S krásným vínem a „paní Columbovou”

15. 1. 2018

     Na jubilejní desáté prezentaci vín z Vinařství Kubík ve Viničním altán přijel ke všeobecné radosti také velkobílovický vinař Michal Kubík, čím přestala platit známá verze o manželce poručíka Columba, o které jsme hodně slyšeli, ale nikdy ji neviděli.
      A nechybělo také tradiční „pražské tykadlo” – Jan Vorba. Brzy se ukázalo, že sestava deseti vín z ročníků 2014, 2015, a především 2016 byla rozhodně nejlepší minimálně za předchozích osm přechutnávání Kubíkových vín ve Viničním altánu. Ostatně svědčí o tom i hodnocení „vrcholového týmu”.
      Michal Kubík zvolil jako vstupní a zároveň přípitkové víno k „desátému výročí” Sekt Kubík blanc de noir, extra brut. Víno vyrobené z hroznů Pinot Noir ročníku 2014 (klaret) tradiční metodou zráním v láhvi potěšilo svou vysokou kvalitou. Vonělo po jemných tmavých peckovinách s lehkým náznakem minerálů. V chuti šťavnaté a pikantní tmavé ovoce s lehkou stopou chlebovinky. Sekt nabídl jemné bublinky v delším, intenzivním perlení. Potěšilo nás, že to byla degustační premiéra tohoto skvělého sektu, který se bude v láhvi ještě zlepšovat.
      Následovalo suché Veltlínské zelené 2016 v pozdním sběru (řada Selection). Ve vůni vyzrálé světlé ovoce s náznakem minerálů a s výraznou stopou černého bezu. Stejně tak v zakulacené a šťavnaté chuti bohaté na broskve, meruňky a také černý bez.
      Ryzlink vlašský 2016 v pozdním sběru (řada Selection) měl vyrovnaný zbytkový cukr a kyselinu (6,2 a 6,1 g/l) i vyšší alkohol (14 %), který však byl v těle vína dobře zakomponovaný. Víno vonělo po hodně vyzrálém světlém ovoci s jemnou „pecičkou”. V zakulacené, bohatě ovocité chuti bylo lehce nasládlé, šťavnaté s lehounkým karamelovým závojem v pikantní koncovce. Víno leželo na jemných kalech (sur-lie).
      Mnohem více mi chutnal Ryzlink rýnský 2015 v pozdním sběru z řady Premium, rovněž vyrobený metodou sur-lie. Formálně ještě suché víno s vyšším zbytkovým cukrem (6,7 g/l) vonělo po světlých peckovinách s náznakem petrolejových tónů. Chuť ovocná s lehce minerálním nádechem. Tělo šťavnaté s delším, pikantním závěrem.
      Velmi mne potěšil Aurelius 2016 ve výběru z hroznů (řada Premium), polosuché víno s krásnou vůní nazrálého jižního ovoce včetně sušených plodů, a s jemným závanem medu. Chuť lehce nasládlá, ovocná s kombinací sušených plodů a medu. Lahodné a mazlivé víno!
      Hibernal jako odrůdu příliš nevyhledávám, stejně jako většinu výrazně aromatických vín. Polosladký Hibernal 2016 ve výběru z hroznů (řada Premium), který jsme ochutnávali, byl pro mne na hranici vstřícného pití. Ve vůni výrazný černý rybíz, černý bez a grep. Také v chuti výrazně aromatický, nasládlý a šťavnatý. Opět převládaly tóny černého bezu, černého rybízu a grepu. Pro mne tak jedna sklenka.
      Následující „červená trojka” byla opravdu excelentní, přesně podle mého gusta. Nejprve to bylo Rulandské modré 2015 ve výběru z hroznů (řada Premium). Ve vůni jemně kořenité tmavé ovoce v lehkém džemovitém stylu. Také v suché chuti lehce džemovité tmavé ovoce, převážně lesní směs, jemné koření, to vše se středně dlouhým závěrem. Víno zrálo z 20 % v bariku, a zbývajících 80 % ve velkém sudu.
      Zweigeltrebe 2015 v pozdním sběru z řady Selection oslovilo mne, ale nejen mne. Výborné moravské víno v rakouském stylu, a třebaže o něco víc si cením Frankovku, včetně té rakouské, moc jsem si na „zweiglu“ pochutnal. Plná vůně tmavého ovoce s lehkou stopou kůže a čokolády. Chuť identická, bohatá, ale zároveň uhlazená a elegantní s jemnou stopou džemu v delším závěru. Víno zrálo 14 měsíců v novém velkém sudu (1000 l).
      A na závěr víno, které mne opravdu pohladilo. Miluji kvalitní moravské merloty, a námi ochutnávaný z ročníku 2015 v pozdním sběru z řady Premium byl jedním z nich. Ve vůni tmavá lesní směs, jemná kůže a čokoláda. Chuť velmi ovocná, uhlazená, jemná stopa vanilky a kůže. V delší elegantní koncovce měkce pikantní. Tak za rok, možná i za dva bude ve skvělé kondici. Potěšení i osvěžení.
      Následovala tradiční „karlovarská losovačka”, nakupování i přechutnávání nabízených vzorků. A pak již předvánoční cesta přes Gröbovku domů s batohem lahví Kubíkových vín a s příjemnými zážitky. Děkuji vinaři za krásná vína, a také Honzovi Vorbovi, že pomohl přesvědčil malověrné ve Viničním altánu o tom, že „paní Columbová” skutečně existuje. Ostatně všichni jsme „ji” viděli i slyšeli!
      Početně oslabený „vrcholový tým” přesvědčovat nemusel. Ten pak ohodnotil Kubíkova vína takto:
Merlot – 9,1 bodu (z 10 možných), Ryzlink rýnský, Aurelius, Sekt Kubík a Zweigeltrebe – 9 b., Hibernal a Rulandské modré – 8,9 b., Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský a Rulandské šedé – 8,8 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý

 

 

TOPlist