Premiérové chuťovky ze sklepa v Bavorech
14. 1. 2013
Ing. Patrik Staško, kterého ve Viničním altánu známe již z prezentací vín jiných vinařství, se před dvěma léty vydal na nikterak snadnou dráhu samostatného vinaře. A nyní nám premiérově předvedl vína svého mladého „dítěte” – Naturvini, s.r.o.
Naše zvědavost byla pochopitelná vzhledem k tomu, že svoji předchozí profesi spojoval s manažerskou prací v prestižních vinařství – Mikrosvín a Zámecké vinařství Bzenec. A jak se ukazuje, Patrik Staško je nejen výborný manažer, ale také prvotřídní a velmi vstřícný vinař. Je radost poslouchat jeho názory o víně. Je radost ochutnávat jeho produkty.
Ve viničním altánu nám představil jedenáct vzorků, i když ne takovou sestavu, jakou by si ve skutečnosti asi přál. Některá vína již byla vyprodána, jiná teprve na svůj čas opustit sklep v Bavorech na Mikulovsku teprve čekají. I tak však bylo co ochutnávat a hodnotit.
Zahájili jsme kabinetním vínem Müller Thurgau 2011 z řady Vinice. Suché víno s trošku nevýraznou ovocně-minerální vůní. V chuti téměř identické, lehce zakulacené víno s pikantní dochutí. V tomto případě sehrálo poctivě roli zavíňovacího vzorku.
Následující jakostní odrůdové cuvée Chardonnay 2010/2011 bylo o poznání bohatší ve vůni i chuti. Výraznější aroma nabídlo jižní ovoce (ananas, broskev), jemné máslové tóny a lehounký závan minerálů. V chuti poměrně šťavnaté svěží a pikantní, ve středně dlouhém závěru pak byly cítit světlé peckoviny.
Kabinetní Veltlínské zelené 2011 z řady Vinice bylo jemně ovocné (stopa citrusů, nezralé jablko) s lehounkou kořenitostí ve vůni i chuti. V těle lehčí, malinko ovocné se stopou koření (pepř) s čistým a pikantním závěrem. Ideální víno pro gastronomii.
Ryzlink rýnský 2011 v pozdním sběru (řada Vinice) byl suchý s příjemnou vůní světlých peckovin (meruňky, broskve), a s lehkou stopu medu a minerálů. V chuti zakulacený, ovocný s pikantní dochutí, v níž byl cítit lehký minerální závan. Zajímavé víno z vinice v Hlohovci.
Velmi zdařilé bylo Rulandské šedé 2011 ve výběru z hroznů (řada Vinice). Polosladké, nicméně příjemně pikantní víno s ovocně-minerální vůní, v níž nechyběly ani jemné medové tóny. V ovocné chuti nasládlé a zakulacené s jemnou mineralitou. Poměrně šťavnaté víno s měkce pikantním závěrem.
Příjemně překvapil jakostní Muškát moravský 2011 z řadu Naturvini. Muškát na hranici polosuchého a polosladkého vína s krásnou ovocnou (citrusy, grep) a lehce muškátovou vůní. V chuti identický, příjemně pikantní a jemně nasládlý v závěru na patře. Víno s výborným poměrem cena/výkon.
Pro mne nejlepším bílým vínem večera bylo Chardonnay 2008 ve výběru z bobulí (řada Vinice). Delikátní polosladké víno s ovocně-minerální vůní a s decentní stopou botrytidy. V bohaté a hutné chuti nabídlo minerální, ovocné a botrytické tóny s lehkou medovou stopou. Opravdová, příjemně pikantní delikatesa.
Moc se mi líbil také Tramín 2011 ve výběru z hroznů (řada Vinice). Suché víno s trošku vyšším zbytkovým cukrem (6,7 g/l) i alkoholem bylo velmi elegantní, harmonické a příjemně pikantní. Krásná a čistá vůně (ovoce, růže, bergamot), stejně tak chuť, nasládlá, pikantní s jemnou bergamotovou dochutí. Svěží a elegantní víno, kterému jsem prominul i vyšší alkohol (ostatně byl v chuti dobře zakomponován).
Prvním červeným vínem bylo jakostní Zweigeltrebe 2008 (řada Naturvini). Ve vůni zřetelný višňový kompot. Suché víno s pikantní, lehce kořenitou chutí, které dominují tmavé peckoviny. V dochuti malinko kratší, ale dobře pitelné víno za výbornou cenu.
Rulandské modré 2009 ve výběru z hroznů (řada Vinice) bylo hodně nazrálé s výraznou vůní džemovitého tmavého ovoce a živočišných tónů, což bylo zřetelné i v chuti. Stále ještě dost pikantní tělo. Jinak živočišné tóny a stopa vanilky a čokolády.
Osobně vkládám jisté naděje do budoucnosti posledního vína večera. Merlot 2011 v pozdním sběru (řada Vinice) byl ještě hodně mladý na definitivní verdikt. Vůně pěkná (směs tmavých peckovin a lesních plodů), stejně tak první dotyk chuti na patře. Ovocnost však přechází ve velmi pikantní tóny s ještě drhnoucími tříslovin. Tak minimálně po roce ležení v láhvi by tělo mělo dostat uhlazenější a jemnější tvar při zachování bohaté ovocnosti. Potenciál na to víno má, zatím je škoda ho pít.
Abych nezapomněl. Velmi mi chutnaly speciální chuťovky, vyrobené ve Staškově rodinné „dílně” – vinné želé, vinná omáčka a vinná hořčice. Vřele doporučuji, zvláště hořčice má skvělou chuť.
A jak vína hodnotil kompletní „vrcholový tým”? Na premiéru nového vinařství velmi příznivě. Tedy jsou body:
Chardonnay 2008 – 9,1 bodu (z 10 možných), Tramín – 8,8 b., Muškát moravský a Rulandské šedé – 8,7 b., Merlot 2011 – 8,6 b., Ryzlink rýnský, Zweigeltrebe a Rulandské modré – 8,5 b., Veltlínské zelené – 8,4 b., Chardonnay 2010/2011 a Müller Thurgau – 8,3 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý