Řecké vychutnávání, navzdory krizi

19. 12. 2011

Řecká vína neochutnáváme ve Viničním altánu každý měsíc. V poslední době tak maximálně jednou do roka. Upřímně řečeno, třebaže našinci řecká vína často popíjejí především na dovolená přímo v Řecku, doma si jich tolik nepopřejí. Většinou v nějaké pizzerii nebo řecké restauraci. A v našich obchodech či vinotékách se objevují řecká vína buď levná a ve špatné kvalitě, nebo zase výrazně vyšší cenu, se kterou jen obtížně konkurují třeba španělským, italským nebo jihofrancouzským vínům.

A tak jsem se zájmem očekával prezentaci řeckých vín, která dováží společnost KUPSIVINO.CZ.

Majitelé firmy Andrea Toušová a Tomáš Morávek nám představili devět vín, v drtivé většině z vinařství Dionysos na poloostrově Peloponés, jako prémie pak skvělý olivový olej z Kréty a neméně chutné olivy. Obecně byla vína příjemná, kvalitní a za rozumné ceny, snad jen s výjimkou dvou vzorků, které byly výrazně dražší, ale také atraktivnější.

Vstupním vínem bylo Chardonnay 2010 z Dionysos Wines. Jednoduché, nekomplikované víno s vůní vyzrálých broskví, hrušek či žlutého melounu. V chuti rovněž bohaté na jižní ovoce, poměrně svěží s lehkou pikantností v dochuti, Chyběla mu však větší šťavnatost a bohatost těla.

Následující Moschofilero 2010 ze stejného vinařství bylo ve vůni spíše květinové, pro nás možná trochu neobvyklé. V chuti opět převládaly tropické květy, které přechází v závěru v jižní ovoce. Opravdu hodně netradiční vůně i chuť (alespoň pro naše končiny), můžeme pozorovat také náznak muškátových tónů a medu. V dochuti pak jemné minerály a jen špetku pikantnosti.

Mantinia Dionysos AOC 2009 (opět vinařství Dionysos) bylo již v poněkud vyšší kategorii. Ve jemné vůni ovocně-minerální. V chuti suché, čisté a delikátně ovocité s lehkým minerálním závojem. Opět víno z odrůdy Moschofilero (tamní muškát), které je třeba pořádně přechutnat. Pak se vám bohatě odmění!

Retsina je fenomén, který dělí ochutnávající na dvě kategorie – zásadní příznivce a rozhodné odpůrce. Svého času jsem ochutnal retsinu, jejíž cena se blížila kvalitním vínům z apelace Chateauneuf-du-Pape, přičemž dovozce mi tvrdil, že v samotném Řecku je zcela neznámá. Byla to velká delikatesa! My jsme se museli spokojit s běžnou, nicméně poměrně příjemnou (málo aromatickou) retsinou za opravdu vstřícnou cenu. Překvapila mne počáteční výrazná živočišná vůně a také jen jemné pryskyřičné tóny. V chuti se pomalu otevírá a volá po dalším doušku. V tom případě bych volil nižší teplotu!

Více jsem očekával od následujícího Syrahu 2008 z vinařství Dionysos. Ve vůni kompotované peckoviny a možná i stopa do džemovité lesní směsi. V chuti lehké, ovocné, ale zřetelně krátké víno s pikantním závěrem. Milovníci plných jižních syrahů si na své rozhodně nepřijdou.

O to více potěšil Cabernet Sauvignon 2008 ze stejného vinařství. Ve vůni višně v čokoládě + džemovitá lesní směs. Chuť plnější, vyzrálá a bohatě ovocná. Kromě peckovin, ostružin a borůvek je v ní zřetelná i hořká čokoláda. Potěší také jemné, ale již sládnoucí třísloviny. Víno s nejlepším poměrem cena/výkon!

Ještě zajímavější bylo víno Nemea Dionysos 2008. Ve vůni nazrálé tmavé ovoce, živočišné tóny (kůže) a čokoláda. V chuti identické, bohatě aromatická s pikantním závěrem. Zřetelné tóny „divočiny”, které občas nazývám čerstvě strouhaným bakelitem… Přitažlivé víno za dobrou cenu!

Hlavní pozornost jsem však soustředil na vyhlášený Bio Cabernet Sauvignon 2008 z vinařství v klášteře Agia Triada (Svatá Trojice) na ostrově Kréta. A nezklamal jsem se, třebaže jeho cena byla výrazně vyšší, než za jakou je běžně dostupný v jiných internetových prodejnách. Ve vůni vyzrálé tmavé ovoce, čokoláda a kůže. V bohaté chuti byly zřetelné také sládnoucí třísloviny, a stále ještě pikantní závěr. Velmi zajímavé, možná trochu „selské” víno, které je třeba delší dobu přechutnávat!

A na závěr sladká tečka, navíc v atraktivním balení (kameninová atypická láhev). Oinomelo 2010 z vinařství Dionysos bylo vyrobeno z muškátu Moschofilero tradiční antickou metodou (mícháním s medem). Sladké víno s kořenitou muškátovou vůní, v chuti bohatě aromatické, plné sladkých citrusů a s tóny bylinek. Krásně uhlazený a jemňounce pikantní závěr tohoto skutečně originálního sladkého vína ze severu Řecka. Ocenil to i „vrcholový tým”. Tak hodnotil ochutnávaná vína:

Bio Cabernet Sauvignon – 9,1 bodu (z 10 možných), Oinomelo 2010 – 8,9 b., Cabernet Sauvignon 2008 – 8,7 b., Nemea 2008 – 8,6 b., Moschofilero 2010 a Syrah 2008 – 8,3 b., Mantinia 2010 – 8 b., Chardonnay 2010 – 7,8 b. a Retsina 2010 – 7,6 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist