Skladování vína je pořádná věda! Poradíme vám, jak na to!

1. 3. 2012

Jak a hlavně kde skladovat víno. To je otázka, která trápí spoustu milovníků vína. Aby víno zůstalo dlouho kvalitní, je třeba ho skladovat ve vhodných prostorách. Které to jsou? To zjistíte v následujícím článku.

Vinařství má v českých zemích historii dlouhou několik staletí. Vždyť jen historie slavných Valtických sklepů sahá až do 13. století a vědci předpokládají, že podzemní prostory skrývají dost možná tajemství ještě staršího data.

Valtické sklepy a vůbec spoustu dalších sklepů na jižní Moravě můžeme zařadit mezi takzvané pasivní vinné sklepy. Co se pod tímto pojmem skrývá? Jde o vinné sklepy, které mají ideální podmínky pro skladování vína dané přirozeně. To příroda zařídila ideální teplotu a vlhkost vhodnou pro skladování, popřípadě v některých případech i archivaci vín.

Aktivní versus pasivní vinný sklep

Proti pasivním vinným sklepům pak stojí vinné sklepy aktivní. Narazit na ně nutně nemusíte jen na jižní Moravě. Právě naopak. Aktivní vinné sklepy totiž ideální podmínek pro skladování vína, alkoholu všeobecně, dosahují jen za pomoci moderních technologií. Stálou teplotu a vlhkost tady zajišťuje klimatizace. Kdyby snad vypadla, může být majitel vinného sklepa dokonce informovaný skrz speciální systém smskou.

Aktivní vinné sklepy jsou dnes často stavěné na zakázku a slouží nejen jako sklad vína, ale i jako reprezentativní prostor, kde je možné u vína posedět. Samozřejmě, že celá stavba není za hubičku. Nutné je počítat i s tím, že nemalé náklady spolkne provoz klimatizace.

Chladící skříň je lepší než lednička

Co ale dělat, když sklep nemáte a přesto potřebujete kvalitní víno někde na delší dobu uložit. Speciální sklady k pronájmu nabízí jen minimum firem. U vizovického Jelínka si sice můžete archivovat kvalitní kořalku, rozhodně ale ne víno.

Řešením jsou chladící skříně na víno, jejichž cena v posledních letech klesá. Naprosto nevhodné je umisťovat víno do ledničky. Dlouhodobější skladování v ledničce ho znehodnotí.

Obecně platí, že víno by mělo být uložené ve vodorovné poloze, v temnu a místech, kde je teplota zhruba 15 stupňů. Pokud chcete víno archivovat, pak by mělo být v absolutním temnu, v poměrně vlhkém prostředí a v místech, kde teplota nepřesahuje deset stupňů Celsia.
 

TOPlist