Ochutnávání i školení s Hortem

18. 7. 2017

     Po roce opět příjemné vinné školení a k tomu výborné vína z Moravy a Francie. Dobšický vinař Jiří Hort není jenom nekorunovaný král moravského rosé, ale nabízí i skvělé bílé a hlavně červené kousky.
      Tentokrát nám představil jedenáct vín – šest bílých, tři růžová a dvě červená ze své jihofrancouzské produkce.
      Veltlínské zelené VOC 2016 neposloužilo pouze k zavínění, ale svou kvalitou určilo další směs našeho přechutnávání. Suché víno s cukernatostí moštu na úrovni kabinetu. Ve vůni ovocné, lehce kořenité se stopou minerálů.   V chuti téměř identické, šťavnaté, lehce nasládlé s pikantní koncovkou. Příjemně pitelné víno.
      A šli jsme výš – Ryzlink rýnský VOC 2015, suché víno s malinko vyšším zbytkovým cukrem (6,5 g/l) s vůní světlých peckovin s lehkou medovostí. V chuti nazrálé ovoce, včetně pomeranče, a také dotyk medu. V závěru bylo víno hezky pikantní.
      Příjemně mne překvapil kabinetní Kerner 2016, polosuché víno s vůní přezrálého světlého ovoce a jemných minerálů. Chuť plnější, šťavnatá, zakulacená a lehce nasládlá. Bohatý Kerner s měkce pikantním ocáskem.
      Potěšil i Pinot Gris 2016 v pozdním sběru z Načeradického kopce. Na panenskou sklizeň byl poměrně bohatý v těle. Formálně ještě suché víno s vyšším zbytkovým cukrem (7,1 g/l) a s vůní vyzrálého jižního ovoce. Stejně tak ve šťavnaté, nasládlé a měkce pikantní chuti. Z této ještě mladé výsadby by mohla v budoucnu vznikat krásná vína.
      Následovala dvě výborná Vína originální certifikace Znojmo – Sauvignony 2016. První z nich byl z Načeradického kopce. Formálně ještě suché víno s vyšším zbytkovým cukrem (8,6 g/l) a s vůní po jemné bělomasé broskvi, špetce minerálů a vzdálených tónů černého bezu. V chuti hodně vyzrálé světlé peckoviny, šťavnaté a měkce pikantní. Opět byla zřetelná stopa černého bezu.
     Sauvignon z viniční trati U Hájku měl téměř stejný zbytkový cukr i kyselinu. I ve vůni byl podobný, v chuti se mi však zdál plnější a více zakulacený. A nechyběla také stopa jemných minerálů, a v koncovce lehký náznak černého bezu.
      Ze tří „růžovek” bylo první Franceska cuvée 2016 z odrůd Frankovka (45 %) a Zweigeltrebe (55 %). Ještě suché víno vonělo po tmavých peckovinách, možná lehce džemovitých. V chuti kořenité tmavé třešně a višně, lehounce nasládlé, šťavnaté a pikantní. Trochu mi připomínalo rosé s jihofrancouzského Bandolu – takové víno pod korek a na delší trať, které je vhodné v každém ročním období i počasí.
      Vstřícnější pro širší klientelu byl Merlot rosé 2016 v pozdním sběru, rovněž suché víno s poměrně vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (5,8 g/ a 6,5 g/l). Ve vůni jahody a trochu jemných višní. V chuti bohatě ovocné, měkce pikantní, šťavnaté a příjemně svěží.
     Očaroval mne však Pinot Noir rosé 2016 v pozdním sběru. Také suché víno s lehce vyšším zbytkovým cukrem (6,9 g/l) a s téměř vyrovnanou kyselinou (7,1 g/l). Ve vůni delikátní, zpočátku lehce jahodový závan, poté spíše jemnější tmavé peckoviny. V chuti plné, bohatě ovocné a krásně harmonické. Měkce pikantní víno s delším, lehce nasládlým a malinko kořenitým závěrem.
     O krásný červený závěr se postarala dvě vína z vinařova průniku do jižní Francie. Prvním byl Nuture (Merlot) 2016, deklarovaný jako IGP Pays d’Oc z Languedocu. Ve vůni lehce džemovité tmavé ovoce s převahou lesní směsi. V chuti identické, poměrně plné a šťavnaté s příjemným závěrem sladkých tříslovin. Víno se skvělým poměrem cena/výkon.
      O excelentní tečku se postaralo víno Hort France Premium 2012, cuvée odrůd Syrah a Grenache (60/40), deklarované jako AOP Corbieres. Ve vůni přezrálé tmavé ovoce, hlavně lesní směs, a to v lehce džemovitém provedení.   V chuti plné, kulaté, bohaté na vyzrálé tmavé ovoce se stopou jemné kůže a čokolády. Za zmínku stojí výrazný bezcukerný extrakt – 36 g/l! Víno, kterého je takříkajíc plná huba, ale zároveň neztrácí eleganci.
      Krásně vygradovaný večer s tradičně vstřícným vinařem, kterého je radost poslouchat, a také se něčemu přiučit.
      A takto hodnotil Hortova vína téměř kompletní „vrcholový tým”:
Premium 2012 – 9,2 bodu (z 10 možných), Sauvignon 2016 VOC (U Hájku), Pinot Noir rosé 2016 a Nature 2015 – 8,9 b., Ryzlink rýnský 2015 VOC, Sauvignon 2016 VOC (Načeradický kopec), Merlot rosé 2016 – 8,8 b., Veltlínské zelené VOC 2016 a Kerner 2016 – 8,7 b., Franceska cuvée 2016 – 8,6 b. a Pinot Gris 2016 – 8,5 bodu,
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

 

TOPlist