Opět krása ze severu Itálie

29. 12. 2014

      Po třech letech přijel do Viničního altánu Jiří Musil z dovozní společnosti Ottimi Vini (e-shop – www.ottimivini.cz), aby nám představil tucet atraktivních vín ze severní části Itálie, včetně horských oblastí Valtellina a Alto Adige. Kdo čtrnáct dní před Štědrým večerem do Viničního altánu nepřišel, ten může jen litovat. Pravda, vína to jsou spíše ve střední a vyšší cenové hladině, nicméně mnohá z nich jsou z velmi originálních lokalit, navíc produkovaná v menších šaržích. Každopádně většina z nich se může pochlubit solidním poměrem cena/výkon!
      Po welcome drinku v podobě perlivého Pignoletto frizzanti, měkce ovocného a lehce pikantního vína z oblasti Marche, jsme zahájili trojicí vín z Piemontu. Prvním bylo Piemonte Chardonnay 2012 DOC z vinařství Cantina Sant Evasio. Ve vůni světlé ovoce, jemně minerální. V chuti šťavnaté, opět nazrálé světlé ovoce s náznakem „máslovosti” a s pikantním závěrem.
      Následovalo víno Favorita 2012 DOC z Casa Vinicola Fratelli Casetta z autochtonní odrůdy Favorita. Ve vůni jemně nazrálé světlé ovoce. V chuti jemné, lehčí a ovocné s delikátní pecičkou na patře. Trošku méně pikantní, pro mne méně přitažlivé.
      Mnohem zajímavější bylo Langhe Arneis 2012 DOC se stejného vinařství. Opět místní odrůda, tedy Arneis, vůně ovocně-minerální, stejně jako plnější chuť. Tělo měkce pikantní, šťavnaté a středně dlouhé v závěru na patře.
      Opravdu mimořádně vstřícné bylo první ze tří vín z „horské” oblasti Alto Adige – Goldmuskateller 2013 DOC z Cantina Kellerei St.Pauls.  Polosuché víno (10 g/l zbytkového cukru) nabídlo ve vůni nazrálé a kořenité světlé ovoce, ale také zřetelné muškátové tóny. V plné chuti bylo identické, zakulacené s příjemně kořenitým ocáskem.
      Nejlepším bílým vínem večera byl pro mne Sauvignon Gfill Hof 2013 DOC ze stejného vinařství. Bohatá vůně citrusů, černého rybízu a černého bezu. Chuť plná, výrazně ovocná a šťavnaté se zřetelnými tóny černého rybízu a černého bezu.
      A neméně potěšil Weissburgunder Plotzner 2013 DOC, rovněž ze stejného vinařství. Příjemná vůně vyzrálých peckovin (meruňky, broskve) s máslovitými tóny. Chuť měkce ovocná, šťavnatá s lehkým karamelovým „štychem”. V delší dochuti bylo víno, které zrálo ve velkém sudu, lehce pikantní.
      První červené víno u mne opět navodilo otázku, komu je vlastně určeno, a zda má své fanoušky. Již několikrát jsme ve Viničním altánu ochutnali víno z odrůdy Grignolino, a vždy u mne vzbudilo rozpaky. Tentokrát to bylo Grignolino 2012 DOC z vinařství Cantina Sant Evasio v  Piemontu. Barva světlá, lehce cihlově nahnědlá. Ve vůni jemně kořenité tmavé peckoviny, spíše kompotované. Chuť lehčí, malinko kořenitá, s ještě zřetelnými tříslovinami. Tento typ vína opravdu nemusím.
      Svým způsobem to platí i o následujícím víně Pelaverga Coline Saluzessi 2009 DOC z vinařství Casa Vinicola Fratelli Casetta. Opět autochtonní piemontská odrůda (Pelaverga) s vůní tmavého ovoce a decentních tónů kůže. Chuť identická, kořenitá s pro mne nepříjemnými bakelitovými” tóny (někdo to nazývá „plesnivou jahodou„), které se občas objevují i v dražších italských a španělských vínech. V dochuti je toto méně tělnaté víno zřetelně pikantní.
      A od této chvíle jsem si však pochutnával na krásných červených vínech. První bylo Nebbiolo Rivere 2007 DOC ze stejného vinařství jako předchozí dvě. Ve vůni kombinace tmavého ovoce a sušených plodů. V chuti opět vyzrálé tmavé ovoce s jemnými tóny jižních bylin. V zakulaceném těle nechybí jemná stopa dřeva, neboť víno zrálo ve velkém sudu.
      Ještě více mne potěšilo první víno z horské oblasti Lombardia – Valtellina, tedy Giupa Vendemmia tardiva 2008 DOCG z Azienda Agricola Caven. Ve vůni velmi vyzrálé tmavé ovoce, jemná kůže a čokoláda. Chuť ovocná, zakulacená s dotykem kůže a sladkých tříslovin. Víno zrálo 18 měsíců v bariku, poté 6 měsíců ve velkém sudu a následně ještě v láhvi.
      A ještě o malý krůček výš jsme postoupili s vínem Sassella Riserva 2003 DOCG Valtellina Superiore z vinařství Casa Vinicola Pietro Nera. Bohatá vůně po tmavém ovoci, kůži a čokoládě. Chuť identická s dotykem jemná rukavičkové kůže a s delší dochutí. Jedenáct let staré víno, které zrálo 18 měsíců ve velkých dubových sudech, bylo ještě ve výborné kondici.
      A na závěr opravdová delikatesa – Sforzato di Valtellina DOCG 2008 ze stejného vinařství. Silné a hutné víno (15 % alkoholu) s vůní vyzrálého tmavého ovoce a decentních živočišných tónů. V chuti přecházelo tmavého ovoce až do sušených plodů. Zřetelná byla stopa jemné hořké čokolády v závěru na patře. Bohaté tělo s delší dochutí. Víno z postupně seschlých hroznů zrálo rok v bariku, poté dva roky ve velkém sudu a následně ještě minimálně 6 měsíců v láhvi. Je radost takové červené ochutnávat.
      A k takovému závěru došel i početně trochu oslabený „vrcholový tým”:
Sporzato 2008 – 9,2 bodu (z 10 možných), Sassella Riserva – 9 b., Sauvignon Gfill Hof a Weissburgunder Plotzner – 8,9 b., Giupa Vendemmia tardiva – 8,8 b., Goldmuskateller a Nebbiolo Rivere – 8,7 b., Langhe Arneis – 8,5 b., Piemonte Chardonnay – 8,4 b., Favorita 2013 – 8,2 b., Pelaverga Colline Saluzessi – 8 b. a Grignolino 2012 – 7,9 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist