Repríza vinařství ze Zaječí

24. 5. 2019

      Na degustační reprízu ve Viničním altánu přivezl Marek Trecha z Vinařství Nosreti v Zaječí jedenáct vzorků – osm bílých, jedno růžové a dvě červená, převážně z ročníku 2018, ale i jedno bílé ze sklizně 2016 a dvě vyzrálá červená vína stará přes tři roky.
      Vstupním vínem byl suchý Sauvignon 2018 v pozdním sběru s vůní světlého ovoce, jemně minerální. V chuti spíše nepřezrálá broskev s minerální stopou. V závěru bylo víno šťavnaté a pikantní. Takový sauvignon neutrálního typu, pro mne trochu netypický.
      Následovalo Rulandské bílé 2018 v pozdním sběru. Výrazně suché víno s vůní připomínající lehce nazrálou směs světlého ovoce. V chuti spíše světlé peckoviny (broskev, ryngle, meruňka) s „”pecičkou“. Tělo lehce zakulacené, šťavnaté a pikantní. Víno však musí ještě hodně měsíců ležet, aby se dostalo do optimální kondice.
      Dlouho míchané na jemných kalech bylo Rulandské šedé 2018 ve výběru z hroznů. Překvapivě suché víno jen trošku vyšším alkoholem (13 %). Ve vůni jemně kořenité jižní ovoce s lehkými minerálními tóny. V nasládlé chuti vyzrálé světlé ovoce, plus kombinace minerálních a lehkých botrytických tónů s jemnou hořčinkou.
      Veltlínské zelené 2018 v pozdním sběru vonělo po světlém ovoci, lehounce pepřovitém s náznakem medové stopy. V chuti světlé ovoce, jemná kořenitost, šťavnaté a pikantní s mandlovou hořčinkou v závěru.
      Příliš mne nezaujal Müller-Thurgau 2018 v pozdním sběru. Ve vůni spíše náznak nazrálého světlého ovoce, jemně minerálního. V chuti lehce vyzrálý hrozen v kombinaci se světlým ovocem. Chyběla větší svěžest a především očekávané květinové tóny včetně alespoň vzdáleného muškátu. V závěru bylo víno lehce šťavnaté a pikantní.
     O malinko víc mi chutnal polosladký Tramín červený 2018 v pozdním sběru. Ve vůni kořenité světlé ovoce se stopou květin. V chuti nasládlé, lehce kořenité světlé ovoce, jen málo pikantní.
      Zemský Muškát moravský 2018 byl polosladký. Ve vůni jemně kořenitá kombinace muškátových tónů a ovoce. V chuti nasládlý hrozen, tělo šťavnaté a měkce pikantní.
      Výrazně polosladké (33 g/l zbytkového cukru) bylo Rulandské bílé 2016 ve výběru z hroznů. Ve vůni koncentrované světlé ovoce včetně kandovaného, a k tomu jemný med. Ve sladší chuti opět koncentrované světlé ovoce a jemná botrytická stopa. Pro mne bylo víno málo živé a pikantní.
      Lehce polosladká Frankovka rosé 2018 v pozdním sběru voněla po jahodovém kompotu. V chuti džemovitá lesní směs s převahou jahod. Lehká kořenitost v koncovce.
      Prvním ze dvou červených byl Cabernet Moravia 2015 v pozdním sběru. Ve vůni kořenité tmavé ovoce s jemnými živočišnými tóny. V chuti nazrálé tmavé ovoce, stopa džemu, tělo uhlazené se sládnoucími tříslovinami. Víno zrálo 12 měsíců ve velkém sudu.
      Více mi chutnala závěrečná Frankovka 2015 ve výběru z hroznů. Ve vůni nazrálé tmavé ovoce s dotykem kůže. Tmavé peckoviny převládaly také v uhlazené, lehce sametové chuti. Tělo zakulacené s jemně nasládlým a lehce pikantním závěrem. Víno zrálo 12 měsíců v dubovém sudu.
      Tentokrát byli přítomni pouze dva členové „”vrcholového týmu“. Proto uvádím hodnocení obou (moje je za lomítkem).
Rulandské bílé 2016 – 8,9 b./8,8 b. (z 10 možných), Frankovka 2015 – 8,4 b./8,9 b., Rulandské šedé 2018 – 8,6 b./8,7 b., Rulandské šedé 2018 – 8,7 b./8,7 b., Veltlínské zelené 2018 – 8,6 b./8,7 b., Sauvignon 2018 – 8,5 b./8,5 b., Tramín červený 2018 – 8,3 b./8,6 b., Cabernet Moravia 2015 – 8,3 b./8,7 b., Frankovka rosé 2018 – 8,3 b./8,6 b., Muškát moravský 2018 – 8,2 b./8,5 b. a Müller-Thurgau 2018 – 8,3 b./8,4 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist