Pěkný návrat z Nosislavi

25. 2. 2013

     Potěšilo mne, že manželé Válkovi z rodinného vinařství v Nosislavi se nebojí hledat nové cesty a cestičky, například různá cuvée či sladké delikatesy z vína (třeba čokoládové pralinky). Po více než třech letech nám ve Viničním altánu představili část své produkce z ročníků 2009 až 2012. A zatímco před lety bodovala převážně červená vína, tentokrát mne zaujalo více bílých vín.
      Zajímavý, i když stále ještě ne na vrcholu, byl vstupní Ryzlink vlašský 2010, jakostní, velmi suché víno (9,2 g/l kyselin). Ve vůni světlé ovoce a jemný minerální „štych”. V chuti ovocné (broskve, jablko), velmi svěží a překvapivě plné, zřejmě díky delšímu ležení na kvasnicích. Víno se může ještě zlepšovat ležením v láhvi.
      Hezký byl následující Ryzlink rýnský 2011 v pozdním sběru. Suché víno se zbytkovým cukrem (4,3 g/l) a vyšší kyselinou (7,3 g/l). Ve vůni nazrálé světlé ovoce, dotek lipoviny a stopa minerálů. Chuť měkce ovocná (meruňky, broskve), lehounce minerální a decentně nasládlá v závěru. Víno prošlo delším naležením a nepoznalo „umělé” kvasinky.
      Prvním ze tří cuvée bylo zemské Victoria 2011 (Chardonnay a Muškát moravský), suché víno s vyšší kyselinou (7,4 g/l). Ve vůni nazrálé světlé ovoce a sladká kukuřice. V chuti měkce ovocné, plné a šťavnaté s pikantní dochutí. Hezky vyvážené a příjemně pitelné víno.
      Cuvée Bellus 2011 v pozdním sběru v sobě skrývalo tři odrůdy – Rulandské bílé, Chardonnay a Tramín červený. O fous bohatší kyselina (7,6 g/l), ale více zbytkového cukru (4,6 g/l). Tedy formálně suché víno s lehce tramínovou vůní, zpočátku decentně překrytou živočišnými tóny. V chuti nazrálé ovoce, tělo zakulacené a měkce pikantní v závěru na patře. Obě cuvée jsou příjemná na delší pití.
      Zemský Tramín 2011 měl podle mne ideální poměr zbytkového cukru a kyseliny – 7,5 g/l a 6,2 g/l. Toto formálně ještě suché víno nenabídlo klasikou vůni i chuť tramínu. Ve vůni jemné, ovocné, lehce kořenité víno. V chuti měkce ovocné, lehounce nasládlé a opět decentně kořenité. Žádné výrazné růžové háje, bergamot nebo liči.
      Velmi příjemný byl pro mne mladý Muškát moravský v pozdním sběru z loňské sklizně. Suchý, spíše grepový ve vůni s jemnou stopou černého rybízu.  V chuti se již více prosazují muškátové tóny (vyzrálý hrozen). V těle lehký, měkce zakulacený a svěží. Bude to výborné letní pití.
      Chardonnay 2011 ve výběru z hroznů bylo nejsladším vínem večera. Polosladké (22,2 g/l) s vůní nazrálého ovoce a sladké kukuřice. V chuti nasládlé, zakulacené s tóny máslové kukuřice a jemných minerálů. V závěru potěší příjemná pikantnost tohoto plného vína (26,1 g/l bezcukerný extrakt).
      Svatovavřinecké 2011 v pozdním sběru mne ze všech vín nejméně oslovilo. V této souvislosti musím říci, že slova jednoho ze znalců moravských i světových vín o tom, že odrůda Svatovavřinecké patří na Moravě k málo perspektivním odrůdám, se mi neustále potvrzují. Až na pár světlých výjimek jsou vína z „vavřince” (nemluvím o růžovém) opravdu jen krátká a nezajímavá, často kyselá, bez stylu a elegance. Nejinak tomu bylo i v tomto případě. Velmi suché víno (0,2 g/l zbytkového cukru. Ve vůni lehce kořenité tmavé ovoce s náznakem „bakelitových” tónů. V chuti identické, velmi pikantní s výraznější kyselinou v kratším závěru.
      Byl jsem zvědavý na víno s poněkud tajemným názvem Černý samet. Složení zemského vína z ročníku 2011 nám odtajnila paní Válková: cuvée odrůd Alibernet a Svatovavřinecké. Svým způsobem zajímavé víno s minimálním zbytkovým cukrem (0,2 g/l) a zřetelnou kyselinou (5,2 g/l). V chuti i vůni převažuje Alibernet, Svatovavřinecké mu na těle nepřidalo, spíše odlehčilo. Aroma tmavé lesní směsi, trošku kořenité. V chuti širší směs tmavého ovoce, kořenitá, stále ještě bohatá na třísloviny. Dochuť velmi pikantní s perspektivou dalšího zrání v příštích letech. Nespěchal bych!
      Mám dobré vzpomínky na Cabernet Sauvignon 2006 ve výběru z hroznů. O pět let mladší bratříček neměl takový fundament, nicméně je to pěkné víno, byť zatím hodně pikantní. Ve vůni nazrálé tmavé ovoce, především peckoviny (třešně, višně). V chuti rovněž, ale tělo není dostatečně baculaté. Spíše svěží a pikantní (7,2 g/l kyselin). Musí ležet a ležet…
      Závěrečným vínem byl Cabernet Moravia 2009 v pozdním sběru, barrique. Rozhodně nejlepší červené víno večera s plnou vůní nazrálého tmavého ovoce, jemně kořenitého s tóny barikového toustování. V chuti téměř identický, navíc se stopou kůže, čokolády a zelené papriky v závěru na patře. Víno, které zrálo 12 měsíců v novém i použitém bariku, by asi potřebovalo o něco bohatší tělo (bezcukerný extrakt jen 22,9 g/l). Ještě se může nějaký rok zlepšovat na láhvi.
      „Vrcholový tým” ocenil vína od Válků takto:
Cuvée Victoria – 8,7 bodu (z 10 možných), Ryzlink rýnský, Cuvée Bellus, Chardonnay a Cabernet Moravia – 8,6 b., Černý samet – 8,5 b., Cabernet Sauvignon a Tramín – 8,4 b., Muškát moravský – 8,3 b., Ryzlink vlašský a Svatovavřinecké – 8,1 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist