Premiéra, která pohladila

27. 11. 2013

      O další vydařenou degustační premiéru ve Viničním altánu se postaralo malé rodinné vinařství z Velkých Bílovic – Vinařství na Špičáku. Rodina Kachyňů v čele se sklepmistrem Janem přivezla do Prahy bohatou paletu třinácti vín z ročníků 2009 až 2012. V mnoha případech vína již dostatečně vyzrálá, připravená k okamžitému pití.
      Jan Kachyňa, který nám vína představil, vybral jako první Müller Thurgau 2011. Zemské víno s vyrovnaným poměrem zbytkového cukru a kyselin nabídlo ve vůni vyzrálé světlé ovoce s tóny máslové hrušky. V chuti plnější, zakulacené a měkce ovocné s jemnou pikantností v závěru.
      Následovala Frankovka rosé 2011, rovněž zemské víno, a opět s vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (5,7 a 5,5 g/l). Ve vůni kompotované jahody, v chuti suché, plnější s tóny tmavé lesní směsi. Lehce pikantní v závěru, v němž se objevuje i závan třešní a višní.
      Chutnal mi Ryzlink vlašský 2012 v pozdním sběru. Suché, harmonické víno (6,1 g/l zbytkového cukru a 5,5 g/l kyselin) s ovocně-minerální vůní. V chuti, ovocné, jemně smetanové, zakulacené v plnějším těle.
      A neméně zdařilé bylo Rulandské šedé 2012 v pozdním sběru. Rovněž suché víno s obdobnými parametry jako předchozí „vlašák“. Ve vůni nazrálé jižní ovoce, v chuti plné, měkce ovocné, zakulacené, jemně nasládlé se stopou chlebovinky. Příjemně šťavnaté a lehce pikantní víno.
      Kabinetní Sylvánské zelené 2012 v pozdním sběru bylo polosuché, bohatě aromatické (jižní ovoce), v chuti výrazně ovocné, lehce zakulacené a mazlivé s měkce pikantním závěrem.
      Chardonnay 2012 v pozdním sběru bylo taktéž polosuché, jen o poznání pikantnější v dochuti. Ve vůni nazrálé světlé ovoce v jemně máslovém závoji.  Chuť měkce ovocná, zakulacená a bohatá na jemné světlé peckoviny.
      Následující dvě bílá vína byla již polosladká. Veltlínské zelené 2012 v pozdním sběru mělo 18,4 g/l zbytkového cukru. Ve vůni bylo měkce ovocné, stejně tak v lehce zakulacené a měkce pikantní chuti s decentně nasládlým ocáskem.
      Sauvignon 2012 v pozdním sběru měl o něco méně zbytkového cukru (16,1 g/l). Ve vůni převládaly tóny černého bezu v kombinaci se světlým ovocem. V ovocné chuti byly opět cítit tóny listu černého bezu. Tělo bylo zakulacené a lehce nasládlé.
      Také druhé růžové byla Frankovka, avšak v pozdním sběru z ročníku 2012. Polosladké víno (16 g/l zbytkového cukru) s vůní smetanové lesní směsi bylo v chuti měkce ovocné, zakulacené a pikantní s příjemným nasládlým smetanovým „štychem” v závěru.
      Prvním červeným bylo zemské Zweigeltrebe 2011. Ve vůni nazrálé tmavé peckoviny. V chuti poměrně plné, bohatě ovocné a uhlazené se sládnoucími jemnými tříslovinami.
      Následující zemský Dornfelder 2009 s cukernatostí moštu na hranici výběru z hroznů. V bohaté vůni jemné tmavé ovoce a stopa čokolády. V chuti uhlazený, lehce čokoládový s tóny vanilky v dochuti plné tmavého ovoce.
      O dva roky mladší, rovněž zemský Dornfelder voněl po borůvkách a ostružinách. V chuti plný, opět borůvkový, a v závěru ještě měkce pikantní. Víno zrálo 6 měsíců ve dvakrát použitém bariku. Tento Dornfelder se bude nepochybně ještě dále zkrášlovat ležením v láhvi.
      A na závěr něco bublinek: Veltlínské zelené 2012, Frizzante. Jemně sycené víno nabídlo ve vůni kompotované světlé ovoce. V chuti lehce perlivé, nasládlé a zakulacené, svěží ovocité víno.
      Byla to radost ochutnávat vína z vinařství rodiny Kachyňů. Museli jsme ocenit také jejich vstřícné ceny, které ještě umocňovaly kvalitu těchto poctivých moravských vín.
      A ještě hodnocení členy „vrcholového týmu”:
Dornfelder 2009 – 9,1 bodu (z 10 možných), Dornfelder 2011 – 9 b., Zweigeltrebe a Rulandské šedé – 8,8 b., Chardonnay, Sauvignon a Frankovka rosé 2012 – 8,7 b., Frankovka rosé 2011 a Sylvánské zelené – 8,6 b., Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené 2012 a Veltlínské zelené Frizzante – 8,5 b. a Müller Thurgau – 8,4 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist