Repríza z Němčiček ještě lepší

6. 3. 2012

      Loňské ochutnávky ve Viničním altánu jsme zahajovali víny z Vinařství ZD Němčičky. Po jejím zakončení mi bylo zřejmé, že to byl šťastný vstup. A letos, opět v lednu, se mi to jen potvrdilo.
Zástupce vinařství Jaroslav Jakubec nám tentokrát představil deset vín z ročníků 2009 a 2010 z „dílny” sklepmistra Jana Pavlicy. A třebaže Němčičky náleží do oblasti Modrých hor, která se chlubí především červenými víny, my jsme oceňovali jednoznačně ta bílá.
      Bylo jich sedm, a prvním byl Muškát moravský 2010 v pozdním sběru. Velmi suché víno s ovocnou vůní (zralý hrozen, jablko, angrešt) a lehce zakulaceným, výrazně pikantním tělem. Nekomplikované, čisté víno, vhodné pro běžné pití.
      O něco sušší (pouze 0,3 g/l zbytkového cukru), ale zřetelně kvalitnější bylo Veltlínské zelené 2010 v pozdním sběru. Víno z hroznů na viniční trati Růženy bylo ve vůni příjemně ovocné se zřetelnými kořenitými, především pepřovými tóny. V poměrně bohaté chuti identické a mile pikantní víno za výbornou cenu.
      Pro mne zřetelně nejlepším vínem večera bylo Neuburské 2010 v pozdním sběru. Polosladké (17,2 g/l zbytkového cukru), ale díky 7 g/l kyselin pikantní a šťavnaté víno. Ve vůni vyzrálé jižní ovoce s jemnou mineralitou v pozadí. V chuti jemně nasládlé, zakulacené, šťavnaté, řekl bych téměř mazlivé víno, které laská s každým dalším uhlazeným douškem.
      Ještě sladší Chardonnay 2010 v pozdním sběru nabídlo vysoký zbytkový cukr (32 g/l), ale také mimořádně výraznou kyselinu (11,2 g/l). Bohužel, tyto dvě složky nebyly ještě dostatečně srovnané, takže víno působilo chvíli sladce, a hned nato zase kysele. Tady zřejmě pomůže čas, aby toto ovocně-minerální víno bylo dostatečně přitažlivé a příjemně pitelné.
      Naopak Veltlínské zelené 2009 ve výběru z hroznů bylo příjemně harmonické s vůní nazrálého ovoce a květin. V chuti nasládlé (22,7 g/l zbytkového cukru), uhlazené s lehkou kořenitou stopou. V dochuti jen jemně pikantní.
      Velmi příjemný byl Tramín červený 2009 ve výběru z hroznů. Tramín s příjemnou kořenitou vůní se špetkou grepů. V chuti ovocný (citrusy), jemně nasládlý a zároveň příjemně pikantní v závěru na patře.
      Růžová Frankovka 2010 v pozdním sběru byla polosladká (téměř 30 g/l zbytkového cukru). Ve vůni jahody, stejně tak v nasládlé, ale ve výrazně pikantní chuti. Tady doporučuji více nachladit, aby zbytkový cukr jen doprovázel krásně ovocnou chuť.
      Dvě červená vína byla jen průměrná, především díky vysoké kyselině a o něco tenčímu tělu. André 2009 v pozdním sběru nabídlo hezkou vůni tmavých peckovin se stopou kůže. V chuti však spíše nedozrálé tmavé lesní plody. Velmi ovocné víno s výraznou kyselinou, kterému chybí bohatší tělo.
      Jen o něco málo lepší bylo Zweigeltrebe 2009 v pozdním sběru. Vonělo rovněž po tmavých peckovinách, ani zde však nechyběla stopa kůže. V chuti rovněž velmi pikantní, kořenité peckoviny s náznakem kůže. Ale tělo bylo o něco tenčí.
      Závěr byl sladký, milý a příjemný: Sauvignon 2009 ve výběru z bobulí. Více než 80 g/l zbytkového cukru a výraznější kyselina (6,7 g/l) udělaly z toho „bobuláče” velmi atraktivní víno. Ve vůní vyzrálé světlé ovoce s jemnou minerální stopou, v chuti identické, nasládlé a samozřejmě pikantní. Víno pro slavnostní příležitosti plné krásných tónů.
„     Vrcholový” tým byl tentokrát velmi oslaben, nicméně výsledky hodnocení oznámil. Tady jsou:
Neuburské 2010 – 9 bodů (z 10 možných), Veltlínské zelené 2010, Sauvignon 2009, výběr z bobulí a Tramín červený 2009 – 8,8 b., Frankovka rosé 2010 – 8,6 b., Chardonnay 2010 – 8,3 b., Muškát moravský 2010 – 8,1 b., Zweigeltrebe 2009 – 8 b. a André 2009 – 7,9 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

TOPlist