Repríza z italské Lombardie

16. 2. 2009

Po půl roce jsme měli možnost znovu ochutnat vína z vinařství La Rocchetta šlechtické rodiny Buelli ve Villongu nedaleko severoitalského Bergama. Pánové Tomáš Hervert a René Junek z dovozní společnosti La Rocchetta, s.r.o. nám opět představili šest vín, která v současnosti nabízejí: dvě šumivá vyráběná klasickou metodou zráním v láhvi, jedno bílé, jedno růžové a dvě červená, včetně vína z řady Riserva. Tedy stejná sestava jako v srpnu, takže mohu porovnávat své
poznámky i střípky mé „chuťové paměti“.

Bílé Brut Metodo Classico, kterým jsme degustaci zahájili (50 % Chardonnay a 50 % Pinot Blanc), mne potěšilo stejně jako loni v srpnu. Bylo příjemně ovocité s jemným a dostatečně bohatým a drobným perlením, navíc byla výrazně znatelná stopa po příjemné chlebovince. Lahodná chuť vyzrálého ovoce včetně citrusů zůstala pikantní až do bohaté dochuti.

Druhé šumivé, Rosé Metodu Classico z odrůdy Merlot, se mi proti loňsku zdálo o něco vyzrálejší, než bych čekal. Společně s trošku vyšším zbytkovým cukrem (9 g) bylo v ovocném těle (jahody, lesní směs) uhlazenější a méně svěží. Zachovalo si však svoji eleganci.

Přiznám se, že jistým zklamáním bylo pro mne bílé víno Valcalepio bianco D.O.C. 2007. Toto cuvée z odrůd Chardonnay (40 %), Pinot Blanc (40 % a Pinot Gris (20 %) vonělo i chutnalo po ovoci a květinách, ale v těle bylo poněkud krátké a fádní. Malinko vyzrálejší, ale nepříliš inspirativní.

Zato růžový Merlot Rosato della Bergamasca I.G.T. (asi ročník 2006 – nebyl udán) potěšil jahodovo-třešňovou vůní s dotykem živočišných tónů a poměrně pikantním ovocitým tělem. Již vyzrálé růžové víno, které si udržuje dobrou kondici.

Stejně tak předvedlo dobrou formu „základní“ červené Valcalepio Rosso D.O.C. 2005. Dostatečně plné ovocité víno, cuvée odrůd Cabernet Sauvignon (50 %) a Merlot (50 %) působilo příjemně vyzrále (objevily se i živočišné tóny) ve středně plném těle (višně a třešně). Stále platí příznivý poměr cena/výkon.

Opravdovou špičkou je Valcalepio Rosso Riserva D.O.C. 2004, opět cuvée odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot, jen v poněkud jiném poměru: 65 % a 35 %. Noblesně barikované víno (12 měsíců ve francouzském dobu) s vůní tmavých lesních plodů (ostružiny, borůvky) a vanilky. Ve velmi plné chuti převládají opět lesní plody, ale ucítíme také náznak čokolády a jemné vanilky. Ve stále ještě pikantní dochuti je zřetelná noblesnost a elegance tohoto vína, které je nyní v nejlepší kondici.

Součástí degustace byla také ochutnávka dvou extra-panenských olivových olejů z oblasti jihoitalského Bari. Překvapil mne zvýšený zájem mnoha hostů o tyto bio-produkty, které jsou opravdu prvotřídní. Jako milovník a vytrvalý konzument olivových olejů to mohu jen potvrdit. A ještě se chci zmínit o premiérové ochutnávce neapolské kávy značky Café Caffen, která jistě zaujala přítomné. Zvláště ty, kteří si malé espresso vychutnali s kapkou prvotřídní odrůdové grappy.

„Vrcholový tým“ však hodnotil jen vína, třebaže i ostatní italské špičkové produkty jeho členy rozhodně potěšily. Tady je jeho verdikt:

Valcalepio Rosso Riserva 2004 – 9,1 bodu (z 10 možných), La Rocchetta Brut Metodo Classico – 9 b., Valcalepio Rosso 2005 – 8,7 b., La Rocchetta Rosato Metodo Classico – 8 b., La Rocchetta Rosato – 7,7 b. a Valcalepio Bianco 2007 – 7 bodů.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist