Radochovy„třináctky” s pěknou perspektivou

8. 4. 2014

     Deset vín, většinou z ročníku 2013, a k tomu ještě dvě čerstvé novinky přímo z tanku nám představil Jiří Radocha z Čejkovic. Mladý a sympatický vinař, který není našim hostům neznámý.
      Nejdříve jsme ochutnali tři bílá zemská vína. Vstupním byl Muškát moravský 2013, výrazně suché víno s jemně muškátovou, ovocně-květinovou vůní. V identické chuti bylo vína lehké, velmi pikantní s náznakem citrusů v závěru na patře. Svěží letní víno na běžné pití.
      Následovalo Zweigeltrebefrizzante 2013, sycené polosuché (až polosladké) víno s nízkým alkoholem (9 %). Ve vůni jemné tmavé peckoviny, v chuti ovocné, svěží, jemně pikantní s nasládlým ocáskem. Velmi světlá barva díky lisování celých hroznů.
      Pro mne nejlepším bílým vínem večera bylo Neuburské 2012. Vůně uleželého světlého ovoce s náznakem květin a vzdálených máslových tónů. V chuti plnější, zakulacené, ovocně-květinové s příjemně pikantním závěrem. Takové hezky mazlivé víno na delší pití.
      Kabinetní Zweigeltreberosé 2012bylo na hranici suchého a polosuchého. Ve vůni jemné tmavé peckoviny, v chuti rovněž, navíc s lehkou pecičkovou hořčinkou. Příjemně pikantní víno s delikátní kořenitostí v dochuti. Ostatně jako při jeho loňské premiéře ve Viničním altánu.
      Veltlínské zelené 2013 v pozdním sběru bylo suché s výraznou ovocnou vůní a zřetelnou stopou po mandlích. Chuť ovocná, měkce kořenitá, zřetelně pikantní, opět se stopou po mandlích. Chybí mu však bohatší dělo a delší závěr.
      Zajímavé bylo polosuché Chardonnay 2013 v pozdním sběru. Svým způsobem „sauvignonový” typ chardonnay s ovocně-květinovou vůní se stopou černého rybízu a černého bezu. V chuti identické se zřetelnými citrusy ve výrazně pikantním závěru. Opět poněkud postrádám výraznější šťavnatost.
      Prvním červeným byla Frankovka 2013, zemské víno s cukernatostí moštu na úrovni bohatého pozdního sběru. Ve vůni výrazné tmavé peckoviny. Stejně tak v uhlazené, lehčí chuti. Pěkné letní červené na delší pití.
      Jakostní Modrý Portugal 2013 voněl po kompotovaných višních a tmavých třešních. V uhlazeném těle rovněž tmavé peckoviny s jemnou „pecičkou” a sládnoucími tříslovinami. Kvalitní víno pro běžné pití.
      To platí i o zemském Zweigeltrebe 2013 s cukernatostí moštu pro pozdní sběr. Ovocná vůně (kombinace tmavým peckovin a vyzrálé lesní směsi). Chuť ovocná, uhlazená a měkce zakulacená, ale tělo trošku tenčí s pikantním závěrem a sladšími jemnými tříslovinami.
      Posledním červeným byl zemský Neronet 2013 s vůní lehce kořenitých borůvek a ostružin. V chuti tmavá lesní směs, poměrně pikantní a osvěžující.  Víno potřebuje ještě ležet minimálně půl roku v láhvi, ale i tak – prostě Neronet není v drtivé většina případů můj favorit.
     A na úplný závěr dvě čerstvě stočené novinky z loňské sklizně, jaksi „mimo soutěž”. Nejprve Rulandské šedé 2013 (výběr z hroznů) s pěknou vůní vyzrálého jižního ovoce s lehkou minerální a zřetelnou botrytickou stopou. V chuti plné, zakulacené, zřetelně nasládlé a šťavnaté s jemnými tóny ušlechtilé plísně. Třetina vína s pikantním závěrem zrála v bariku. Ochutnali jsme vzorek, který prošel jen hrubou filtrací. Potěšil mne!
      Pěkná byla i závěrečná novinka – Tramín červený 2013. Vůně jemnější, ovocně-minerální. Chuť opět ovocná, šťavnatá a pikantní s jemným minerálním „štychem”. V závěru pak lehce vyčuhuje sladký ocásek.
      Myslím, že Jiří Radocha se s loňskými kyselinami poměrně dobře popasoval. Mladá vína budou po jistém ležení v láhve mimořádně pěkná, ale šarže nejsou velké, takže se může stát, že dlouho ve sklepě nevydrží.
      A ještě hodnocení „vrcholovým týmem”:
Neuburské 2012 8,9 bodu (z 10 možných), Zweigeltreberosé 2012, Tramín červený 2013 a Rulandské šedé 2013 – 8,7 b., Zweigeltrebe 2013 aNeronet 2013 – 8,6 b., Chardonnay 2013 – 8,4 b., Modrý Portugal 2013 a Zweigeltrebe 2013 – 8,3 b., Zweigeltrebefrizzante – 8,2 b. a Muškát moravský 2013 – 7,9 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

TOPlist