Předvánoční krása ze Španělska

22. 12. 2017

     V nečekaně intimním prostředí „hlavního sálu” Viničního altánu se uskutečnila letošní druhá prezentace španělských vín z nabídky dovozní společnosti BMC Brno, s.r.o. Ing. Vladimír Hrbek nám i tentokrát představil opravdu vybranou paletu špičkových vín, včetně letošních tří novinek z denominace Yecla DO.
      Po jisté přestávce jsme měli možnost znovu ochutnat sekty CAVA z vinařství Marques de Monistrol, vyráběné klasickou metodou zráním v láhvi. Nejprve to byl bílý sekt Selección Especial Brut. Ve vůni světlé peckoviny včetně jemných tónů samotných peciček. V chuti identické, šťavnaté s poměrně bohatým perlením se středně pikantním závěrem.
      Ještě atraktivnější byl sekt Selección Especial Rosado Brut z odrůd Monastrell a Pinot Noir. Ve vůni lehounce džemovitá lesní směs s delikátní minerální stopou. Také v chuti jemné lesní plody, malinko kořenité s dotykem minerálů. Šťavnaté tělo, lehounce džemovité s delší, lehce pikantní dochutí. Potěšilo bohaté perlení jemných bublinek.
      Po velmi pěkných růžových „bublinkách” to nemělo tiché chardonnay lehké. Nuviana 2015 I.G.P. Vino de la Tierra de Castilla bylo suché s ovocně-minerální vůní nazrálých světlých peckovin. V téměř identické chuti bylo lehce zakulacené se stopou máslovitosti a s pikantním ocáskem. Příjemné chardonnay s výborným poměrem cena/výkon.
      Hezky mne naladilo Viňa Vilano Verdejo 2016 (DO Rueda). Rovněž suché víno s „tradiční” vůní citrusů včetně grepu. V chuti nasládlé citrusy (opět grep), šťavnaté a pikantní v plnějším těle.
      Prvním červeným bylo Viňa Vilano Roble 2016 (Ribera del Duero DO). Víno z odrůdy Tempranillo vonělo po tmavých peckovinách s jemnými tóny dřeva. V chuti bohatě ovocné, šťavnaté s jemnými tříslovinami a s delikátní stopou dřeva.   Tmavé ovoce bylo poměrně šťavnaté, víno se bude ležením v láhvi nepochybně zlepšovat.
      Po delší době jsme znovu ochutnali víno Viňa Jaraba Crianza, tentokrát ročník 2014. Nefiltrované víno, cuvée odrůd Tempranillo (80 %), Cabernet Sauvignon (10 %) a Merlot (10 %). Pěkná vůně višní v jemné čokoládě. V chuti vyzrálé tmavé ovoce včetně lesní směsi, tělo uhlazené, lehce kořenité se stopou zrání v dubu. Víno zrálo 10 měsíců v bariku – 60 % z francouzského dubu a 40 % z amerického dubu.
      Potěšil mne návrat tradičně úspěšného vína Viňa Jaraba Azagador, v tomto případě Cosecha 2014. Ve vůni lehce džemovité tmavé ovoce se závanem kůže. V bohaté chuti tmavá lesní směs, stopa kůže, čokolády a jemného koření s měkce pikantní koncovkou.
      Následovaly tři novinky z nabídky dovozce, vína z malé a velmi perspektivní denominace Yecla DO, konkrétně z vinařství Barahonda, která jsme poprvé ochutnávali letos v září. O vínech mohu říci jen tolik, že jejich kvalita odpovídala zářijovému stavu, jen u prvního vína jsem měl pocit, že další dva měsíce v láhvi mu ještě přidaly na kráse.
      Prvním bylo cuvée Carro 2014 z odrůd Monastrell, Syrah a Tempranillo s vyšším alkoholem (14 %). Ve vůni výraznější lesní směs s náznakem džemovitosti. Chuť bohatě ovocná, uhlazená a jemně čokoládová s ještě zřetelnými, krásně sládnoucími tříslovinami. A opět připomínám, že víno má ještě perspektivu dalšího pozitivního vývoje.
      O krůček výš jsme se se dostali s vínem Barabonda 2013, což bylo cuvée odrůd Monastrell (ve Francii známá jako Mourvédre), Syrah (30%) a Petit Verdot (10 %). Alkohol o malinko vyšší (14,5 %), ve vůni jemně džemovitá tmavá lesní směs. V chuti nazrálé tmavé ovoce, tělo uhlazené s lehkou čokoládovou, a delikátně kořenitou stopou. I toto víno má velmi příznivou perspektivu ležení v láhvi.
Jako minule, i tentokrát mi z Yecly nejvíc chutnalo víno Campoariba 2014. Cuvée odrůd Monastrell (70 %), Syrah (20 %) a Grenache (10 %) nabídlo ve vůni výraznou tmavou lesní směs. V bohatě ovocné chuti bylo uhlazené s náznakem kompotu, malinko kořenité (stopa hřebíčku) a měkce pikantní. Víno zrálo 3 měsíce v bariku, a již v tuto chvíli je krásně pitelné.
      Po delší době jsme ochutnali svého času degustační „stálici” – víno 1564 Syrah Aged in Oak z Bodegas Olcaviana (VT Castilla), tentokrát ročník 2013. Víno typu roble (zrálo 4 měsíce v bariku) nabídlo ve vůni bohatě tmavé lesní plody. Také v uhlazené chuti převládaly ostružiny, borůvky a možná i přezrálé brusinky. V těle šťavnaté a lehounce pikantní. Velmi příjemné překvapení.
      A stejně jako v září, i tentokrát nemohla chybět velká „stálice” degustací BMC Brno – Coto Imaz Reserva, jenže tentokrát to bylo víno o rok mladší, tedy ročník 2012. Víno zrálo 14 měsíců v bariku (maximálně dvouletém) z amerického (80 %) a francouzského dubu (20 %). Ve vůni jsem cítil vyzrálé třešně a višně s jemnou stopou čokolády a kůže. Chuť výrazně ovocná, uhlazená s lehounce pikantním ocáskem. Tradičně krásné a elegantní víno s etiketou, na níž se jelen už ukryl v houští.
      Na letošní druhé cestě za španělskými víny jsme tentokrát skončili na samém jihu Španělska, v Bodegas Malága Virgen ve vinařské oblasti Malaga D.O. A osladili jsme si večer vínem Sol de Malaga z odrůd Pedro Ximenéz a Moscatel, které jsme ve Viničním altánu naposledy ochutnávali v roce 2014. Bohatá vůně datlí, fíků a hrozinek. V těle hutné, sladké, ale bohatě ovocné. Ani výrazný zbytkový cukr nepotlačil krásnou chuť tekutých sušených plodů. Víno zrálo šest měsíců v dubovém sudu.
      Tentokrát početně velmi oslabený „vrcholový tým” hodnotil španělská vína takto:
Coto Imaz Reserva – 9,4 bodu (z 10 možných), 1564 Syrah a Campoariba – 9,3 b., Barahonda Barica – 9,1 b., Sol de Malaga – 9 b., Viňa Vilano Verdejo a Carro – 8,9 b., Cava Rosado Brut, Viňa Villano Roble a Viňa Jaraba Azagador – 8,8 b., Cava Blanco Brut a Viňa Jaraba Crianza – 8,7 b., a Nuvianna Chardonnay – 8,6 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

 

TOPlist