Potěšení z ivančického sklepa

8. 11. 2013

      Ivančický vinař Roman Komarov nám ve Viničním altánu již podruhé předvedl, že velmi kvalitní vína se dají vyrábět v malých vinařstvích i bez supermoderních technologií a spousty různých „”doplňků“ a podpůrných prostředků. Není proto divu, že byla radost tato vína ochutnávat, a pochopitelně odnést si nějaká domů. Přístup vinaře skromný a otevřený, sklepní ceny velmi rozumné!
      Ochutnali jsme jedenáct vín, většinou již vyzrálejších (osm z ročníku 2011, ostatní 2012) – čtyři bílá, dvě růžová a pět červených.
      Vstupním bylo kabinetní Veltlínské zelené 2011, suché víno, které však takto příliš nepůsobilo. Bylo to i díky zrání ve velkém sudu, a také hroznům z keřů starých kolem 50 let. Ve vůni ovocně-minerální, v chuti ovocné, plnější, lehce zakulacené s pikantním závěrem.
      Neméně pěkný a obdobně suchý byl Ryzlink rýnský 2011 v pozdním sběru. Pěkná ovocná vůně (meruňky, jemné citrusy), stopa medu i jemných minerálů. Chuť velmi pikantní, ovocně-minerální s lehounce slaným závěrem.
      A třetí zřetelně suché bílé víno – Chardonnay 2011 v pozdním sběru. Ve vůni jemně minerální a nazrálé jižní ovoce. V chuti rovněž jižní plody (včetně banánu), lehký minerální dotek v delší dochuti s grepovým ocáskem. Poměrně extraktivní a pikantní víno (23 g/l bezcukerný extrakt) z ivančické vinice Pod Jakubem.
      Ještě atraktivnější, nicméně zřetelně sladší (5,5 g/l zbytkového cukru, 5,9 g/l kyselin), byl Sauvignon 2012 ve výběru z hroznů. Relativně nižší zbytkový cukr byl kompenzován vyšším alkoholem (14,2 %). Ve vůni světlé peckoviny, angrešt, jemná stopa černého rybízu a černého bezu. V chuti plné, velmi ovocné, šťavnaté s lehounce nasládlým závěrem. Mazlivé víno!
      Obě růžová vína byla polosladká, ale zároveň velmi pikantní a svěží. Svatovavřinecké rosé 2012 v pozdním sběru mělo 15,8 g/l zbytkového cukru, ale také dostatečnou kyselinu (6,5 g/l). Ve vůni kompotované jahody, v chuti nasládlé, ovocné (lesní směs) a plné s jemně minerálním a pikantním závěrem ve smetanovém kabátku.
     Zweigeltreberosé 20121 v pozdním sběrumělo 16 g/l zbytkového cukru, a v porovnání s předchozí „”růžovkou“ ještě o něco výraznější kyselinu (6,7 g/l). Ve vůni spíše tmavé peckoviny s jemným minerálním „”štychem“, v ovocné chuti rovněž. Tělo plnější, nasládlé a šťavnaté s výrazně pikantní dochutí.
      Prvním červeným byla Frankovka 2011 v pozdním sběru. Výrazně suché, ovocité víno (tmavé peckoviny) ve vůni i chuti. Chuť vyzrálá, trošku lehčí, ale také jemně zakulacená s měkce ovocným závěrem. Příjemné a nekomplikované víno na delší pití za vstřícnou cenu.
      O něco bohatší, především v chuti, bylo Svatovavřinecké 2011 v pozdním sběru. Ve vůni lehce kořenité jemné tmavé peckoviny. V chuti výraznější třešně a višně, tělo plnější,pikantní. Ještě svěží víno, kterému bude slušet alespoň roční ležení v láhvi. Hrozny pocházely z ivančické viniční trati Pod Jakubem.
      A ještě krůček k vyšší kvalitě (tedy pro mne) – Zweigeltrebe2011 v pozdním sběru. Opět výrazně suché červené s minimálním zbytkovým cukrem. Krásná vůně – kombinace višní v čokoládě a vyzrálé tmavé lesní směsi. V chuti identické, bohatě ovocné s pikantním závěrem na patře. Opravdu pěkně ovocité víno z viniční trati Syslice v Ivančicích zrálo 14 měsíců ve velkém dubovém sudu.
      Jakostní Neronet 2011 byl pěkný, ale dal jsem přednost jiným červeným. Výrazně suché víno s vůni borůvek, jemného anýzu a čokolády. V těle ovocné, trošku kratší se zřetelnou kořenitou stopou v pikantním závěru.
      Vrchol byl, jak jinak, rozhodně nakonci ochutnávky. Měl podobu Rulandského modrého 2011 v pozdním sběru. Opravdu krásná ukázka moravského modrého pinotuv citlivém provedení malého vinaře. Suché víno s laskající vůní vyzrálého tmavého ovoce částečně v sušeném provedení. V chuti bohatě ovocné, vyzrálé, delikátně zaoblené, a opravdu elegantní v delší dochuti plné tmavých lesních plodů. Hrozny pocházely z viniční trati pod Jakubem v   Ivančicích. A dařilo se jim, stejně jako nám ten večer s moravským vinařem ve Viničním altánu.
       A potěšený byl i „”vrcholový tým“. Takto vína hodnotil:
       Rulandské modré – 9,1 bodu (z 10 možných), Sauvignon – 8,9 b., Chardonnay – 8,8 b., Ryzlink rýnský a Zweigeltrebe – 8,7 b., Svatovavřinecké a Zweigeltreberosé – 8,6 b., Veltlínské zelené, Svatovavřinecké rosé a Neronet – 8,5 b. a Frankovka – 8,4 bodu.
     Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist