Pozdrav z jižního Maďarska

14. 5. 2012

Manželé Chvátalovi ze Zbraslavi, kteří dovážejí mimo jiné maďarská, a z nich hlavně výborná tokajská vína (o tom jsme se mohli před lety ve Viničním altánu několikrát přesvědčit), nám po více než tříleté přestávce představili vína z malé jihomaďarské vinařské oblasti Szekszárd. Konkrétně šest vín z malého rodinného vinařství Wekler. Zbývající dvě šumivá pocházela ze společnosti Royalsekt v jiné části Maďarska.
     Večerem nás provázela MUDr. Dana Chvátalová, která společně s manželem vína přímo u maďarských vinařů vybírá.
     V poslední době jsme měli a brzy zase budeme mít možnost poznat výtečná maďarská vína. Myslím, že jsou u nás neprávem opomíjená, v mnoha případech převyšují produkty vinařů ze sousedních zemí (a nejen příznivější cenou), přičemž některá by pěkně „zatopila” i glorifikované francouzské produkci.
     Ale konkrétně k vínům. Tím vstupním byl Royalsekt Szent István Extra Brut Iszák, šumivé víno vyrobené metodou charmat (zrání v nerezovém tanku). Poměrně příjemné, ovocné, nekomplikované a středně perlivé víno s jemnou minerální vůní i chutí. Vyrobeno ze tří odrůd, z nichž jsem schopen reprodukovat pouze Chardonnay a Ryzlink vlašský. Název té maďarské odrůdu rozhodně ne! Vín na této a lepší úrovni i za trochu nižší cenu můžeme zakoupit desítky, zvláště cavy ze Španělska – a to jsou navíc produkty vyráběné klasickou a mnohem náročnější metodou zráním v láhvi.
     Prvním vínem z produkce vinařství Wekler byl Sauvignon Blanc 2009, velmi suché víno s nepříliš atraktivní vůní (kombinace světlého ovoce, květin a jemných minerálů). Chubyla lepší, ovocně-minerální, lehce zakulacená a jemně pikantní v závěru. Průměrné víno, v němž bych sauvignon nepoznal.
     Nesrovnatelně lepší bylo následující Pésci Illátos cuvée 2010, příjemně aromatické víno z odrůd Cserszégi Füszeres, Ryzlink vlašský a Muškát Ottonel. Vůně muškátově-tramínová s jemným náznakem citrusů. Chuť ovocná, kořenitá a jemně minerální. Víno je v těle zakulacené a v dochuti pak jemně, ale příjemně pikantní. U obou bílých vín překvapil mimořádně nízký zbytkový cukr do 0,5 g/l.
     Růžovka Szekszárdi rosé 2010 z odrůd Kékfrankos a Merlot potěšila pěknou vůní (kombinace tmavých peckovin a lesní směsi). V chuti hezky ovocná, měkce pikantní a živá. V dochuti jemné pecičková hořčinka. Překvapivě nízký extrakt vzhledem k oběma použitým odrůdám.
     Ten měl naopak poměrně vysoký Pannon Portugieser 2009, jak u nás říkáme „portugal” – (27,9 g/l)! Opět velmi suché víno s výrazně ovocnou vůní (především višně). V chuti opět višně, ale spíše kompotované. Lehčí, svěží a pikantní víno vhodné především na popíjení za teplejších letních dnů.
     Oba následující vzorky potvrdily vysokou kvalitu maďarských červených vín z této oblasti. Szekszárdi Quadrissimo 2007 z odrůdy Kékfrankos nabídlo ve vůni lehce kořenité tmavé peckoviny. V chuti pěkně vyzrálé tmavé ovoce, uhlazení s jemným kořenitým „štychem”. Extraktivní víno (30 g/l bezcukerného extraktu) zrálo 18 měsíců v sudu z maďarského dubu.
     Ale ještě více mi chutnalo krásné Szekszárdi Cabernet cuvée 2007, barrique. Víno bylo vyrobeno z odrůd Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc (50/50). Ve vůni nabídlo tmavé peckoviny i lesní směs, navíc jemné koření a lehkou stopu čokolády. Téměř pět let staré víno, které zrálo 12 měsíců v bariku z francouzského dubu, je v dochuti stále ještě pikantní a velmi perspektivní.
     A na závěr byla sladká a šumivá tečka – Royalsekt Muscat de Luxe, Izsák. Víno trochu ve stylu Moscata d’Asti z Piemontu, jen o chloupek více alkoholické (6,5 %) a méně aromatické: Muškát Ottonel rozhodně není tak krásně voňavý jako Muškát Alexandrijský. Jinak sladší víno s jemnějším perlením a 80 g/l zbytkového cukru bylo vyrobeno metodou charmat. Díky jemné pikantnosti a lehce medovým tónům v dochuti přece jen nepůsobilo fádně, i když s tím piemontským se nedá srovnávat. Ale samozřejmě také cenou!
     A takto vína hodnotil oslabený „vrcholový tým”:
Szekszárdi Cabernet cuvée – 9 bodů (z 10 možných), Szekszárdi Quadrissimo – 8,9 b., Pannon Portugieser – 8,7 b., Pésci Illátos cuvée a Szekszárdi rosé 2010, Royalsekt Szent István Extra Brut a Royalsekt Muscat de Luxe – 8,4 b. a Sauvignon Blanc 2009.
Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist