Peruánské premiérové překvapení
![](http://vinarske-noviny.cz/wp-content/uploads/2019/08/5335.jpg)
8. 12. 2010
Příjemné překvapení nás čekalo na premiéře peruánských vín ve Viničním altánu. Jiří Vatka, majitel dovozní společnosti DINEX CZ, s.r.o., nám představil deset vín ze tří peruánských vinařství a navíc dvě tradiční vinné pálenky piscos.
Vína, především ta červená, potvrdila jejich vysokou kvalitu i skutečnost, že vína z předních vinařství v Peru rozhodně nezaostávají za produkty jihoamerických sousedů – Chile, Argentiny či Brazílie.
Santiago Queirolo, Tabernero a Tacama – tři vinařství s bohatou historií patří k absolutní špičce v Peru. První dvě byla založena před rokem 1900, vinné kořeny posledně jmenovaného sahají dokonce do 16. století.
Vstupním vínem byl Sauvignon Blanc 2008 z vinařství Santiago Queirolo. A mělo poněkud smůlu. Jeden ze dvou vzorků byl ve vůni lehce korkový, tudíž objektivně nehodnotitelný. Po přechutnání druhé láhve jsem konstatoval příjemnou ovocně-minerální vůni, nazrálou ovocitou chuť s jemně slanými tóny. Zajímavé a dobře pitelné víno, jen ochutnání vadného vzorku nás zpočátku trošku „rozhodilo“.
Intipalka Chardonnay 2008 ze stejného vinařství bylo velmi zdařilé. Ve vůní jižní ovoce (ananas, grep), sladká kukuřice a jemné máslové tóny. V chuti identické, příjemně zakulacené s decentní ovocně-minerální dochutí.
Následující cuvée Tacama Blanco de Blancos 2009 Reserva (Sauvignon Blanc, Viognier a Chardonnay) bylo lehce barikované a bohatě ovocné. Ve vůni jsem cítil zralé broskve a meruňky, v chuti byly navíc zřetelné máslové a karamelové tóny. Víno potěšilo baculatým tělem i příjemnou pikantností v dochuti.
Posledním bílým, přibližně stejně kvalitním, bylo cuvée Tabernero Blance de Blancos 2009 (Chardonnay – 10 %, Sauvignon Blanc – 30 % a Chenin Blanc – 60 %). Ve vůni nazrálé jižní ovoce (broskev, meruňka, citrusy) s jemnými medovými a máslovými tóny i závanem vanilky. V chuti velmi pikantní, svěží s příjemnou vanilkovo-karamelovou stopou v ovocité dochuti.
Prvním červeným byla Santiago Queirolo Intipalka Syrah 2008. Přes poměrně vysoký alkohol (14,5 %) působilo víno elegantním a příjemným dojmem. Ve vůni džemovitá lesní směs, v chuti přecházela do sušených plodů (višně, třešně) v čokoládě s lehounkým náznakem sladkých tříslovin.
Ze stejného vinařství byl Tannat 2008. Ve vůni výrazně džemovité ovoce s živočišnou stopou (kůže). V chuti kombinace nazrálého lesního ovoce a kompotovaných jahod. Lehce kořenité tělo s jemnými, nicméně „vytrvalými“ tříslovinami. Víno z této „uruguayské“ odrůdy s původem v jihozápadní Francii bylo zajímavé, ale asi nejslabší z červených. A poněkud zaostávalo za svými uruguayskými konkurenty, které jsme ve Viničním altánu dosud ochutnali.
Moc jsem si pomlaskával při ochutnávání „spravedlivého“ cuvée Intipalka Cabernet Sauvignon-Syrah 2008 Reserva. Ve vůni nazrálé tmavé ovoce se špetkou černého rybízu a čokolády. Víno zrálo 6 měsíců v bariku, a v chuti zaujalo příjemnou kombinací nazrálého ovoce, jemné vanilky a čokolády se stopou černého rybízu. V těle již nyní příjemně uhlazené s jemnými a sládnoucími tříslovinami. Víno má pěknou perspektivu: za rok rozhodně předčí následující tři vína.
Prvním z nich byla Tacama Seleccion Especial 2008, pro nás cuvée z velmi netradičních odrůd – Tannat (65 %) a Petit Verdot (35 %). V danou chvíli asi nejlepší víno večera. Ve vůni nazrálé tmavé peckoviny, ostružiny a kůže. V identické chuti uhlazené, poměrně bohaté víno se zřetelnou stopou hořké čokolády v závěru na patře.
Velmi příjemně na mne zapůsobilo také následující cuvée (50/50) Tabernero Cabernet Sauvignon-Syrah 2007. Ve vůni opět kombinace zralých peckovin a čokolády. V chuti velmi ovocité, výrazně pikantní se zřetelnými tříslovinami. Potřebuje trochu zakulatit, a pak bude velmi delikátní.
O vinnou tečku se opostaral opět produkt z vinařství Tabernero – Gran Tinto Reserve 2005, cuvée odrůd Malbec (50 %) a Merlot (50 %). Ve vůni bohatě ovocné (tmavá lesní směs) s náznakem živočišných tónů. V chuti identické, poměrně svěží a pikantní (lehce štípající kyselinka) se stopou kůže. Zajímavé víno, kterému by slušela o něco větší elegance a boubelatost.
Jako zvláštní prémii jsme ochutnali dvě pro Peru tradiční vinné pálenky pisco. První, Gueirolo Qebranta mělo 40 % alkoholu, druhá, Pisco Tacama Albia – 44 %. Více mi chutnala druhá – ovocnější, nazrálejší a uhlazenější – a to i přes vyšší alkohol. Pálenka z vína, nikoliv z matolin (jako italská grappa), je rozhodně zajímavá a chuťově příjemná. Jen cesta na náš malý a přesycený trh s destiláty bude velmi trnitá.
Pálenky „vrcholový tým“ nehodnotil. Zde je jeho verdikt nad peruánskými víny:
Tacama Seleccion – 9,4 bodu (z 10 možných), Intipalka Cabernet Sauvignon-Syrah Reserva – 9,2 b., Tabernero Cabernet Sauvignon-Syrah a Tabernero Gran Tinto Reserve – 9 b., Intipalka Syrah – 8,9 b., Tabernero Blanco de Blancos – 8,8 b., Intipalka Chardonnay a Queirolo Tannat – 8,7 b., Tacama Blanco de Blancos – 8,5 b. a Queirolo Sauvignon Blanc – 8 bodů.
Text a fotografie Libor Chlupatý