně zakulacené, čisté a uhlazené. Nechybí lehká pikantnost v téměř sametové dochuti. Mazlivé víno!

Další polosuché víno, Rulandské šedé 2008 ve výběru z hroznů, mělo obdobné parametry, jen díky o chloupek vyššímu zbytkovému cukru, alkoholu a bohatšímu bezcukernému extraktu působilo zřetelně sladším dojmem. Ve vůni toho bylo cítit požehnaně (vyzrálé broskve, meruňky, pomerančová kůra, kandované ovoce), v chuti nasládlé a bohatě ovocné s převahou kandovaného ovoce. Zakulacené víno, které by potřebovalo větší kapku šťavnatosti a také svěží kabátek.

Neronet 2008 ve výběru z hroznů byl pro mnohé jistě atraktivní, ale mně tento typ vín nic neříká. Ve vůní překrývá tmavé peckoviny (především švestka) výrazný vanilkový závoj. V chuti se k tmavému ovoci přidává nejen vanilka, ale také stopa aromatických tříslovin a nějaký ten šálek kávy. Příliš voňavé víno, které bych dlouho pít nevydržel. Jen deklarovaný bezcukerný extrakt (35,7 g/l) mne uváděl v nevěřící úžas.

Cabernet Sauvignon 2007 v pozdním sběru sice nebyl tak extraktivní, ale ani převoněný. Byl to pěkný „severnější“ cabernet, ovocitý (ostružiny, černý rybíz), jemně kořenitý a pikantní. Poctivé moravské červené bez velkých efektů!

Pomyslnou palmu vítězství si ode mne odnáší Cabernet Moravia 2007 v pozdním sběru, barrique. Víno sice poněkud lehčí, ale pěkně školené v barikovém sudu (18 měsíců). Stylová vůně (vyzrálé tmavé ovoce, jemné minerální, ale především živočišné tóny – hlavně kůže). V těle velmi obdobné se zřetelnými peckovinami, které barik v žádném případě nepotlačil. Příjemně pitelné až uhlazené víno, u kterého je radost posedět. Malinko si připlatíte, ale kapsu vám neutrhne!

Sladkou tečku představoval Muškát moravský 2008 ve výběru z bobulí. Nižší alkohol (10,5 %) i bezcukerný extrakt (19,2 g/l), ale bohatě zbytkového cukru (87,6 g/l) i kyseliny (téměř 6 g/l). Ve vůni citrusy, zelený čaj, bylinky (nejspíše majoránka), v sladké, ale poměrně pikantní chuti převládaly vyzrálé citrusy a tóny bergamotu. Atraktivní a zároveň příjemná sladká tečka za prvním ochutnávkovým večerem v novém roce.

A první hodnocení „vrcholového týmu“ v novém roce? Tady je:

Cabernet Moravia, barrique – 9 bodů (z 10 možných), Rulandské bílé a Neronet – 8,8 b., Cabernet Sauvignon a Rulandské šedé – 8,7 b., Muškát moravský – 8,6 b., Ryzlink rýnský – 8,3 b., Neuburské – 8,2 b., Sauvignon 8 b. a Chardonnay – 7,9 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist