Ochrana spotřebitelů proti falšování vína, možná se zlepší
30. 3. 2011
V prvním čtení poslanci podpořili vládní novelu, která má kromě jiného zvýšit ochranu spotřebitelů před falšováním vína. Pro zajištění řádné ochrany proti falšování jakostních vín zavádí nově povinnost uvádět na etiketě jakostního vína evidenční číslo jakosti. Na základě nařízení Evropské unie má být v rámci České republiky také umožněno zvýšení horní meze celkového obsahu alkoholu u zde vyrobeného červeného vína.
Novela zákona o vinohradnictví a vinařství má také vinařům ulevit od administrativy. Místo nákladného písemného zveřejňování žádostí a oznámení v oblasti vinohradnictví a vinařství ve Sbírce zákonů je ministerstvo zemědělství má do budoucna podle návrhu zveřejňovat na svých internetových stránkách.
Návrh v souladu s reformou Společné organizace zemědělských trhů v EU ruší kategorii „stolních vín“. Zemské víno pak bude muset být vyrobeno výhradně z hroznů vypěstovaných v dané vinařské oblasti. Tato právní úprava je oproti unijní přísnější. Evropské předpisy totiž povolují takto značit vína, u nichž je 85 % hroznů místních. Tuzemské vinařské oblasti Čechy a Morava jsou ale podle důvodové zprávy k návrhu novely dostatečně veliké na to, aby nebylo příměsí třeba.
Ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS) si od novely zákona slibuje především posílení konkurenceschopnosti českých vinařů. „Zákon umožňuje zefektivnění a zrychlení administrativních procesů pro vinaře i pro státní správu. Pokud budou administrativu vyřizovat elektronicky, ušetří čas i peníze,“ řekl již dříve Fuksa.
Zdroj MZE