Působivá sestava vín z Hrušek

12. 5. 2008

Bez ohledu na několik velkých rozdílů v hodnocení jednotlivých vzorků členy „vrcholového týmu“, dojem, který vína Richarda Tichého
z Hrušek zanechala ve Viničním altánu, byl vysoce kladný. Dalo by se říci, že Tichého vína patří k tomu nejlepšímu, co jsme od moravských vinařů letos ochutnali. Spoluzakladatel sdružení Bonus Eventus nám představil třináct svých vín, a navíc ještě dvě malé prémiové ukázky. Byla to opravdu působivá sestava.

Již samotný vstupní Sauvignon 2007 v pozdním sběru – suchý a ovocný typ s lehkou stopou černého rybízu a bezu ve vůni i chuti – naznačil, že nás čekají krásná vína. Následující Veltlínské zelené 2007 v pozdním sběru působilo lehce a příjemně svým měkkým ovocným tělem. Vyzrálé tropické ovoce se míchalo s minerály a jemným kořením. V závěru jsme cítili lehkou mandlovou hořčinku.

Mezi nejlepší bílá vína večera patřilo Veltlínské zelené 2006 ve výběru z hroznů. Krásně nazrálé víno, suché s ovocně-minerální vůni i chutí, přičemž zpočátku byly cítit lehké živočišné tóny. Bohaté víno, extraktivní s delší dochutí.

Bohatě ovocné s lehkou mineralitou bylo rovněž Rulandské šedé 2006 ve výběru z hroznů. Ve vůni byly ještě zřetelné medové tóny,
v chuti pak příjemná limetka. Krásně pitelné víno.

Ještě o něco více na mne zapůsobil polosuchý Ryzlink rýnský 2007 v pozdním sběru. V bohaté vůni i chuti potěšila krásná kombinace jižního ovoce (broskve, ananas), medu, lipoviny a citrusů. Elegantní, velmi pikantní víno s vrcholem tak za rok či dva.

Polosladké Chardonnay 2007 ve výběru z hroznů (ze starých keřů – kolem 45 let) bylo další z krásné série ovocně-minerálních vín. Polosladké víno s vyšším zbytkovým cukrem (kolem 20 g) opět zaujalo kombinací jižního ovoce (včetně citrusů) a jemného medu. A také krásnou pikantností v těle.

Následovala dvě sladká vína vrcholné kvality. Nejprve Pálava 2006 ve výběru z bobulí. Víno s 64 g zbytkového cukru s příjemnou vůní (exotické liči, jemný muškát, citrusy, meruňky) a bohatou, sladkou, ale vstřícně pikantní chutí po ovoci (meruňky, limety). Velmi elegantní víno!

To v plné míře platí také o Aureliu 2005 ve výběru z bobulí. Víno mělo 57 g zbytkového cukru a 7,8 g kyselin a také zřetelnou botrytickou stopu, která mu dodávala na atraktivitě. Jemně pikantní víno s měkkou chutí medu, citrusů a ušlechtilé plísně. Delikatesa!

Rosé Hastrmany 2006 v pozdním sběru, cuvée odrůd Cabernet Moravia, Zweigeltrebe a (pokud si dobře pamatuji) Frankovka, bylo polosuché, jahodové s jemnou anýzovou stopou ve vůni. V chuti se objevili i vyzrálé peckoviny. Jemně pikantní a extraktivní víno. Někomu možná chyběla větší svěžest a lehkost. Toto je však trochu jiný typ moravské „růžovky“ – bohatší v barvě, vůni i chuti.

Jakostní Frankovka s výraznou vůní (višně v čokoládě) byla velmi suchá, pikantní a trošku tenčí. Ale ještě pár let se bude lepšit.

Svatovavřinecké 2005 v pozdním sběru bylo u mne nejslabší ze všech červených vín. Mělo pěkný extrakt, ale působilo poněkud
„plochým“ dojmem, chyběla mu větší měkkost a hloubka.

Mnohem působivější bylo Zweigeltrebe 2006 v pozdním sběru. Ve vůní marmeláda (třešně, višně) a koření (včetně vanilky), v měkkém, ovocném (džem) těle bylo lehce pikantní a mazlivé.

Nejlepším červeným byl pro mne závěrečný Cabernet Moravia 2006 v pozdním sběru, barrique. Voněl po tmavém ovoci a sušené paprice. V chuti byl překvapivě jemný a hladký, plný nazrálého tmavého ovoce. Jemně pikantní víno, které se bude ležením v láhvi ještě zlepšovat.

A na závěr bohatého a zároveň velmi poučného večera v režii Richarda Tichého si někteří z nás mohli „cucnout“ dvou prémiovým vzorků. Nejprve Ryzlinku rýnského 2006 v pozdním sběru a poté barikovaného Chardonnay 2006 ve výběru z hroznů. U mne to bylo opravdu jen „cucnutí“, ale i z toho jsem dospěl k závěru, že to jsou excelentní vína. Ostatně tento názor jsem si potvrdil i u několika dalších „šťastlivců“.

A jak dopadlo hodnocení „vrcholovým týmem“?

Pálava – 9 bodů (z 10 možných), Aurelius – 8,9 b., Zweigeltrebe – 8,4 b., Cabernet Moravia – 8,3 b.,
Ryzlink rýnský a Chardonnay – 8,2 b., Veltlínské zelené 2006, výběr z hroznů – 8,1 b., Rulandské šedé – 8 b.
Frankovka – 7,9 b., Svatovavřinecké – 7,6 b., Sauvignon – 7,4 b., Veltlínské zelené 2007 – 7,3 b.
a Rosé Hastrmany – 7,2 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist