Předvánoční tokajské potěšení

16. 1. 2013

      Po vínech z italského Piemontu nám tentokrát manželé Chvátalovi ze zbraslavské Vinotéky na náměstí nabídli k ochutnání tokajská vína, na která se specializují. Osmičku vín z maďarského i slovenského Tokaje(suchá, polosladká i sladká) představila MUDr. Dana Chvátalová.
      Začali jsme samozřejmě suchým vínem – Tokaji Furmint János-áldás 2011 z vinařství Tokajbor – Bene. Jen 2,3 g/l zbytkového cukru, ve vůni ovocné s tóny oříšků. Chuť bohatě ovocná s náznakem sušených plodů a špetkou ořechů a mandlí. V závěru na patře příjemně pikantní.
      A po něm další tokajský furmint – Szentkereszt 2006 z vinařství Andrássy. Opět suché víno, jen s vyšším zbytkovým cukrem (7 g/l) i kyselinou (7,1 g/l). Bohatší, opravdu vyvážené a srovnané víno s vůní nazrálého světlého ovoce a citrusů, jemným minerálů a botrytických tónů. V chuti identické, vyzrálé a elegantní s příjemným pikantním závěrem, kterému vévodila jemná grepová hořčinka. Můj velký favorit!
      A ještě jedno suché víno – Tokajské samorodné 1999 z vinařství Tokaj & CO, s.r.o. v jihoslovenské Malé Trni. Tokajské „starého stylu”,tedy lehce naoxidovanépředevším ve vůni (jinak ovoce a jemnámineralita). V chuti suché ve stylu sušeného ovoce, trošku kořenité se stopou minerální hořčinky v závěru na patře. Můj styl to není!
      A potom skok do sladších sfér – Tokaji Sárgamuskotály (Žlutý muškát) 2011 z vinařství Sajgo. Téměř sladké víno (32 g/l zbytkového cukru), muškátové ve vůni i chuti. V aroma nechyběly citrusy, květiny i zralý hrozen. Stejně tak v bohatě ovocném těle (hrozen, grep, mandarinka), v něm byly na závěr cítit jemné tóny citrusové hořčinky (kůra). Díky téměř 8 g/l kyselin bylo víno příjemně pikantní.
       Prvním opravdu sladkým tokajským bylo pro mne asi nejlepší víno večera (i když jen těsně) – Tokaji La Croisettecuvée 2011z vinařství Tokajbor Bene. Sladké, ale nádherně elegantní cuvée odrůd Furmint, Kövérszóló a Sárgamuskotálys výraznou vůní sušeného ovoce (včetně datlí a fíků). V chuti sladké (109 g/l zbytkového cukru), plné a extraktivní s velmi pikantním závěrem (9,9 g/ kyselin). Krásné víno pro slavnostní příležitosti, které zrálo 5 měsíců v dubovém sudu.
      Jen o fous níž bych na žebříčku kvality zařadil Tokaji Kövérszóló 2009 z vinařství Tokajbor – Bene. Téměř stejný zbytkový cukr (107 g/l), vůně ovocná se stopou medu, sušených plodů a jemné ušlechtilé plísně. V chuti sladké, jemné, opět plné sušených plodů s lehce botrytickou stopou v jemně pikantním závěru (8,2 g/l kyselin).
      Jedním z velkých favoritů byl Tokaji Fordítás 2006 z vinařství Sajgó. Trochu míň zbytkového cukru (77,5 g/l) a pěkná kyselina (7,5 g/l). Ve vůni výrazné sušené ovoce se stopou botrytidy. V chuti jemné, elegantní a nasládlé. Opět sušené ovoce a med, ale zároveň velmi příjemná pikantní dochuť s tóny ušlechtilé plísně. Za zmínku stoji vysoký bezcukerný extrakt – 39,8 g/l.
      Na závěr klasika v podobě třiputňového Tokaji Aszú 200 z vinařství Daniel Szabó. Hutná zlatá barva, relativně méně zbytkového cukru (92,6 g/l), ale i nižší kyselina (5,9 g/l). Ve vůni hrozinky a med. V jemné a uhlazené chuti obdobné. Zakulacené tělo s jemně pikantní dochutí po sušených plodech, medu a oříšcích. Méně výrazné, ale vysoce extraktivní tokajské víno(41,8 g/l.). V hodnocení početně trošku oslabeného „vrcholového týmu” patřilo k nejlepším.   Takové jsou výsledné body:
      Tokaji La Croisette a Tokaji Fordítás – 9,1 bodu (z 10 možných), Tokaji Kövérszóló 9 b., TokajuFurmintSzentkereszt 2006 a Tokaji Aszú- 8,9 b., Tokaji Sárgamuskotály – 8,7 b., Tokaji Furmint 2011 a Tokajské samorodné 1999 – 8,6 bodu.
      Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist