S Vlastíkem Černým po roce – ve vyšší kvalitě!

6. 12. 2010

Do roka a do dne (o jeden dříve) se ve Viničním altánu objevila s víny nepřehlédnutelná postava Vlastíka Černého z valtického Rodinného vinařství Černý. Tentokrát nám přivezl jedenáct vzorků z ročníku 2009 v řadách Classic line, Premium line a Privátní archiv, mezi nimiž výrazně převládala bílá vína. Proti loňsku výrazně přibylo výběrů z hroznů (celkem 9!).

Zahájili jsme Neuburským v pozdním sběru (řada Classic line) z viniční trati Culisty dlúhé. Je to víno pro trpělivé – hodně pomalu se otvírá. Dlouho trvá výrazný živočišný odér, který zakrývá příjemné tóny nazrálého ovoce. V méně pikantní chuti bylo cítit sušené jablko. Zakulacené tělo neskrývalo v dochuti jemnou kořenitost.

Stále ještě formálně suché Rulandské bílé ve výběru z hroznů (Privátní archiv), rovněž z viniční trati Culisty dlúhé. Ve vůni výrazně ovocité (bonpari), stejně tak v pikantní chuti s lehce chlebovinkovou, citrusovou (do mandarinek) a možná i ořechovou stopou.

Dalším vínem z řady Privátní archiv bylo Rulandské šedé ve výběru z hroznů z viniční trati Horní čtvrtě. Lehce polosuché víno s pěknou vůní nazrálého jižního ovoce (broskev, ananas). Plnější, zakulacené a příjemně pikantní tělo s jemně nasládlou a ovocitou dochutí.

Ještě vydařenější bylo polosuché Chardonnay ve výběru z hroznů z Privátního archivu (viniční trať Pod Rajsnou). Ve vůni z počátku sladká kukuřice a poté jižní ovoce (ananas, citrusy, mango i přezrálá broskev). V nazrálém a plnějším těle bylo ovocité a zároveň pikantní. V dochuti převládaly tóny citrusů, především mandarinky. Nasládlost delikátní a zároveň svěží.

Jedním z nejlepších vín večera byl Tramín červený ve výběru z hroznů z trati Pod Rajsnou (Privátní archiv). Polosuché víno s atraktivní a skutečně fajnovou vůní (exotické liči, bergamot, růže). V chuti jen malinko nasládlý, zato výrazně kořenitý i jemně pikantní v příjemně grepovité dochuti.

Roséčko Rulandské modré ve výběru z hroznů z řady Premium line (Pod Rajsnou) příjemně překvapilo. Polosuché, pěkně vyvážené a šťavnaté s jemnou vůní tmavých peckovin a jahod, která se postupně otevírala. Ve výraznější chuti opět peckoviny a jahody s decentním smetanovým kabátkem. Pikantní dochuť s jemnou tříslovinou.

O mezivstup se postarala dvě červená vína. Prvním byla Frankovka v pozdním sběru z řady Classic line (trať Horní čtvrtě). Víno s pěknou a výraznou ovocitou vůní i chutí (višně, náznak jahod). V těle měkce elegantní, ovocné, ale lehčí víno s jemnou jahodovou (kompotovou) dochutí. Víno s pěkným poměrem cena/výkon).

Rulandské modré ve výběru z hroznů (ze stejných keřů na trati Pod Rajsnou) bylo z řady Premium line. Trošku náročnější, nikoliv prvoplánová rulanda v polosuchém provedení. Ve vůni jahody v kombinaci s tmavými peckovinami. V chuti lehce kořenité kompotované peckoviny s dotykem švestek. Příjemně uhlazené víno s lehkou pecičkovou hořčinkou v dochuti. Ještě může (možná musí) ležet!

O závěr se postarala „sladká trojtečka“. Nejprve polosladké Veltlínské zelené ve výběru z hroznů (Privátní archiv). Víno z mikulovské trati Pod Sv.kopečkem vonělo po vyzrálém světlém ovoci a neskrývalo také lehkou živočišnou stopu. V chuti broskve, angrešt a jemné mandlové tóny. Vyšší zbytkový cukr (25,5 g/l), ale poměrně pikantní dochuť.

Ryzlink vlašský ve výběru z hroznů z řady Privátní archiv měl o téměř 9 g zbytkového cukru více, ale také vyšší kyselinu (7,1 g/l) Tento „vlašák“ z trati Pod Rajsnou nabídl ve vůni kromě vyzrálého ovoce také jemný nádech kořenitosti i ořechovou stopu. V chuti nasládlé, pikantní a jemně „prašné“ víno s delikátní dochutí ořechů a jemných minerálů.

Definitivní tečkou byl velmi atraktivní, ale také hodně sladký (39 g/l zbytkového cukru) Ryzlink rýnský ve výběru z hroznů. Opět Privátní archiv a také viniční trať Pod Rajsnou. Ve vůni vyzrálá meruňka volně přechází do jemné lipoviny. V sladkém, zakulaceném a měkce ovocitém těle bylo zřetelné pikantní ovoce i stopa lipoviny. Hezká, byť sladká kombinace, která mi však brání v delší konzumaci. Ale moc pěkné víno pro slavnostní příležitosti za dobrou cenu!

To ocenil také „vrcholový tým“. Tady je jeho verdikt:

Ryzlink rýnský – 9 bodů (z 10 možných), Ryzlink vlašský – 8,8 b., Tramín červený – 8,7 b., Rulandské modré a Chardonnay – 8,6 b., Rulandské modré rosé – 8,5 b., Veltlínské zelené – 8,4 b., Rulandské šedé a Frankovka – 8,3 b., Rulandské bílé – 8,2 b. a Neuburské – 7,5 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist