Sedlecká kvalita s několika stíny

4. 6. 2008

Sedlecká vína mají u nás stále ještě velmi dobrý zvuk. Jenže – zatímco v posledních letech většina moravských i českých vinařství výrazně zlepšila kvalitu svých vín, v ZD Sedlec tak trochu přešlapovali na místě. Svým způsobem se to projevilo i na degustaci ve Viničním altánu. Pravda, necelá polovina z devíti Jiřím Balgou prezentovaných vzorků byla výrazně nadprůměrná, nicméně dva se ocitly poněkud hlouběji pod standardem běžným na těchto degustacích. Týká se to jakostního vína Müller Thurgau 2006 a Veltlínského červeného raného 2007 v pozdním sběru. Ale také minimálně dvě další vína příliš neoslnila. Vína ze ZD Sedlec jsou charakteristická poměrně vysokou mineralitou i častou přítomností animálních tónů (minimálně ve vůni). Jsou složitější pro běžnou klientelu, protože ve vůni i chuti se z počátku jen obtížně prosazuje jejich ovocnost. Vstupní Müller Thurgau byl i na jakostní víno málo vstřícný. Sice příjemně lehký, ale pak se prosadily minerální a překvapivé živočišné tóny, které zcela potlačily to, proč je dobrá „milerka“ tak oblíbená – ovocnost, svěžest a pikantnost, vše doplněné jemnými muškátovými tóny. Navíc hořčina v závěru dokonala nepříznivý obraz tohoto vína. Veltlínské červené rané 2007 v pozdním sběru bylo nevýrazné ve vůni, ale i v těle se otvíralo velmi pomalu. Kombinace ovoce, minerálů a lehkých živočišných tónů v suchém a poněkud tenčím těle. A v závěru opět hořčinka, kterou nemusím… Sylvánské zelené 2007 v pozdním sběru bylo velkým skokem výš. Ve vůni výraznější – ovocně-minerální. V chuti suché, pěkná kombinace ovoce a minerálních tónů. Extraktivní víno s poměrně vysokou kyselinou (8,6 g), která dělala z vína velmi pikantní záležitost. Vhodné je pít k adekvátnímu jídlu. Ryzlink vlašský 2006 v pozdním sběru přidal v ovocně-minerální vůni i chuti ještě živočišné a lehce medové tóny. Opět suché a pikantní víno, v němž výrazně dominuje nejen kyselinka, ale i vysoký alkohol (14 %). Rulandské šedé 2007 v pozdním sběru poněkud překvapilo vanilkovými tóny v ovocné vůni (citrusy) s minerální stopou. V suchém a pikantním těle je zřetelná meruňka, ale vínu chybí trošku výraznější charakter, přestože bezcukerný extrakt dosahuje slušných 24 g/l. Mnohem extraktivnější byl polosuchý Tramín červený 2006 ve výběru z hroznů. Nádherně voněl po růžích a exotickém liči, v těle byl smyslně zakulacený, lehce nasládlý, ale příjemně pikantní v delší dochuti. Měl jen jedinou chybičku – dost vysoký alkohol – 14,5 %. Jinak by byl téměř dokonalý! Polosladké (30 g zbytkového cukru) Neuburské 2007 ve výběru z hroznů trochu zklamalo svou zastřenou vůní. Pomalu se otevíralo – ukázalo jemnou, ale měkkou ovocitost. V chuti ovocně-minerální, nasládlé, dobře pitelné, ale něco mu chybí. Možná elegance a mazlivost dobrého „neuburku“. Osobně mne potěšilo jediné červené z vinařství, které produkuje téměř výhradně bílá vína. Cabernet Sauvignon 2006 v pozdním sběru byl hezky vyvážený. Ve vůni byly zřetelné nazrálé tmavé peckoviny a jemná stopa černého rybízu. V měkké ovocné chuti byla znatelná lehká mineralita, ale také příjemné třísloviny. Suchý a pěkně pitelný moravský Cabernet Sauvignon. A vše nejsladší na konec! Tečka v podobě Chardonnay 2004 ve výběru z bobulí se vydařila. Víno s 80 g zbytkového cukru, ale také 5,2 g kyselin, bylo příjemně botrytické ve vůni i chuti. Vonělo po vyzrálém ovoci, medu a vanilce. Také tak chutnalo – zřetelné byly citrusy, samozřejmě med, ale i hrozinky. Navíc potěšilo lehkou pikantností. Přes několik zklamání jsme však měli možnost ochutnat také velmi pěkná vína, která dělají čest renomé sedleckých vín, získanému během devadesátých let. Hodnocení „vrcholového týmu“: Tramín červený – 8,6 bodu (z 10 možných), Chardonnay 2004, výběr z bobulí – 8,5 b., Sylvánské zelené – 8,4 b., Cabernet Sauvignon – 8 b., Rulandské šedé – 7,5 b., Neuburské 7,4 b., Ryzlink vlašský – 7,3 b., Veltlínské červené rané – 6,9 b. a Müller Thurgau – 6 bodů. Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist