Španělské kousky od severu na jih

18. 11. 2011

Letos v dubnu jsme ve Viničním altánu ochutnali „nové vybrané kousky ze Španělska” z nabídky dovozní společnosti BMC Brno. Bylo jich tehdy třináct, stejně jako nyní, ale ze čtyř „nových” se mezitím již staly „staré” kousky. Degustátor, sommelier a milovník vín ing. Vladimír Hrbek na první ze dvou ochutnávek, připravených na poslední měsíce letošního roku, zvolil osvědčenou kvalitu. Naplněný „hlavní sál” tak mohl přechutnat vína, která nás těšila již dříve, a případně si je zakoupit – a to za příznivé ceny.

Protože o většině ochutnávaných vín jsem již dříve psal, nechci se opakovat. Zmíním se o nich jen v případě, že jsem zaznamenal něco podstatného. Tedy změnu k lepšímu či horšímu, případně něco, čeho jsem si dříve nevšiml.

Vstupní bylo cuvée Montesierra 2010 (Chardonnay a Macabeo) z oblasti Somontano. Mile mne nový ročník překvapil – především plností a bohatostí ve vůni i chuti. Krásně ovocné víno, šťavnaté s lehkou mineralitou. A za skvělou cenu!

El Coto Blanco 2010 ze slavného vinařství ve vyhlášené oblasti Rioja DOCa mne trošku zklamalo, alespoň v porovnání s předchozím vzorkem. Lehčí, příjemně ovocné, ale málo boubelaté. Ideální především k jídlu.

Jako tradičně potěšilo růžové El Coto Rosado 2010 („spravedlivé” cuvée z odrůd Tempranillo a Garnacha). Vyzrálé jahody ve vůni i chuti, něco málo smetanového jogurtu, lehká pikantnost a bohaté tělo. Trochu jiná, ale výborná „růžovka”.

Moc mi nechutnalo druhé víno z oblasti Somontano DO – Montesierra Tempranillo, Cabernet Sauvignon 2008. Zdálo se mi řídké, možná již na odchodu ze svého vrcholu.

Skvělé bylo (ale již tradičně) víno z Ribera del Duero DO – Viňa Vilano Roble 2009. Ve vůni i chuti bohaté kombinace tmavých peckovin a lesních plodů, navíc s jemnými živočišnými tóny. Příjemně pikantní dochuť s lehkými vanilkovými tóny. A bude ještě lepší!

Standardní bylo El Coto Crianza 2007. Uhlazené, elegantní a příjemně pitelné víno bylo decentně políbeno barikem, který nezastřel ovocité tóny.

Viňa Jaraba Crianza 2007 z oblasti La Mancha byla rovněž na stabilní úrovni, ale z poněkud jiného „soudku”. Plnější a kořenitější víno s výraznějšími tóny kůže a čokolády. Krásná alternativa crianzy z Rioji!

Azagador Reserva 2004 z vinařství Pago de la Jaraba je nezmar. Ochutnávám ho pravidelně – a pořád je výborný, někdy se mi zdá, že se dokonce lepší. Cuvée odrůd Tempranillo (70 %), Cabernet Sauvignon (20 %) a Merlot (10 %) velmi překvapil elegantní dochutí tmavých lesních plodů. Opravdu krásná práce s barikem!

S relativní novinkou v nabídce BMC Brno, vínem Corolilla Crianza 2008 z oblasti Utiel-Requena DO, které je čistý Bobal, jsem měl dříve malinký problém. Zdálo se mi příliš voňavé, především výraznými tóny vanilky. Již to beru zpět. Víno je krásně extraktivní, bohatě ovocné (ostružiny, borůvky) jen s lehkou stopou čokolády a vanilky ve vůni i chuti. Ležení v láhvi mu rozhodně pomohlo. Po degustaci v dubnu jsem o něm napsal: „Doufám, že za rok vanilka poněkud zmizí a více vynikne čistá ovocnost.” I stalo se o něco dřív. Opět příjemné překvapení!

Dalším „veteránem-nezmarem” je Pago de la Jaraba Merlot 2004. Zde bylo vše při starém a dobrém. Džemovitá tmavá lesní směs ve vůni i chuti. Hodně sušeného ovoce v dochuti. Víno s bohatým, pěkně uhlazeným tělem, které se drží na vrcholu.

Relativní novinkou, alespoň ve Viničním altánu, bylo víno Corte Real 2005 z vinařství Viňa Extremeňa v oblasti Extramadura. Cuvée odrůd Tempranillo a Cabernet Sauvignon (po 50 %) se předvedlo v plné kráse. Ve vůni i v chuti jemně kořenité tmavé peckoviny. Tělo již uhlazené, ovocné a pikantní s téměř sametovým závěrem. Na to, že zrálo 30 měsíců v bariku, je opravdu krásně ovocité. A samozřejmě příjemné překvapení i potěšení!

Na závěr dva sladké zákusky. Perlivé víno Estrella Frizzante, cuvée odrůd Muškát Alexandrijský (60 %) a Macabeo (40 %) mělo 75 g/l zbytkového cukru a jen 8 % alkoholu. Ve Viničním altánu dobře známý degustační „šlágr”, který dobře vychlazen příjemně osvěží. Skvělý poměr cena/výkon!

Definitivní závěr byl v režii osvědčeného šampiona – Sherry Barbadillo Cream. Nikdy nezklame, tentokrát mi dokonce připadalo mnohem ovocnější a zřetelněji pikantní. Bohatá várka hrozinek a dalších sušených plodů v elegantním těle. Žádný tekutý cukr!

To si myslel i „vrcholový tým”. Takto vína hodnotil:

Corte Real – 9,4 bodu (z 10 možných), Corolilla a Pago de la Jaraba Merlot – 9,3 b., Azagador – 9,2 b., Sherry Barbadillo Cream – 9 b., Viňa Vilano Roble – 8,9 b., El Coto Crianza – 8,7 b., Estrella Frizzante – 8,6 b., Montesierra – Chardonnay, Macabeo a El Coto Rosado – 8,4 b., El Coto Blanco – 8 b., Montesierra – Tempranillo, Cabernet Sauvignon – 7,9 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist