Poněkud sladká symfonie z Hovoran

31. 5. 2012

     Moje oblíbené Rodinné vinařství Grmolec z Hovoran mne tentokrát tolik nepotěšilo jako na předchozích degustacích ve Viničním altánu. Z deseti vín, která nám tentokrát opět představil ing. Josef Grmolec (ve spolupráci se svým synem Bronislavem) byla čtyři polosladká, přičemž nejnižší zbytkový cukr u sedmi bílých vín a jednoho claretu byl 5,5 g/l. Jak se říká, čeho je moc, toho je příliš. Takže jsem si moc nepochutnal. A to byla vína pěkně ovocná, většinou příjemně aromatická, čistá a se štědrým tělem.
    Vstupním vínem byl Ryzlink rýnský 2011 v pozdním sběru, již za hranicí suchého vína. Vůně výrazně ovocná, jemně minerální, v chuti nasládlý a zakulacený. Ovocné a minerální tóny doprovázela špetka lipoviny. Měkce pikantní dochuť naznačila, že víno má před sebou ještě pár hezkých let.
    Ale pak začala sladká vlnka. Chardonnay 2011 v pozdním sběru bylo ještě v normě (10,3 g/l zbytkového cukru). Nabídlo bohatou vůni jižního ovoce. V chuti ovocné, nasládlé a jemně pikantní. Dochuť měkce ovocná s náznakem minerálního závoje.
    Moc jsem se těšil na Hibernal 2011, jenže přívlastek výběr z hroznů naznačoval, že zbytkového cukru bude požehnaně. A také že bylo – 21,3 g/l. Krásná vůně: na ovocném základě tóny
černého rybízu a černého bezu. Chuť identická, tělo šťavnaté, ale hodně sladké a méně pikantní. Hezké víno, ale ne pro mne!
    A už vůbec ne Sauvignon 2011 ve výběru z hroznů. Ten měl 23 g/l zbytkového cukru a příjemně voněl po světlém ovoci a černém bezu. V chuti téměř identický, sladký, zakulacený a méně šťavnatý. Pěkný bezcukerný extrakt – 26,9 g/l.
    A ještě větší cukru – Rulandské šedé 2011 ve výběru z hroznů. Téměř 33 g/l zbytkového cukru, vůně příjemná, ovocná se špetkou jemných minerálů.    Chuť hodně sladká, zřetelně minerální s malinko zastřenými ovocnými tóny. Opět pěkný bezcukerný extrakt – 26,9 g/l!
    Následovala dvě aromatická vína s relativně malým množstvím zbytkového cukru. Nejprve Tramín červený 2011 ve výběru z hroznů. Polosuché víno (8,2 g/l zbytkového cukru) s vůní čajových růží a s náznakem bergamotu. V chuti zakulacené, lehounce nasládlé, ale málo pikantní víno se stopou hořčinky v závěru na patře.
    A po něm Muškát moravský 2001 v pozdním sběru. Formálně suché víno (5,5 g/l zbytkového cukru s téměř identickým množstvím kyselin). Atraktivní vůně (bergamotová silice, citrusy). Chuť téměř identická (cítil jsem stopu majoránky). Sušší a pikantní víno s grepovou dochutí.
    Aromatický a chuťově atraktivní Ella Claret (Rulandské modré) 2011 ve výběru z hroznů byl bohužel nejsladší – 34,3 g/l zbytkového cukru. Ve vůni jemné čerstvé jahody. V chuti měkce ovocný, hodně nasládlý a lehce pikantní. Víno nabídlo příjemnou ovocnou dochuť a extraktivní tělo – 26 g/l bezcukerného extraktu.
    Největším zklamáním večera byl pro mne jakostní Cabernet Moravia 2010. Příliš suchý s vystupující kyselinou v dochuti, a s tenčím tělem. Ovocný, lehce kořenitý základ na tom nic nemohl změnit. Přitom takové víno se ve Viničním altánu často nabízí za poloviční cenu…
    Nejvíce mne potěšil závěrečný Dornfelder 2009 v pozdním sběru. Pěkná vůně (tmavá lesní směs s lehkými kouřovými tóny). V chuti příjemně ovocný (lesní směs) s měkce pikantní dochutí. Poměrně plné tělo (27,2 g/l bezcukerného extraktu) s lehce elegantním závěrem.
    „Vrcholový tým” to také ocenil. Tady je jeho celkové hodnocení:
    Dornfelder 2009 – 8,9 bodu (z 10 možných), Ryzlink rýnský, Hibernal, Muškát moravský a Ella Claret – 8,6 b., Chardonnay a Rulandské šedé – 8,5 b., Sauvignon – 8,3 b., Tramín červený – 8,2 b. a Cabernet Moravia 2010 – 7,9 bodu.
   Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist