Od Tomanů zvítězilo „ledové portské“

12. 3. 2014

      O tom, že ročník 2013 není pro české a moravské vinaře bezproblémový, jsme se mohli znovu přesvědčit také na premiérové degustaci vín z rodinného Vinařství Tomanovi v Moravské Nové Vsi.
      Ivana Tomanová s manželem nám představili deset vín, šest z ročníku 2013, tři ze sklizně 2012 a jedno z roku 2011. Celkem 5 bílých, jedno růžové a čtyři červená vína. Všechna byla zemská, což je logické, neboť zatříďovat při malých šaržích by byl nemístný luxus.
      A zahájili jsme samozřejmě mladými víny. Prvním bylo Veltlínské zelené (cukernatost v moštu 22°NM). Ve vůni ovocně-minerální, v chuti bohatě světlých peckovin. Tělo trochu tenčí, výrazně pikantní. Víno musí ještě nějaký měsíc ležet v láhvi, aby se trošku „usadilo”.
      O něco lépe na tom bylo Cuvée Müller Thurgau/Muškát moravský 2013 (80/20) s cukernatostí moštu 22 °NM. Ve vůni jemně ovocné s lehkými tóny květin. V chuti ovocně-květinové, o něco kulatější, velmi pikantní v decentním minerálním závěru.
      Následovala Frankovka rosé 2013, výrazně suché víno (1,2 g/l zbytkového cukru a 6,8 g/l kyselin). Ve vůni jemné tmavé peckoviny,rovněž tak ve velmi pikantní chuti, která v závěru nabídla lehké pecičkové tóny včetně delikátní hořčinky.
      Dalším vínem z ročníku 2013 bylo Chardonnay, polosuché víno s výraznou kyselinou (8,9 g/l). Víno s cukernatostí v moštu 23 °NM vonělo po vyzrálých světlých peckovinách. V chuti bylo ovocné, šťavnaté, zakulacené s velmi pikantním závěrem. Pro mne bylo z bílých vín nejlepší.
      Trochu se mu přiblížilo Rulandské šedé 2013 (23 °NM), polosladké, zřetelně pikantní víno. Ve vůni jablko a jemné peckoviny. Chuť šťavnatá, bohatá na světlé peckoviny, jemně nasládlá s pikantním ocáskem.
      Následovalo Červené cuvée,Zweigeltrebe/Cabernet Moravia 2012 (70/30). Vonělo po lehce džemovité lesní směsi.V chuti se spíše prosadily lehounce kořenité tmavé peckoviny. Malinko lehčí a pikantní víno vhodné na delší pití.
      Cabernet Moravia 2012 (cukernatost moštu 21 °NM) měla ve vůni nazrálé tmavé ovoce. Také ve vyzrálejší chuti kombinace lesní směsi a tmavých peckovin. Zřetelné byly také jemné čokoládové tóny. Vínuponěkudchybělo hutnější tělo.
      Posledním klasickým červeným vínem bylo Zweigeltrebe 2011, víno s parametry moštu na úrovni pozdního sběru. Ve vůni tmavé peckoviny a možná i stopa lesní směsi. Obdobně v plnější chuti, doplněné o jemné tóny hořké čokolády. Chutnalo mi!
      Závěr byl sladký. Nejprve Zweigeltreberosé 2013, sladké víno (47 g/l zbytkového cukru) s nízkým alkoholem (9 %). Ve vůni jemně kořenité tmavé ovoce.  V chuti zřetelně nasládle, nikoliv však přeslazené. Tělo bohaté na tmavé ovoce, v závěru příjemně pikantní.
      Nejsladším vínem večera bylo Cabernet Moravia 2012, dolihované víno vyrobené z ledového (cukernatost moštu 37 °NM).Víno chutí i vůní téměř nerozeznatelné od portského Tawny. V krásné vůni sušené datle, fíky a oříšky. V neméně atraktivní a velmi hutné chuti identické. Elegantní víno „portského typu” s lehounce medovým závěrem. Jednoznačně nejlepší víno večera.
      O definitivní tečku za moravským vinným večerem se postarala sladká višňovka (35 % alkoholu) z produktů vinařství. Myslím, že nezklamala. Jen se vymykala hodnocení „vrcholovým týmem”. Tady je jeho verdikt:
      Cabernet Moravia 2012, dolihované“ledové“ víno – 9 bodů (z 10 možných), Zweigeltrebe 2011 – 8,7 b., Chardonnay 2013 – 8,6 b., Červené cuvéeZweigeltrtebe/Cabernet Moravia – 8,5 b., Cabernet Moravia a Rulandské šedé – 8,4 b., Bílé cuvée Müller Thurgau/Muškát moravský a Zweigeltreberosé – 8,2 b., Veltlínské zelené – 7,9 b. a Frankovka rosé – 7,8 b.,
Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist