Pěkná a vyzrálá – od Skaláka

29. 9. 2011

Po letošním pražském veletrhu Víno & Delikatesy to bylo pro mne druhé setkání s víny ze Skalky u Kyjova. Sommelier a obchodní zástupce Vinných sklepů Skalák Pavel Krakovič přivezl do Viničního altánu deset vzorků vín ze starších ročníků 2003 až 2007. Vína vyzrálá, plně připravená k pití, některá z nich opravdu velmi zajímavá.

A začali jsem opravdovou kvalitou, Veltlínským zeleným 2005 v pozdním sběru. Příjemně suché víno s hezkou vůní nazrálého světlého ovoce (postupně se otevírá). V chuti vyzrálé ovoce, plné tělo s lehce pikantní a kořenitou dochutí (mandle, stopa pepře). Výborné víno za stejně dobrou cenu!

Potěšil také o dva roky starší Ryzlink vlašský v pozdním sběru. Polosuché víno s velmi vyváženým poměrem zbytkového cukru a kyseliny (5,5 g/l – 5,8 g/l) a s vůní po nazrálém světlém ovoci s jemnou stopou vlašských ořechů. V chuti měkce ovocné, bohatě nazrálé, pikantní a stále svěží.

Velmi se mi líbil polosuchý Ryzlink rýnský 2007 v pozdním sběru. Ve vůni ovocně-minerální s jemnými petrolejovými tóny. Chuť ovocná, pěkně pikantní a jemně minerální. Plná a koncentrovaná chudou příležitost. Naštěstí vyššíéní a elegantní. Příjemně pitelný tramín pro každou příležitost. Naštěstí vyššíé alkohol nevyčuhuť naznačující meruňky v delikátně nasládlé koncovce.

Rulandské šedé 2007 v pozdním sběru bylo suché (3 g/l zbytkového cukru), ve vůni bohaté (jižní ovoce). V těle nazrálé, plné světlých peckovin, poměrně plné a zakulacené. V dochuti pak příjemně pikantní. Téměř srovnatelné s ryzlinkem, který se mi však zdál mnohem elegantnější.

A další výborné víno – Tramín červený 2007 ve výběru z hroznů. Suché víno, ale logicky s vyšším alkoholem (14 %). Vůně jemná až delikátní (kombinace růží, bergamotu a vyzrálého grepu). Také v chuti jemný, lehce pikantní a elegantní. Příjemně pitelný tramín pro každou příležitost. Vyšší alkohol naštěstí nevyčuhuje!

Nepiji často tak staré (4 roky) a přitom výborné růžové. Frankovka rosé 2007 v pozdním sběru byla měkce suchá s hezkou vůní tmavých peckovin. V chuti vyzrálé peckoviny, chuť plná, ale pikantní s jemnou pecičkovou hořčinkou. Překvapivě svěží a zároveň elegantní víno!

Klasická Frankovka 2003 v pozdním sběru voněla po přezrálých, kompotovaných či džemovitých tmavých lesních plodů včetně jahod se stopou kávy. V chuti přezrálé tmavé ovoce, jahody, čokoláda, káva. Dobře pitelné víno, především pro ty, kterým nevadí hodně přezrálé ovoce v chuti.

Následující „červená trojka” byla rozhodně excelentní. Nejprve André 2005 v pozdním sběru. Suché víno s menším zbytkovým cukrem (4 g/l), s pěknou vůní po kořenitých tmavých peckovinách a s jemnou stopou po ořechovém koláči. V chuti vyzrálé, nicméně jemně pikantní peckoviny, především višně v kompotové podobě s trochou ořechového koláče a náprstku kávy.

Pro mne nejlepším vínem večera bylo další André 2005 v pozdním sběru, tentokrát však barikové. V porovnání s předchozím bylo mnohem uhlazenější a ve vůni i chuti nechyběly vanilkové tóny. A také sládnoucí taniny! Víno zrálo 6 měsíců v bariku – a moc mu to sluší!

Barikové a rovněž pěkné bylo i poslední víno – Svatovavřinecké 2007 v pozdním sběru. Ve vůni kořenité tmavé peckoviny. V lehce pikantní chuti spíše kombinace tmavých peckovin a lesní směsi. Zřetelné jsou také vanilkové tóny a stejně tak i sládnoucí třísloviny. Proti barikovému André bylo o malinko méně uhlazené a trošku více pikantní. Tady pomůže ještě zrání v láhvi. Nicméně i tak je víno velmi příjemné!

A to také ocenil i „vrcholový tým”:

André 2005 barrique – 8,9 bodu (z 10 možných), Svatovavřinecké barrique – 8,8 b., Tramín červený – 8,7 b., André 2005, Rulandské šedé, Frankovka rosé a Ryzlink rýnský – 8,6 b., Frankovka 2003 a Veltlínské zelené 2005 – 8,4 b. a Ryzlink vlašský 2003 – 8,2 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist