Od Janásových třikrát chardonnay

15. 8. 2018

     Michal Janás z Rodinného vinařství Janásovi v Blatničce na Slovácku nám představil vína klasického moravského stylu, poctivá a nepřekrášlená. Snad jen toho zbytkového cukru bylo na mé patro přece jen trošku moc, a to téměř u poloviny vzorků.
      Po zkušenostech z přechozích degustací ve Viničním altánu se mi zdá, že především menší vinaři si na zbytkovém cukru, nepochybně z komerčních důvodů, opět více zakládají. Počasí jim k tomu dává poměrně volnou ruku.
      Vinař z Blatničky nám představil devět vín z ročníků 2015 až 2017, sedm bílých, jedno růžové a závěrečné červené.
Prvním bylo vinařem z pozdního sběru na jakostní „ponížené” Rulandské bílé 2017. Suché víno s vůní nazrálých světlých peckovin s jemnou minerální stopou. Ve šťavnatá a pikantní chuti, která by potřebovala ležením v láhvi trochu zjemnit, převládaly opět světlé peckoviny, možná trošku kořenité. Solidní víno na běžné pití.
      O poznání sofistikovanější bylo Sylvánské zelené 2017 v pozdním sběru, rovněž suché víno s vůní světlých peckovin včetně „pecičkové” stopy. V chuti spíše ovocně-květinové, šťavnaté a pikantní. Poměrně svěží a jemně kořenité víno.
      Chutnal mi polosuchý Ryzlink rýnský 2017, zatím ještě mladé kabinetní víno. Ve vůni ovocně-květinový se stopou po pylu a lipovině. V chuti světlé peckoviny, lehce nasládlé a pikantní. Poměrně perspektivní víno, které se v láhvi ještě vylepší.
      Pro mne nejlepším vínem večera bylo Chardonnay 2015 v pozdním sběru, víno ze staré vinici (kolem 50 let) krášlené metodou sur-lie. Suché víno s vůní vyzrálého světlého ovoce se stopou po květinách a jemných kvasnicích. Ve vyzrálé ovocité chuti byl zřetelný karamelový „štych”. Víno, které bylo nasládlé a měkce pikantní působilo příjemně nasládlým dojmem.
      Rulandské modré rosé 2017 v pozdním sběru bylo na mne již příliš sladké (25,3 g/l zbytkového cukru). Ve vůni jemná kombinace tmavých peckovin včetně „pecičky” s lesními plody. Ve sladší chuti převládaly spíše jahody a lesní směs. Víno bylo jen jemně pikantní.
      Pálava 2017 v pozdním sběru byla výrazně polosladká (31 g/l zbytkového cukru) a aromaticky měla velmi blízko k tramínu, a to spíše kořennému. V chuti výrazně sladší, kořenitá, plnější a jen lehounce pikantní. Takový „tvrdší” typ Pálavy.
      Následovala dvě velmi sladká Chardonnay. Nejprve ročník 2015 v pozdním sběru s velmi nízkým alkoholem (9,5 g/l) a vysokým zbytkovým cukrem (téměř 60 g/l). Ve vůni výrazné jižní ovoce s náznakem medovosti. Ve sladké chuti plnější, ovocně květinové a lehce pikantní v jemně medové koncovce.
      Ještě o něco sladší, ale chuťově atraktivnější bylo Chardonnay 2016 ve výběru z hroznů. Rovněž nižší alkohol (10 %) a vysoký zbytkový cukr (66,2 g/l). Ve vůni přezrálé jižní ovoce v jemném máslovém kabátku, který malinko voněl po vanilce. V téměř identické chuti se přidaly ještě lehké medové tóny. Hodně plné (30,6 g/l bezcukerný extrakt), medové a mazlivě kulaté víno na slavnostní přípitek pro celou rodinu.
      Závěrečné zemské Svatovavřinecké 2012 to nemělo po předchozí „cukrové smršti” jednoduché. Vonělo hezky po lehce džemovitých tmavých peckovinách s jemnou pecičkou. V chuti bylo trošku kratší, bohatě ovocné, ale také zřetelně pikantní. Moravské červené na běžné delší pití.
      Tentokrát opět početně velmi oslabený „vrcholový tým” ocenil produkty vinaře z Blatničky takto:
Chardonnay 2016, výběr z hroznů – 8,9 bodu (z 10 možných), Chardonnay 2015, sur-lie – 8,8 b., Chardonnay 2015, pozdní sběr – 8,7 b., Sylvánské zelené 2017, Ryzlink rýnský 2017, Rulandské modré rosé 2017 a Pálava 2017 – 8,5 b., Rulandské bílé 2017 – 8,3 b. a Svatovavřinecké 2016 – 8,3 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

TOPlist