Smršť vín od Hřibů za hřmění a lijáku

6. 7. 2008

Ještě nikdy jsme ve Viničním altánu „regulérně“ neochutnávali osmnáct vzorků. Stanislav Hřiba ml. z rodinného čejkovického vinařství se o to postaral. V porovnání s loňskou degustací tak přidal dva vzorky, čímž nám dal pořádně zabrat. A dal by zabrat i mně, kdybych měl nyní každý z nich hodnotit. Ale já se nenechám zaskočit a vyberu si jen ty, které mne zaujaly – příznivě, nebo i negativně. I když těch pěkných zážitků bylo dramaticky více. Od Hřibů se to již očekává… Takže všichni stateční, kteří se nenechali zastrašit řáděním přírodního živlu, přišli i v bouřce do Viničního altánu a osychali až při prvních vzorcích degustace, měli další nelehký úkol: přechutnat vše, co Hřibové přivezli. Startovali jsme poněkud pomalu. První dvě vína – Veltlínské zelené 2007 v pozdním sběru i Sauvignon stejného ročníku a přívlastku – mne příliš nepřesvědčila. Vyrovnaný cukr a kyselina, ale poněkud bez typických znaků pro tyto odrůdy. Jen o něco lepší bylo další polosuché víno – Ryzlink rýnský 2007 v pozdním sběru. Opět vyrovnaný cukr a kyselina, ovocný ve vůni (angrešt) i chuti (tady navíc lehká mineralita v podobě „petrolejových tónů“). Chyběla však výraznější živost a svěžest tohoto lehce nasládlého „rýňáku“. Rulandské šedé již mělo výrazně větší zbytkový cukr (18 g), ale také bohatší vůni i chuť (jižní ovoce, v závěru až bylinné tóny). Z obou tramínů byl jednoznačně lepší polosladký Tramín červený 2007 ve výběru z hroznů. Krásná a jemná vůně (zralý hrozen, exotické liči, závan růže), nasládlá chuť, jemně pikantní, bohatá a elegantní. Víno působilo živě, nikoliv jako sladká voňavka. O rok starší tramín v pozdním sběru měl výrazně potlačenou vůni i chuť, bylo to jedno z nejslabších vín večera. Velmi pěkné, i když na můj vkus moc sladké, bylo Chardonnay 2007 ve výběru z hroznů. Pěkná ovocná vůně (citrusy, ananas), sladká, ale výrazně pikantní ovocná chuť. Pěkně zakulacené, elegantní a sváteční víno. Jednoznačně nejlepším bílým vínem večera byl suchý Muškát moravský 2007 v pozdním sběru. Krásná vůně zralého hroznu, lipového květu a medu, plná identická chuť příjemně svěžího a veselého vína, které se chlubilo svou pikantností. Ze dvou „roséček“ jsem dost nepochopil smysl Modrého Portugalu 2007 v pozdním sběru. Sladké víno bez života, žádná pikantnost či svěžest. K čemu potom takové růžové? Zato Frankovka rosé v pozdním sběru 2005(!), kterou jsem již kvůli jejímu stáří předem odepisoval, byla výborná. Jahodová vůně zůstala, pěkná ovocná, i když vyzrálá chuť s lehounkou minerálností lákala k dalšímu doušku. Stále svěží a krásně elegantní víno. Velké překvapení večera. Z následující čtveřice červených vín z ročníku 2007 v pozdním sběru (Frankovka, André, Zweigeltrebe a Modrý Portugal) bych chtěl zvlášť pochválit poslední dvě jmenovaná. Přitom všechna tato vína měla velmi dobrou a vyrovnanou kvalitu. Zweigeltrebe bylo plné tmavých lesních plodů, jemně kořenité a velmi pikantní. Modrý Portugal zase lákal vůní a chutí po třešních a višních, byl o něco více nasládlý, hladší a měkčí v těle. Po této červené čtyřce následovala ještě krásnější trojka. Nejprve Cabernet Moravia 2007 v pozdním sběru. Moje oblíbené víno od Hřibů bylo plné tmavého ovoce a nasládlých tříslovin s jemným závojíčkem z černého rybízu. Polosladký Cabernet Sauvignon v pozdním sběru překvapil nejen vyšším zbytkovým cukrem (12 g), ale také bohatostí v těle z tmavých lesních plodů. Moc pěkné „hutné“ víno, kterému nechyběly ani pikantní tóny. Poslední z této trojice a další můj miláček – Neronet 2007 v pozdním sběru. Ve vůni tmavé lesní plody s jemných nádechem čokolády. V chuti nazrálé tmavé ovoce, čokoláda a závan vanilky. To vše s lehkou pikantností a noblesou. Krásné víno, které musí potěšit. Závěrečná sladká tečka v podobě opravdu netradičního slámového vína z hroznů Frankovky, navíc vyrobeného metodou bílého vína (tedy „slámový klaret“). Víno s 240 g zbytkového cukru a pouhými 9 % alkoholu. Jen lehounce narůžovělé, hodně sladké a na můj vkus málo pikantní. Pro mne byl jednoznačnou tečkou Neronet. Když jsme odcházeli ještě vlhkým večerem domů, neboť živel se mezitím uklidnil, těšil jsem se na to, až si v klidu otevřu Neronet od Hřibů z ročníku 2006. Věřím, že to bude skutečně silný zážitek. Ten z loňské sklizně musí ještě chvíli počkat. A co na to „vrcholový tým“? Neronet – 9,2 bodu (z 10 možných), Cabernet Sauvignon – 9 b., Cabernet Moravia – 8,9 b., Muškát moravský 8,7 b., Zweigeltrebe – 8,5 b., Tramín červený 2007 – 8,4 b., André – 8,3 b., Modrý Portugal a Frankovka rosé – 8 b., Chardonnay – 7,9 b., Frankovka – 7,8 b., Ryzlink rýnský – 7,6 b., Rulandské šedé – 7,5 b., Frankovká slámové – 7,4 b., Sauvignon – 7 b., Veltlínské zelené – 6,9 b., Modrý Portugal rosé – 6,5 b. a Tramín červený 2006 – 6,1 bodu. Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist