Premiérová symfonie zvaná Syfany

15. 8. 2013

  

    Jakub Zborovský z rodinného vinařství Syfany se sídlem na Vrbici měl ve Viničním altánu premiéru. A byla opravdu zdařilá. Jakub nám představil jedenáct vín, převážně z ročníků 2011 a 2012. Nicméně jedničkou bylo pro mne závěrečné červené ze sklizně 2009.
      Velmi atraktivní byl již začátek. Nejprve Rulandské bílé 2011 v pozdním sběru, suché víno s vůní světlého ovoce, květin a jemného závanu sudu. V chuti navíc minerální stopa, ještě výraznější květinové tóny, a k tomu pěkně pikantní závěr. Víno s bohatým tělem – 25 g/l bezcukerného extraktu.
     Velmi mne překvapilo jakostní Rulandské šedé 2011, suché víno s parametry moštu na úrovni bohatého pozdního sběru. Vůně vyzrálého ovoce, květin a jemných bylin. V chuti byly navíc výrazné tóny citrusů a medu. Pěkná ukázka vína v „selském” stylu.
      A na řadu přišlo skvělé letní pití, vinařův „nabušený iontový nápoj” – Muškát moravský 2012 v pozdním sběru. Atraktivní muškátová vůně s bohatými tóny grepu a dalších citrusů. V chuti suchý, opět kombinace muškátu a citrusů s jemnou stopou majoránky. Osvěžující, velmi pikantní dochuť vína,které zrálo pouze v nerezu.
      Velmi pěkný byl Sauvignon 2012 v pozdním sběru. Opět výrazně suché víno s příjemnou vůní vyzrálých světlých peckovin (broskev, meruňka) a vzdálených tónů černého rybízu a černého bezu. V ovocné chuti o něco výraznější stopa černého rybízu a černého bezu, závěr krásně pikantní a delší.
      Potěšilo mne i růžové André 2012 v pozdním sběru – a potvrdil jsem si to jeho přechutnáním po týdnu. Polosuché víno (11,8 g/l zbytkového cukru) s bohatou kyselinou (7,5 g/l) a vůní, v níž se prolínaly tóny tmavých peckovin a lesních plodů (především jahoda). V chuti ovocné, lehce zakulacené a velmi pikaní v decentně kořenité dochuti.
      Přešli jsme do vyšších cukrů, což v případě Pálavy je téměř logické. A byly hned dvě. Nejprve Pálava 2011 ve výběru z hroznů, polosladké víno (17,9 g/l zbytkového cukru) s vůní bohatě vyzrálého hroznu a lehkým muškátovým „štychem”. V chuti plné, zakulacené, jemně kořenité medové ovoce. V závěru plném jemných bylin byla Pálava lehce pikantní.
      Pálava ze stejného ročníku byla ve výběru z bobulí. Měla o poznání více zbytkového cukru (25 g/l), ale také o více než gram na litr méně kyselin (5,8). Ve vůni byla více medová a máslová s převahou citrusů. Stejně tak v bohatší chuti. Velmi atraktivní ukázka vína pro slavnostní přípitek.
      Čtveřici červených zahájil Modrý Portugal 2011 v pozdním sběru. Vůně měkce ovocná, lehce kořenitá. V chuti suchý, kombinace tmavých peckovin a lesních plodů s pikantním závěrem. Letní červené na delší pití.
      Následující Zweigeltrebe 2010 v pozdním sběru nebylo v těle již tak bohaté. Ve vůni višně s náznakem červeného rybízu. V chuti hodně vyzrálé a uhlazené, ale zároveň velmi pikantní.
      Prvotřídní byla dvě závěrečná červená. Nejprve Rulandské modré 2011 ve výběru z hroznů. Ve vstřícné vůni jemně kořenité kompotované tmavé peckoviny. V uhlazené chuti nazrálé tmavé peckoviny, jemně pikantní a stále svěží. Víno, které zrálo ve velkém sudu, má před sebou ještě pěknou budoucnost.
      Závěrečné Svatovavřinecké VOC 2009 bylo jedním z nejlepších vín z této tradiční odrůdy, které jsem ve Viničním altánu ochutnal. Mnohovrstevná vůně (ostružiny, borůvky, čokoláda, kůže, kouřové tóny), v bohaté a hutné chuti vyzrálá lesní směs, stopa čokolády a kůže. Závěr delší, delikátně pikantní a harmonický. Moc pěkná tečka za velmi vydařenou premiérou malého vinařství z vinařsky proslulé obce Vrbice.
      A takto hodnotil vína početně poněkud oslabený „vrcholový tým”:
      Svatovavřinecké VOC 2009 – 9,1 bodu (z 10 možných), Pálava 2011, výběr z hroznů – 8,9 b., Rulandské modré 2011 a Pálava 2011, výběr z bobulí – 8,8 b., Rulandské šedé 2011 a Sauvignon 2012 – 8,7 b., Muškát moravský 2012 a André rosé 2012 – 8,6 b., Modrý Portugal 2011 – 8,5 b., Zweigeltrebe 2010 – 8,4 b. a Rulandské bílé 2011 – 8,3 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý
 

TOPlist