Sladká vlna z Valtic
2. 10. 2008
Moc jsem se těšil na vína ze Školního sklepa Venerie valtické střední vinařské školy. Přecházeje je výborná pověst, některá vína jsem již přechutnal jiných prezentacích. O to více jsem byl překvapen jejich stylem, a vím, že jsem nebyl sám. Upřímně řečeno, tolik vín s vyšším a vysokým zbytkovým cukrem jsme naposledy ochutnali snad na tokajských vínech – a i tam bylo více suchých. Milovníci suchých vín z Valtic si tedy na své nepřišli, pochutnávali si však ctitelé vyšších zbytkových cukrů, kterých však tentokrát bylo ve Viničním altánu o něco méně. Každopádně přes tuto „sladkou vlnu“ jsem si našel dvě tři velmi pěkná vína, jedno bych přímo označil za skvělé. Nicméně na mé očekávání to bylo trochu málo.
Vstupní Veltlínské zelené 2003 v pozdním sběru bylo jedním ze dvou suchých bílých vín. Jenže zase oplývalo alkoholem (asi 14 %). Nazrálé, ovocité zakulacené a jemně kořenité víno, kterému však chyběla větší svěžest a pikantnost.
Mnohem lépe působilo další suché – kabinetní Müller Thurgau 2005. Měkce ovocně květinový ve vůni i chuti, v ní se navíc objevilo něco, co bych nazval karamelovými tóny. Zakulacená, příjemně pitelná „milerka“, ale opět mi chyběla o něco větší svěžest vína. Ale bylo tři roky staré, a to se od této odrůdy nedá příliš očekávat.
Následující polosuché Rulandské šedé 2005 v pozdním sběru (8 g zbytkového cukru, 6,5 g kyselin) bylo u mne rozhodně nejlepším vínem večera. V barvě krásně nazlátlé, ve vůni tropické ovoce, v identické a plné chuti jemně pikantní, elegantní a příjemně mazlivé. Ve Viničním altánu se prý konala „obnovená premiéra“ této „šedivky“. Vydařila se skvěle!
Růžové vína se ve Valticích dělají výborná, ve školním sklepě jakbysmet. Růžové cuvée 2007, deklarované jako moravské zemské víno (rovnoměrná kupáž Frankovky a Veltlínského zeleného) příjemně vonělo (jahody, poté peckoviny a lehce minerální tóny). V chuti jsme cítil kombinaci třešní a jahod společné s minerálním závojem a lehkým kořením, ale 24 gramů zbytkového cukru. A toho jsem si hodně dlouho nemohl zbavit. Sladká dochuť totiž citelně potlačí krásně ovocitý základ.
O něco méně rozčarován jsem byl z následujícího Modrého Portugalu rosé 2007 v pozdním sběru. Nízký alkohol mi nevadil, laskala mne jahodovo-třešňová a hezky smetanová vůně. Také počáteční dotyk vína na patře působil příjemně (kompotované třešně, smetana, jemná pikantnost). Vše však v závěru poněkud potlačilo 24 gramů zbytkového cukru.
Tak jsem se těšil na lehký a svěží klaret, opět z Modrého Portugalu 2007 v pozdním sběru. Byl jemný ve vůni (peckoviny, opět lehká mineralita), lehce pikantní v ovocném těle (meruňkové tóny), ale hrozně sladký – 31 g (!) zbytkového cukru. U klaretu jsem to opravdu nečekal…
Polosladký Ryzlink vlašský 2007 v pozdním sběru patří k tomu nejlepšímu, co jsme ochutnali. Cukru „jen“ 18,5 g, vůně ovocně-minerální, příjemně vyrovnaná. V měkké ovocné chuti s minerální stopou bylo víno jemně pikantní. Zajímavé byly i lehké medové tóny. Škoda toho vysokého cukr, ale také zbytečně nízkého alkoholu (11 %) – víno mělo sice sladčí, ale zároveň i tenčí tělo.
Muškát moravský 2007 v pozdním sběru byl spíše malým krůčkem zpět. Opět polosladký, výrazně aromatický, v chuti muškátové tóny přecházejí ve vyzrálý hrozen. Tělo měl plnější, ale i tentokrát byla charakteristická kombinace nízkého alkoholu (11 %) a vysokého zbytkového cukru (24 gramů). Takový muškát možná někoho potěší sklenkou či dvěma, ale mne nepotěší.
Jen o něco lépe u mne bodovalo Rulandské bílé 2007v pozdním sběru. Víno z panenské sklizně nabídlo téměř 36 g zbytkového cukru, jemnou vůni nazrálého ovoce s tóny chleboviny a másla. Bohatá ovocná chuť se mi velmi líbila. Víno bylo opravdu hodně nasládlé, poněkud tenčí v bocích, nicméně mazlivé se zajímavou minerální dochutí. Ale zcela moje parketa to není.
Sylvánské zelené 2007 v pozdním sběru moc nepotěšilo. Příjemná vůně, krásný ovocně-bylinný a jemně minerální základ v těle, ale to vše v dochuti smazal na sylván obrovský zbytkový cukr – 36,3 g.
A závěr s jediným červeným byl velmi nepodařený. Kabinetní Svatovavřinecké 2004 mi připomínalo moravská červená někdy před třiceti lety. Ve vůni se višně mísily s tóny kvašených jablek. V chuti kyselé, tenké a odrazující. Opravdový omyl, jen pro otrlé!
Ostatně to se odrazilo i v celkovém hodnocení „vrcholového týmu“:
Rulandské šedé – 8,8 bodu (z 10 možných), Rulandské bílé – 7,9 b., Ryzlink vlašský – 7,8 b., Modrý Portugal klaret a Sylvánské zelené – 7,6 b., Modrý Portugal rosé – 7,4 b., Muškát moravský – 7,2 b., Müller Thurgau – 7,1 b., Cuvée rosé, zemské víno – 7 b., Veltlínské zelené – 6,9 b. a Svatovavřinecké 5,4 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý