Rakvické chuťovky s nádhernými „bobuláči“

3. 8. 2009

Přiznám se, že mi chvíli trvalo, než jsem si udělal jasno v jednotlivých řadách vín z vinařství Réva Rakvice. Spousta odlišných etiket, několik řad, které se neodlišují ani tak kvalitou, jako spíše komerčním zaměřením vín. A do toho ještě vína z dceřinné společnosti Ravis Rakvice. Nakonec jsem si řekl, že důležitější je obsah lahví. A ten mne nezklamal.

Spolumajitel vinařství Zdeněk Šilinek a obchodní manager a sommelier Miroslav Zeman nám představili tucet vín – 11 z Révy Rakvice a jedno z Ravisu, a to z ročníků 2006 až 2008. Ochutnali jsme osm bílých, růžové Zweigeltrebe a tři červená.

Veltlínské červené rané z degustací a ostatně i z našeho trhu již téměř vymizelo. A tak jsem s potěšením uvítal jako vstupní víno z této staré odrůdy z ročníku 2007 v kabinetním provedení. Měkce ovocné víno ve vůni i chuti, vyzrálé a zřetelně zakulacené, bez výraznější pikantnosti, ale nekonfliktní a dobře pitelné.

Ryzlink rýnský 2007 v pozdním sběru z hustopečské trati Růženy se představil s ovocnou vůní a lehkými „petrolejovými“ podtóny, které se dostaly i do měkce ovocné chuti, včetně středně dlouhého závěru.

Müller Thurgau 2007 v pozdním sběru ze stejné trati jako „rýňák“ zaujal velmi výraznou vůní po tropickém ovoci (včetně vyzrálého banánu). V ovocité chuti byl velmi pikantní s jemným náznakem bezinek a minerálů. V dochuti byla zřetelná štípající kyselinka.

Polosuché Rulandské bílé 2007 v pozdním sběru bylo opět bohatě ovocné (především broskve) s náznakem chlebovinky ve vůni. V chuti jemně nasládlé, plné a zakulacené s přídavkem jemných minerálních tónů. V dochuti se pak objeví i lehká pikantnost, ale celkově by mohlo mít o něco vyšší kyselinku.

Dalším polosuchým vínem byl Sauvignon 2008 v pozdním sběru z Přítluk. Velmi přitažlivé víno již ve vůni (ovocný základ s tóny černého rybízu, černého bezu i s náznakem kopřivy). V ovocité chuti plný a výrazně pikantní v závěru. Během několika příštích měsíců bude v ideální kondici!

Pálava 2008 v pozdním sběru, polosuché víno z nabídky dceřinného vinařství Ravis, pocházelo z produkce jiného rakvického vinařství – Víno Rakvice Oldřicha Michlovského. I jeho Pálava je vyhlášená, není proto divu, že mladé víno, byť s etiketou jiného vinařství, potěšilo. Ve vůni i chuti ovocně-muškátové (náznak citrusů, mandarinka), na Pálavu opravdu velmi svěží a pikantní v chuti, určitě by jí slušelo větší zakulacení. To by mělo přijít po několika měsících ležení, pak bude opravdu velmi pěkná!

Neméně zdařilý byl i Tramín červený 2007 ve výběru z hroznů, polosuché víno z Přítluk. Tramín s příjemnou vůní (vyzrálý hrozen, exotické liči), v chuti nasládlý, lehce kořenitý a již uhlazený, ale také pěkně pikantní v závěru.

Opravdovou vinnou krásu představuje Ryzlink vlašský 2006 ve výběru z bobulí z hustopečské vinice. Ve vůni medové, oříškové a lehce botrytické tóny. Polosladké víno (kolem 26 g zbytkového cukru na litr) s hutným botryticky-medovým tělem. Přitom velmi pikantní a krásně elegantní s jemnými tónu citrusů v závěru. U mne nejlepší bílé víno večera, především pro slavnostní příležitosti.

Zweigeltrebe 2007 v pozdním sběru (řada Královna Kateřina) nebylo na „roséčko“ již nejmladší, spíše plné a nazrálé v těle s převahou peckovin a lesních plodů. K ideálu by potřebovalo vyšší pikantnost, ale ta se již, bohužel, nedostaví…

Frankovka 2007 v pozdním sběru nebyla sice moc plná, nicméně lehce kořenitá (skořicové tóny) a pěkně ovocná (višně, vyzrálé třešně). Suché víno, velmi dobře pitelné (zvláště v létě) se dostalo až do Salonu vín ČR 2009!

Rulandské modré 2007 v pozdním sběru z Kloubouk u Brna mělo „jižní vůni“ (nazrálé tmavé lesní plody, mineralita, živočišné tóny), v chuti však již bylo moravské. Tedy vyzrálejší tmavé ovoce, lehce kořenité, nepříliš hluboké se zřetelně pikantními ovocnými tóny v dochuti.

Následoval závěr a vrchol v jednom – Cabernet Sauvignon 2006 ve výběru z bobulí. Polosuché víno z hustopečské trati Růženy. Ve vůni přezrálé ovoce, pečená paprika, jemný černý rybíz. V identické chuti pěkně plné, vyzrálé s příjemnou dochutí hořké čokolády, papriky a černého rybízu. Víno s výborným poměrem cena/výkon, opravdová lahůdka! Jen doufám, že takové kousky ochutnáme i v příštích letech. Vinařství na to má výborný potenciál!

Takto vína hodnotil „vrcholový tým“:

Cabernet Sauvignon, výběr z bobulí – 9,2 bodu (z 10 možných), Ryzlink vlašský, výběr z bobulí a Sauvignon 2008 – 9,1 b., Rulandské modré 2007 – 8,8 b., Frankovka – 8,7 b., Rulandské bílé – 8,6 b., Tramín červený – 8,4 b., Pálava 8,3 b., Zweigeltrebe rosé – 8 b., Ryzlink rýnský – 7,8 b., Müller Thurgau – 7,7 b. a Veltlínské zelené – 7,5 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist