Přitažlivý styl vinaře Bučka

19. 6. 2008

Vína z vinařství Bučkových ze Sudoměřic znal ve Viničním altánu opravdu jen málokdo. Proto jsem byl velmi rád, že nám známý dovozce a prodejce vín František Fuksa přišel představit jedenáctku vzorků nesoucí rukopis výborného sklepmistra Františka Bučka. Bylo to zajímavé a v mnoha případech velmi příjemné setkání s víny z oblasti ležící prakticky na hranicích se Slovenskem. Na druhé straně mne poněkud překvapilo velmi rozdílné hodnocení několika ochutnávaných vín mnoha hosty, včetně členů „vrcholového týmu“. Ale i to se na těchto ochutnávkách občas stává. Vstupní „jakostka“ Müller Thurgau 2007 k těmto „konfliktním“ vínům patřila. Pro mne to bylo kvalitně vyrobené víno s ovocně-květinovou vůní i chutí, suché a pikantní s lehkou zakulaceností v těle. Víno mělo zřetelnou minerální stopu, bylo svěží, ale přece jen kratší v dochuti. Také následující Ryzlink rýnský 2006 v pozdním sběru byl poměrně rozdílně hodnocen. Ovocný ryzlink, velmi pikantní a svěží se zřetelnými minerálními a „petrolejovými“ tóny působil v záměru poměrně příznivě měkkou dochutí nazrálého ovoce. Sauvignon 2007 v pozdním sběru byl již bez „problémů v hodnocení. Broskvově-angreštové víno (jemný náznak meruněk), opět velmi pikantní a živé s jemnou chutí černého rybízu a černého bezu. V závěru byla zřetelná výraznější kyselinka (7 g). Velmi příjemný moravský sauvignon. Jakostní Muškát moravský 2007 (polosuchý) byl jemný ve vůni i chuti. Lehké muškátové tóny přecházely v chuti do ovocných, avšak zakulacené tělo nestačilo vyvážit handicap poněkud potlačené vůně. Polosuché Chardonnay 2007 v pozdním sběru mělo sice 13,5 g zbytkového cukru, nicméně v tělo působilo (díky téměř 8 g kyseliny) poměrně suše. Vysoce extraktivní víno (32,2 g bezcukerného extraktu na litr) bylo opravdu bohaté a plné v pikantním ovocném těle. Také u tohoto vína byl nepřehlédnutelný minerální závoj. Rulandské šedé 2007 v pozdním sběru (rovněž polosuché) bylo asi nejlépe hodnocené bílé víno. U mne hned po následujícím tramínu. Každopádně víno se 17 g zbytkového cukru předvedlo velmi pěkné ovocné tělo s lehce medově-lipovými tóny, ale také se zřetelným minerálním nádechem. Mladé působilo velmi vyzrále a bohatě, každopádně bylo v chuti dobře vyvážené. Výraznější nasládlost byla částečně kompenzována příjemnou pikantností. O kousek výš bych postavil polosladký Tramín červený 2007 ve výběru z bobulí. Černý bez a minerální nádech ve vůni, v chuti opět bezinky, ale také med, jemné citrusy či exotické liči v kombinaci s růžemi. Větší zbytkový cukr (23,9 g) a vyšší alkohol (14 %) byly drobnými kazy na kráse tohoto „svátečního“ vína. Jakostní Zweigeltrebe rosé 2007 mělo pěkné tělo s chutí vyzrálých třešní a višní. Svěží ovocité víno s pikantní pecičkovou dochutí. Bohužel, u mne si to pokazilo poněkud potlačenou vůní. Nesmírně zajímavý byl Modrý Portugal 2006 v pozdním sběru. Velmi tmavá barva, výrazná kořenitost ve vůni po přezrálých třešních a višních. Portugal s velmi výraznou a kořenitou ovocnou chutí, který trochu připomínal vína jižního typu, například ta z odrůdy Tempranillo. Chutnalo mi jakostní Zweigeltrebe 2006, barrique. Ve vůni nazrálého tmavé ovoce doprovázely tóny koření, kávy a čokolády. V těle hladké, pikantní a kořenité víno s bohatým tělem, které však chutnalo příjemně „lehce“. Ne všem dokonale vyhovoval závěrečný barikový Merlot 2005 ve výběru z hroznů, mne však potěšil. Voněl po tmavých lesních plodech s nádechem černého rybízu. V chuti byl poněkud překvapivě svěží (4 g kyseliny), velmi hladký až sametový, v těle příjemně zakulacený. Pikantní víno s perspektivou dalšího ležení v láhvi, jeden z nejlepších moravských merlotů, jaký jsem v posledních letech ochutnal. Možná trošku štíhlejší, ale každopádně se pije velmi příjemně. A jaké bylo hodnocení Bučkových vín členy „vrcholového týmu“? Merlot 2005 – 8,9 bodu (z 10 možných), Rulandské šedé 2007 – 8,7 b., Sauvignon 2007 – 8,6 b., Tramín červený 2007 – 8,5 b., Zweigeltrebe 2006 a Chardonnay 2007 – 8,1 b., Ryzlink rýnský 2006 a Modrý Portugal 2006 – 8 b., Muškát moravský – 7,7 b., Zweigeltrebe rosé 2007 – 7,6 b. a Müller Thurgau – 6,9 bodu. Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist