S potěšením z Bavor!

24. 2. 2009

Vinařství Jaroslava Drmoly z Bavor bylo dalším příjemným moravským překvapením ve Viničním altánu. Vinař a jeho paní Zdeňka nám představili jedenáct vín z ročníků 2006 a 2007 a navíc přidali ještě dři ukázkové vzorky z ročníku 2008. Byl to opravdu bohatý a velmi přátelský večer s moravskými víny.

Zahájili jsme ho Ryzlinkem vlašským 2006 v pozdním sběru, který byl poněkud handicapován svým pořadím. Víno s jemnou ovocně-minerální vůni, která se postupně otevírala do lehkých květinových tónů. V těle suché, v kombinaci ovoce a květin, dostatečně pikantní s delší dochutí.

Ryzlink rýnský 2007 v pozdním sběru měl o nějaký gram více zbytkového cukru, ale i tak byl ještě formálně suchý. Ve vůni bylo cítíte vyzrálé jižní ovoce s dotykem medu, i identické chuti se přidala i špetka lipového květu. Pikantní víno, kterému by možná slušené plnější a trochu elegantnější tělo.

Chardonnay 2007 v pozdním sběru překypovalo ve vůni i chuti tropickými plody, především ananasem. Zřetelná byla i jemná smetanová a minerální stopa. Ale především vyšší kyselinka, která činila víno pikantní, ale zároveň částečně zakrývala atraktivní ovocné tóny. Chardonnay vhodné hlavně v kombinaci s pokrmy.

Osobně mne potěšilo Rulandské bílé 2006 v pozdním sběru. Již vyzrálé víno s bohatou ovocnou vůní s minerálním ocáskem. V těle kulaté, přitom suché a velmi harmonické. Šťavnaté a pikantní tělo kombinovalo meruňky, broskve s jemnou mineralitou.

Velmi atraktivní a všeobecně žádané bylo Rulandské šedé 2007 v pozdním sběru. Víno s vyváženým cukrem a kyselinou, suché, ale patřičně tělnaté. Ve vůni i chuti vyzrálé ovoce s lehkým minerálním „štychem“, jemně pikantní a uhlazené v dochuti. Víno, které vás k sobě ihned přitáhne.

Sauvignon 2006 v pozdním sběru byl poněkud netypický. Ve vůni byl zpočátku utlumené, postupně se však objevovaly tóny černého rybízu a bezu na jemně ovocném základu. V chuti byl sauvignon měkce ovocný s jen náznakem černého rybízu. Působil uhlazeně a byl dobře pitelný, ale něco mu scházelo. Výraznější charakter, atraktivnější vůně a také by mohl být živější v těle.

Následující červená čtyřka naznačila, že modré odrůdy jsou silnou stránkou nabídky Drmolova vinařství. Moravský styl se nezapře, ale vína mají charakter i přitažlivé tělo.

Frankovka 2007 v pozdním sběru byla opravdu mile ovocná (přezrálé plané třešně „špačůvky“) s jemnou vanilkovou stopou po zrání ve velkém novém sudu. Příjemně pitelné a ještě mladé víno s překvapivě tmavší barvou.

Chutnalo mi, možná o špetku více, Zweigeltrebe 2006 v pozdním sběru. Ve vůni třešně a višně v „griotkovém nálevu“ s kapkou vanilkové tresti. V chuti velmi pikantní, opět nazrálé třešně a višně a k tomu ještě vanilka a delikátní koření. Velmi zajímavé víno!

Svým způsobem bylo zajímavé i Rulandské modré 2007 v pozdním sběru. Každopádně tmavší barvou, ke které mu pomohla špetka přidaného Svatovavřineckého. Nicméně víno mělo příjemnou vůni (tmavá lesní směs s jemnou vanilkou) a dostalo i vyváženou chuť – tady převládaly spíše vyzrálé tmavé peckoviny včetně švestek, ale i lehký čokoládový závoj.

A také Cabernet Sauvignon 2007 v pozdním sběru mile překvapil. V tomto případě čistě odrůdový v zajímavém „moravském“ stylu. Ve vůni zpočátku nečekaně převládaly květinové tóny, které však brzy přešly do třešní a višní. Zaujala mne chuť – bohatě pikantní a plné krásných tmavých peckovin. A samozřejmě nechyběla lehká vanilka. Víno se bude ještě vylepšovat, pokud ho hned nevypijete!

Chvilku jsme si odpočinuli – a potom přišly na řadu tři ukázkové prémie z ročníku 2008, všechno pozdní sběry: Zweigeltrebe klaret, Sauvignon a Cabernet Sauvignon. Nadějné vzorky, ale největší šance dávám Sauvignonu. Již nyní oslovuje plností a bohatostí ve vůni i chuti. Má krásné a šťavnaté tělo s nádhernými tóny černého rybízu. Před sebou má nadějnou budoucnost příštích měsíců!

Absolutní tečka večera měla sladkou podobu. Ledové víno z Ryzlinku vlašského 2007 sa 150 g zbytkového cukru na litr. Atraktivní vůně citrusů a dalšího pikantního ovoce. Výrazně nasládlé, ale bohatě pikantní v chuti, kde cítíte vlašské ořechy, citrusy a zralou meruňku. Delikatesa!

Očekávám, že repríza Drmolových vín se bude konat ještě letos, samozřejmě s novinkami z ročníku 2008, který se, jak tvrdí vinař z pálavských Bavor (tam se narodil, má sklep i vinice), velmi vydařil. Takže se těším a doufám, že se s těmi nejlepšími novinkami dostane i na hosty Viničního altánu. Tedy i na členy „vrcholového týmu“, který vína hodnotil takto:

Ryzlink vlašský, ledové – 9,4 bodu (z 10 možných), Zweigeltrebe – 9,1 b., Cabernet Sauvignon – 8,9 b., Rulandské šedé – 8,7 b., Rulandské modré a Sauvignon – 8,6 b., Rulandské bílé a Frankovka – 8,5 b., Ryzlink vlašský – 8,3 b., Ryzlink rýnský – 8,2 b. a Chardonnay – 8,1 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist