Reisten je stále třída
16. 4. 2018
Každý rok se velmi těším na vína z Reistenu, k nimž už neoddělitelně patří náš dlouholetý a pravidelný host Václav Šmach. Tentokrát nám přivezl ze sklepa v Pavlově deset kousků z „dílny” sklepmistra Zdeňka Musila. A byla to radost!
Ochutnali jsme devět bílých vín a jedno růžové z ročníků 2015 a 2016, a to z řad Classic a Maindenburg.
Prvním vínem byl Ryzlink vlašský Classic 2016 v pozdním sběru z milovické viniční trati Strážný vrch. Suché víno s vůní vyzrálého světlého ovoce s lehkým minerálním „štychem” a se vzdálenými tóny citrusů. Chuť bohatě ovocná, jemně kořenitá, šťavnatá a měkce pikantní.
Následoval vyzrálejší Riesling Classic 2015 v pozdním sběru (Mikulov, trať Valtická). Formálně suché víno s vyšším zbytkovým cukrem (8,2 g/l). Ve vůni ovocně-minerální (s předstupněm petrolejových tónů), vzadu dotyk citrusů. Chuť ovocná, lehounce medová se stopou lipoviny. Zřetelná byla i jemná mineralita v pikantním a poměrně dlouhém závěru.
Z řady Classic mi nejvíce chutnal Pinot Blanc 2015 v pozdním sběru z pavlovské viniční trati U Božích muk. Suché víno s vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (5,9 g/l a 6,7 g/l). Ve vůni světlé peckoviny, v pozadí jemný závan jahod. Také v jemné, ale šťavnaté chuti jsem cítil světlé peckoviny, lehkou mineralitu a příjemně pikantní ocásek.
Ještě suché (8,1 g/l zbytkového cukru) Chardonnay Classic 2015 v pozdním sběru (trať Valtická v Mikulově) vonělo po hodně nazrálém světlém ovoci s jemně máslovými tóny. Chuť ovocně-minerální, zakulacená a šťavnatá. Zřetelné byly jemné citrusy v pikantní koncovce.
Pinot Gris Classic 2015 (Valtická, Mikulov) byl rovněž suchý s vyšším zbytkovým cukrem (8,1 g/l). Ve vůni jemně kořenité světlé ovoce. V chuti nazrálé ovoce se stopou džemu, opět kořenité, a zřetelně pikantní. V koncovce převládaly minerální tóny, které byly hlavním zdrojem trošku nepříjemné hořčinky.
Moc mi chutnalo jediné víno vyrobené z modrých hroznů – Clarissimo rosé Classic 2016 v pozdním sběru (Mikulov, Valtická). Polosuché cuvée odrůd Merlot a Rulandské modré kombinovalo ve vůni tmavé peckoviny a lesní plody s jemnými minerálními tóny. V plnější chuti ovocně-minerální, zakulacené a lehounce nasládlé s jemnou kořenitostí včetně „pecičky”. V dochuti bylo víno měkce pikantní.
Prvním ze čtyř vín vyšší řady Maindenburg byl Riesling 2015 v pozdním sběru (Mikulov, trať Valtická). Polosuché víno s vyšší kyselinou (8,2 g/l) vonělo po nazrálém ovoci s jemnými medovými tóny. Chuť výrazně ovocná se stopou lipoviny a minerálů, v závěru měkce pikantní.
Rovněž polosuchý byl Pinot Gris Maindenburg 2015 v pozdním sběru (Pavlov, U Božích muk). Ve vůni hodně nazrálé světlé ovoce, kompotované a lehce kořenité s převahou hrušky. V téměř identické, nasládlé a šťavnaté chuti bylo víno zakulacené, a pikantní v delším závěru.
Mým hlavním favoritem večera byl Pinot Blanc Maindenburg 2016 v pozdním sběru (Mikulov, Valtická).Víno na hranici polosuchého a polosladkého nabídlo ve vůni nazrálé světlé ovoce, jemně máslové a lehce minerální. V téměř identické chuti byl navíc med a květiny. Tělo zakulacené, jemně nasládlé, v závěru pak příjemně pikantní.
O závěr večera s atraktivními víny se postarala opravdu krásná Pálava Maindenburg 2016 ve výběru z hroznů (Pavlov, Slunný vrch). Vůně „čistá”, ovocně-květinová s jemnými citrusy. Chuť nasládlá, ovocně-květinová se stopou citrusové kůry, měkce pikantní v delším závěru.
Je radost, jak umí vína z pálavských hroznů vyškolit Zdeněk Musil. Už se těším na další ročník!
Početně velmi oslabený „vrcholový tým” hodnotil vína z pavlovského sklepa takto:
Pinot Blanc Maindenburg – 9,2 bodu (z 10 možných), Pinot Blanc Classic, Riesling Maindenburg a Pálava Maindenburg – 9 b., Riesling Classic, Chardonnay Classic a Pinot Gris Maindenburg – 8,9 b., Clarissimo rosé – 8,8 b., Ryzlink vlašský Classic a Pinot Gris Classic – 8,7 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý