Počtvrté potěšení s Ampelosem

16. 11. 2011

Lukáš Kylián ze znojemského šlechtitelského vinařství Ampelos již počtvrté ve Viničním altánu představil vína ze sklepa ve Vrbovci. Bylo jich deset – výrazně převažoval ročník 2010. Stejně jako na minulé degustaci před třemi lety to byla sestava vyrovnaná a kvalitní. Nic jiného jsem ani nemohl očekávat!

První dvě vína byla kabinetní. Nejprve Veltlínské zelené 2010, ovocně-minerální víno s výraznou kořenitou stopou ve vůni i chuti (pepřové a lehce mandlové tóny). Velmi pikantní suché víno, svěží, ale možná malinko tenčí.

Trošku atraktivnější byl Kerner 2010 s malinko vyšším zbytkovým cukrem (3,5 g/l). Ve vůni vyzrálé jižní ovoce, v chuti také. Tělo lehce zakulacené s výrazně pikantní dochutí. Tady bych sázel na roční ležení v láhvi!

Rulandské šedé v pozdním sběru bylo z ročníku 2009. Suché víno s trošku vyšším alkoholem (13,5 g/l). Vůně nejprve lehce potlačené, poté se otevřela do příjemných tónů nazrálého ovoce. Zřetelné byly živočišné tóny a také stopa po minerálech. V chuti zakulacené i pikantní, nechybělo nazrálé ovoce, ale k rozpoznání byla i jemná minerální stopa.

Opravdovým překvapením bylo jakostní Rulandské bílé. Cukernatost moštu byla 19,5 °NM, proto byl lehce doslazen. Vzniklo příjemné ovocně-květinové víno s vyrovnaným poměrem zbytkového cukru a kyselin (6,4 g/l – 6,9 g/l). Velmi příjemná chuť, lehce aromatická s jemnou chlebovinkou. Oslovilo mne hezky zakulacené tělo.

Tramín červený 2010 v pozdním sběru byl suchý (pouze 1,2 g/l zbytkového cukru) s bohatou vůní (růže, bergamotové silice). V chuti spíše jemný, pikantní a kořenitý se zřetelnými grepovými tóny v závěru.

Kabinetní Ryzlink rýnský 2010 byl polosladký (24 g/l zbytkového cukru) s vůní nazrálého světlého ovoce, lipového květu a velmi vzdálených minerálních tónu (náznak petroleje). Chuť nasládlá, ovocná, lehce pikantní a zároveň zakulacená. Nejsem si jist, zda ležením získá poněkud bohatší tělo. Moc by to potřeboval.

K tomu měl blíž Hibernal 2010 v pozdním sběru. Rovněž polosladké víno (20 g/l zbytkového cukru) s příjemnou ovocnou vůní (citrusy) a bohatými tóny černého rybízu a černého bezu. V chuti lehce nasládlý, pikantní a bohatě ovocný s nezbytnými tóny černého rybízu. Víno je již připraveno poskytnou vám příjemný zážitek. Velmi vděčné víno, které jen málokdy zklame.

Milovníky sladších vín jistě potěšil Sauvignon 2010 v pozdním sběru. Polosladké víno (22,4 g/l zbytkového cukru) s vůní po hrušce a přezrálém angreštu. Chuť krásně ovocná, nasládlá s příjemnou kyselinkou (8,3 g/l) a s tóny černého rybízu a černého bezu. Díky pikantní dochuti bylo víno vstřícné i vůči těm, kteří jsou na zbytkové cukry trošku opatrnější.

Dvě červená vína byla naprosto odlišná. Hodně tmavý a kořenitý Alibernet 2009 v jakostním provedení nabídl ve vůni i chuti paprikové tóny, tmavé ovoce a špetku hořké čokolády. V těle byly dost zřetelné třísloviny, které musí ležením v láhvi zesládnout. Víno je vhodné již nyní k „rozpouštění” tmavého masa.

Závěrečné Rulandské modré 2009 ve výběru z hroznů naproti tomu nabídlo příjemně uhlazenou vůni i chuť s převahou tmavých lesních plodů. Ve vůni byly zprvu zřetelné lehké živočišné tóny, ve velmi uhlazené, ale stále ještě pikantní chuti spíše vynikly až džemovité lesní plody. Příjemné pití na delší trať.

A jak vína potěšila „vrcholový tým”, tentokrát poněkud oslabený? Tady jeho konečný verdikt, kterému předcházelo ještě delší přechutnávání, a také povídání s Lukášem Kyliánem:

Rulandské modré a Sauvignon – 8,8 bodu (z 10 možných), Hibernal – 8,7 b., Rulandské šedé – 8,6 b., Veltlínské zelené, Tramín červený a Alibernet – 8,5 b., Ryzlink rýnský – 8,4 b., Kerner a Rulandské bílé – 8,3 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist