Prvotřídní Španělsko s africkým bonbónkem

22. 8. 2011

Velmi zajímavou sestavu španělských vín, navíc ochucenou jedním jihoafrickým bílým bonbónkem, nám ve Viničním altánu nabídli pánové Radek Řiháček, spolumajitel dovozní společnosti Espritvino, a sommelier Luděk Nesiba. A abych nezapomněl – ochutnali jsme také prvotřídní extra virgin olivový olej z produkce slavného vinařství Roda. A protože to byla jubilejní 550. ochutnávka ve Viničním altánu, nemohla chybět tradiční tombola o láhve vína.

Celkem jsme poznali devět vín z pěti vinařských oblastí Španělska a již zmíněnou jihoafrickou prémii. Všechna se mohla pochlubit nadprůměrnou kvalitou, v několika případech šlo rozhodně o prvotřídní vína.

Začali jsme dvěma šumivými víny ze španělské denominace Cava D.O. Nejprve to byl sekt Sangier Cava Brut Reserva z Bodega Loxarel, cuvée tří typických španělských odrůd Xarelo, Macabeo a Parellada. Pěkné bublinky s vůní ovoce a chleboviny, v chuti ovocné, lehce zakulacené, pikantní a šťavnaté. Perlení bohaté, zřetelnější. Příjemná, nekomplikovaná cava, vyráběná (samozřejmě) tradiční metodou zráním v láhvi.

Stejnou metodou se zrodila také následující Cava 99 Rosé ze stejného vinařství v Penedésu. V tomto případě o něco atraktivnější cuvée odrůd Pinot Noir a Merlot. Krásná ovocná vůně, v chuti kombinace ovoce, chlebovinky a jemných minerálů. Malinko sofistikovanější víno s příjemně pikantní dochutí.

Velmi zdařilé bylo bílé víno z Penedésu – Gessami 2010 z vinařství Bodegas Gramona. Velké cuvée odrůd Muscat de Frontignan (40 %), Muškát Alexandrijský (25 %), Sauvignon Blanc (30 %) a Gewürztraminer (5 %). Ve vůni nazrálé ovoce, tramínové a muškátové tóny se zřetelnými citrusy. Chuť identická s výraznějšími citrusovými tóny. Tělo plné, hezky zakulacené. Víno, které se u nás často nepije!

A velkým potěšením byl rovněž jihoafrický vstup – John Martin Sauvignon blanc 2010 z vinařství Backsberg ve slavné oblasti Pearl. Ve vůni nazrálé světlé ovoce, delikátní minerály a stopa sladké kukuřice. Chuť příjemně sauvignonová s hezkou kombinací černého rybízu a černého bezu. Bohaté, elegantní tělo.

Prvním v postupně gradující sérii červených vín bylo Roble 2009 z Bodegas Lopez Cristobal ve slavné oblasti Ribera del Duero. Cuvée (Tempranillo – 95 %, Merlot – 5 %) z prestižního vinařství zrálo pár měsíců v bariku. Ve vůni nabídlo tmavou lesní směs, především ostružiny. V chuti opět lesní směs, hezky nazrálou s lehkou stopou vanilky a sládnoucími tříslovinami. V dochuti stále ještě pikantní.

Na stejnou úroveň bych zařadil víno z jiné oblasti a odlišného stylu – OPS 2008 z vinařství Loxarel v oblasti Penedés D.O. Cuvée odrůd Tempranillo (80 %), Merlot a Cabernet Sauvignon (po 10 %). Ve vůni lehce kořenité peckoviny, v chuti černé višně, hezky uhlazené až sametové. Asi 60 procent odrůdy Tempranillo zrálo v barikovém sudu. Výborný poměr cena/výkon!

Montesierra Crianza 2006 z Bodegas Pirineos ve velmi perspektivní oblasti Somontano D.O. se zrodilo ze tří odrůd (Tempranillo, Cabernet Sauvignon a Monastrell) a ve vůni nabídlo kombinaci pikantní lesní směsi a peckovin. V chuti svěží, ovocné a výrazně pikantní s lehkým tříslovinovým závěrem.

V pořadí druhým vínem z vinařství Bodegas Lopez Cristobal byla LC Crianza 2007. Parádní crianza z odrůdy Tempranillo (90 %) Cabernet Sauvignon (5 %) a Merlot (5 %), která zrála 12 měsíců v bariku a stejnou dobu v láhvi. Bohatá vůně (tmavá lesní směs, čokoláda a kůže). V chuti hutné, plně ovocné víno se sládnoucími tříslovinami s jemnou stopou vanilky a čokolády. V závěru se na patře prosazují tmavé peckoviny s lehký závanem pecičkové hořčinky. Krásné víno za trošku vyšší cenu.

Vrcholem večera, mnou velmi netrpělivě očekávaným, bylo dnes již slavné víno z oblasti Rioja D.O.Ca. – Roda 2006 Reserva z prestižního vinařství Bodegas Roda. Cuvée odrůd Tempranillo a Graciano mé očekávání rozhodně naplnilo. Bohatá a plná vůně (tmavé ovoce, kůže, čokolády), v chuti vyzrálé tmavé ovoce, zřetelně uhlazené sladké třísloviny. Víno je jemné, velmi harmonické, ale stále ještě nabízí dostatek tříslovin. Špičkové víno za zřetelně vyšší cenu!

Na závěr ještě připomenu extra panenský olivový olej Dauro 2010 z Bodagas Roda, oblast L’Empordá na severovýchodě země. Exkluzivní, velmi delikátní směs ze tří odrůd oliv, která překvapí krásnou jemností, řekl bych až elegancí.

A jak hodnotil vína „vrcholový tým“? Takto:

Roda 2006 Reserva – 9,5 bodu (z 10 možných), LC Crianza 2007 – 9,2 b., John Martin Sauvignon Blanc – 9 b., Gessami 2010 a OPS 2008 – 8,7 b., Lopez Cristobal Roble – 8,6 b., Cava 999 Rosé a Montesierra Crianza – 8,5 b. a Sangier Cava Brut Reserva – 8,2 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist