Od Veverků s tradiční kvalitou
1. 9. 2011
František Veverka z Čejkovic patří nejen mezi nejlepší tamní vinaře, ale je také jedním z nejčastějších hostů ve Viničním altánu. A proto nemohl chybět ani letos, aby nám představil deset vín rodinného vinařství, převážně novinek z ročníku 2010.
Jednou z nich byl vstupní Růžový kavalír, jinak loňské kabinetní rosé z odrůdy Zweigeltrebe. Ještě formálně suché víno se zbytkovým cukrem 5 g/l vonělo po tmavé lesní směsi ve smetanovém jogurtu. V chuti nasládlé, zakulacené a ovocné s příjemně pikantní dochutí. Rozhodně tento Růžový kavalír potřebuje pořádně zchladit lýtka!
Mile mne překvapil Ryzlink vlašský 2010 v pozdním sběru. Polosuché víno s vůní nazrálého světlého ovoce a s jemnými tóny vlašských ořechů. Chuť měkce ovocná, lehce citrusová s náznakem minerálů v pikantním závěru.
Stejně tak potěšil Muškát Ottonel 2010 v pozdním sběru. Formálně ještě suché víno (6,2 g/l zbytkového cukru, 6 g/l kyselin). Výrazná vůně jižního ovoce s tóny přezrálého banánu. Chuť nasládlá, pikantní s lehkou bylinnou stopou, která přechází do jemné minerální hořčinky v koncovce.
Hibernal od Veverků má tradičně vysokou kvalitu. Nejprve jsme ochutnali pozdní sběr z ročníku 2010. Polosuché víno s výraznou vůní tropického ovoce (mango, banán). V chuti bohatě ovocné, pikantní s jemnou stopou černého rybízu. Víno s plnou a delší dochutí.
Ještě lepší byl Tramín červený 2009 ve výběru z hroznů. „Čejkovická klasika“ v podobě polosladkého vína s vůní růží, exotického liči a s náznakem citrusů. Plné víno, uhlazené s opravdu bohatou chutí. Jemně pikantní tramín s delším závěrem.
Červená vína zahájil Dornfelder 2010 v pozdním sběru. Ve vůni kořenité tmavé peckoviny, především švestky. Chuť měkce ovocná v podobě nazrálých peckovin (švestky). Zřetelné jsou rovněž tóny čokolády a vanilky (víno zrálo 6-7 měsíců v nových i použitých barikových sudech). V závěru byl zřetelný pikantní ocásek.
Novošlechtěnec Sevar 2010 v pozdním sběru vzbudil celkem oprávněně velkou pozornost. A nejen proto, že jde o poměrně čerstvou novinku, ale i díky zajímavé, opravdu příjemné chuti. Ve vůni je víno jemně kořenité s tóny džemovitého tmavého ovoce. Chuť uhlazená bez výraznějších tříslovin, pikantní a osvěžující. Je to vhodné červené víno pro letní dny, klidně bych ho lehce nachladil.
Jakostní Alibernet 2010 již nebyl tak zajímavý, i když poměrně pitelný. Ve vůní kombinace tmavého ovoce a výrazných paprikových tónů. Chuť rovněž kořenitá, ovocná a zřetelně pikantní. Víno potřebuje ještě ležet v láhvi – minimálně rok!
Rozhodně nejlepším červeným vínem večera bylo Rulandské modré 2009 ve výběru z hroznů. Ve vůni jemně kořenité tmavé ovoce, vanilka a náznak čokolády. Atraktivní chuť višní v čokoládě, v těle nasládlé jemné a zakulacené s bohatou dochutí. Laskající víno, které zrálo 13 až 14 měsíců v novém barikovém sudu.
Tečka byla sladká (56 g/l zbytkový cukr) v podobě Hibernalu 2009 ve výběru z bobulí. Vůně poměrně nevýrazná (snad posečená louka). Chuť sladká, zakulacená, málo pikantní s tóny lučních květu a trávy. Proti Hibernalu 2010 v pozdním sběru působilo toto víno trošku unaveně. Mne osobně příliš nezaujalo.
A jak to viděl „vrcholový tým“? Tady je jeho verdikt:
Rulandské modré 2009 – 9,1 bodu (z 10 možných), Tramín 2009 – 9 b., Dornfelder 2010, Hibernal 2010, pozdní sběr a Hibernal 2009, výběr z hroznů – 8,8 b., Ryzlink vlašský 2010 a Sevar 2010 – 8,7 b., Muškát Ottonel – 8,6 b., Alibernet 2010 – 8,5 b. a Zweigeltrebe rosé – 8 bodů.
Text a fotografie Libor Chlupatý