Slavnost zážitků z vína a delikates

15. 4. 2014

     Dalším signálem pro novináře, že 17. mezinárodní veletrh pro gastronomii Víno & Delikatesy 2014 na pražském Výstavišti se nenávratně blíží, byla zážitková tisková konference na pražské Nové radnici.
      Ředitel společnosti Vego Prag, s.r.o, která veletrh od prvního ročníku pořádá, na tiskovce oznámil, že se očekává více než 200 domácích a zahraničních vystavovatelů. Kromě tradičních zahraničních vystavovatelů z klasických vinařských a gastronomicky proslulých zemí, jakými jsou Francie, Rakousko a  Itálie, se na veletrhu objeví i nové země, například Makedonie, Moldávie, Maďarsko, nebo také Polsko. Zájem vystavovatelů – tedy vinařů, dovozců vín, výrobců a exportérů různých delikates a pochutin domácích i zahraničních je tedy letos opět velký. A tak se můžeme těšit na konec dubna, kdy vína, lihoviny a slané či sladké delikatesy budeme moci po tři dny, tedy 23. – 25.4., ochutnávat v Průmyslovém paláci na holešovickém Výstavišti.
      Pestrý bude nejen sortiment vín, likérů, nealkoholických nápojů, masných, pekařských a další delikatesních výrobků, ale i celkový program veletrhu.   Tradičně na nás čekají tři tematické dny – tentokrát 23. 4. – Den vín z Moravy, 24.4. – Den společnosti MoldVin CZ a jeho moldavských partnerů, a 25.4. – Den vín a delikates z Francie.
      Hned první den dojde ke slavnostnímu vyhlášení vítězů soutěže vín o Zlatý pohár veletrhu, nyní již v 17 kategoriích.
Velká pozornost bude na veletrhu letos věnována také delikatesám, především těm, které soutěžily o značku špičkové kvality pochutin TOP DELIKATESA. Vítězné výrobky v soutěžním testu budou vystaveny na veletrhu, kde je budou moci ochutnat nejen odborníci z gastronomie, ale také (a hlavně) spotřebitelé.
      Slavnostní předání diplomů TOP DELIKATESA těm výrobcům a dovozcům, kteří toto ocenění kvality získali, začne rovněž ve středu, a to ve 14 hodin na hlavním podiu.
      V této souvislosti bych doporučil ochutnat například vyzrálý holandský sýr Old Rotterdam se speciální omáčkou z hořčice, medu a kopru. Dále rozhodně nepřehlédněte sušenou španělskou hovězí šunku Cecina z provincie León, dalšího nositele ocenění Top Delikatesa. A nebo ochutnejte některou z řady moravských delikates Chuť Moravy, která vznikla pečlivým výběrem tradičních i méně známých moravských lahůdek od místních malovýrobců.
      Malá „upoutávka“ vín a delikates na zážitkové tiskové konferenci nás rozhodně navnadila. Takže neváhejte a přijďte se potěšit plody přírody a šikovných lidských rukou, které mám tak chutnají!
      A ještě příznivá informace pro milovníky skvělých vín a fanoušky francouzského herce a vinaře Pierra Richarda. Očekává se jeho návštěva poslední den veletrhu, který je zasvěcen francouzským vínům a delikatesám. I to bude krásný zážitek!

Text a fotografie Libor Chlupatý

Fotografie se kliknutím myší na fotografii nechají zvětšit.
 

TOPlist