Šťavnatá klasika a červený finiš
29. 8. 2014
Jiří Rusnok z Velkých Bílovic přivezl po roce do Viničního altánu k ochutnání deset vín z ročníků 2011 až 2013, převážně však mladých z loňské sklizně. Bílá byla se zbytkovým cukrem – a to od necelých 7 g/l až po více než 20 g/l. Díky vyšší kyselině však vína nepůsobila příliš sladce, spíše nabízela jistou šťavnatost.
Vstupním bylo Veltlínské zelené 2013 v pozdním sběru, vlastně formálně jediné suché bílé víno večera s velmi vyrovnaným zbytkovým cukrem a kyselinou (6,8 g/l). Ve vůni nazrálé světlé ovoce, stejně tak v měkce pikantní a zakulacené chuti, v níž jsem cítil jemné pepřové tóny.
Příjemný byl jakostní, jemně citrusový Muškát moravský 2012. Polosuché víno (8,6 g/l zbytkového cukru) je ideální pro letní pití. Jemně aromatické, lehčí v těle, svěží a pikantní v příjemně citrusově-muškátové dochuti.
Ryzlink vlašský byl rovněž polosuchý s výraznější kyselinou (7,1 g/l). Ve vůni nabídl světlé ovoce, květiny i jemné oříšky. V chuti ovocně-květinový, lehce nasládlý a šťavnatý s výrazně pikantním závěrem, v němž se objevily tóny oříšku a koření.
Ryzlink rýnský 2013 v pozdním sběru byl již zřetelně sladší (21,5 g/l zbytkového cukru). Ve vůni nazrálé světlé ovoce. Chuť výrazně nasládlá, tělo šťavnaté a velmi pikantní ve zřetelně ovocné koncovce. Z bílých vín mne však oslovil nejméně.
Mnohem zajímavější byl Sauvignon 2013 v pozdním sběru. Polosladké víno 18,5 g/l zbytkového cukru) s pěknou vůní jižních peckovin a s měkce ovocnou, šťavnatou a delikátně nasládlou chutí. Víno s plnějším tělem, v závěru pak pěkně pikantní.
Před červenými jsme ochutnali polosuché Zweigeltrebe rosé 2013 v pozdním sběru. Bohatě ovocná „růžovka” (jahody, maliny) s plnějším tělem a pikantní koncovkou. Nasládlé, ale osvěžující víno.
Frankovka 2013 v pozdním sběru voněla po lehce kořenitých tmavých peckovinách. V chuti identická, ale přece jen zřetelně tenčí s výraznější kyselinkou. Musí ještě nějaký čas ležet v láhvi, ale i tak asi zůstane jen příjemně osvěžujícím červeným vínem pro teplé letní dny.
Zweigeltrebe 2012 bylo pochopitelně vyzrálejší, ale příliš mne nezaujalo vůní i chutí, v níž jsem objevil tóny (občas se objevují u červených, většinou španělských a italských vín), které nazývám „bakelitem” či „nahnilou jahodou”. Na tom nic nezmění ani pěkně uhlazené a jemně pikantní tělo.
Závěrečná dvě červená byla na podstatně vyšší úrovni. Nejprve André 2011 v pozdním sběru, pro mne jedno ze tří nejlepších vín večera. Ve vůni lehce džemovité višně v čokoládě. V chuti plné vyzrálého tmavého ovoce, ale také ještě zřetelných tříslovin. Zaslouží si ještě několik let ležení v láhvi, které vínu určitě dodá na uhlazenosti a eleganci.
Potěšil také závěrečný Neronet 2012. Zemské víno s pěknou vůní borůvek, švestek a čokolády. V chuti téměř identický, lehce kořenitý a již uhlazený v měkce pikantním závěru na patře.
Příjemný závěr, po němž jsem se rád vrátil k přechutnání několika bílých vín. A potvrdil jsem si, že především „veltlín” a Muškát moravský vynikají skvělým poměrem cena/výkon. Což rozhodně platí o i závěrečné dvojici červených. To také ocenil i „vrcholový tým”. Tady je jeho hodnocení:
André 2011 a Neronet 2011 – 8,7 bodu (z 10 možných), Veltlínské zelené 2013, Sauvignon 2013 a Zweigeltrebe rosé – 8,6 b., Muškát moravský 2013 – 8,5 b., Ryzlink vlašský 2013 a Ryzlink rýnský – 8,4 b., Frankovka 2013 – 7,9 b. a Zweigeltrebe 2012 – 7,8 bodu.
Text a fotografie Libor Chlupatý