Strakova vína – originalita v tradici

30. 6. 2010

Rakvický vinař Rostislav Straka je originální, lehce zarputilý, ale nesmírně zajímavý mladý vinař, který se snaží do zákonitostí vín jako přírodního produktu zasahovat co nejméně. Ne každému to vyhovuje, ale své příznivce si vždy najde.

Potvrdila to i premiérová prezentace jeho vín ve Viničním altánu. A protože vyrábí vína z velmi malých šarží, nezatříďuje je – přibližně 10 000 lahví každoroční prodá i jako zemská vína. Vždyť také mají parametry pozdního sběru či výběru z hroznů a věrní přátelé jeho vín to vědí…

Ve Viničním altánu nám představil devět vín, protože starší jsou již vypita a některá nová teprve čekají na nalahvování.

Vše zahájilo Chardonnay 2009 (cukernatost pozdního sběru) z rakvické viniční trati Kozí horky. Ve vůní nazrálé světlé ovoce s lehkou minerální stopou. V ovocné chuti (broskve) s lehkým minerálním závojem bylo poměrně plné, zakulacené a zároveň v závěru výrazně pikantní. Mohlo by být chuťově bohatší, ale i tak bylo příjemně pitelné.

Neuburské je možná poněkud nenápadné víno, ale kdo si počká, tomu se vždy odmění. Strakovo Neuburské 2009 (pozdní sběr) z Přítluk se ve vůni otevíralo trošku pomaleji, ale po chvíli předvedlo pěkné ovocné aroma (broskve, meruňky) s jemně oříškovými tóny a s náznakem minerálů. V těle měkce kulaté, opět ovocné s jistou uhlazenou decentností. Víno jen jemně pikantní a závěru příjemně hladí.

Rulandské šedé 2009 (výběr z hroznů) z trati Trkmansko výrazně vonělo po jižním ovoci (ananas, banán) a naznačovalo i máslovo-medové tóny. V chuti opět vyzrálé jižní ovoce, plnější a lehounce nasládlé tělo, byť formálně je tento „šeďák“ ještě suchý.

Sauvignon 2009 (pozdní sběr) z trati Kozí horky měl poněkud vyšší alkohol (14 %). Voněl po přezrálém jižním ovoci (hlavně žlutomasé broskve) v delikátním smetanovém kabátku. V těle tvořilo základ nazrálé ovoce, postupně se však zviditelňoval černý rybíz v lehce minerální dochuti.

Rulandské modré rosé 2009 (pozdní sběr) z trati Kozí horky bylo poměrně jemné ve vůni i chuti. Vonělo po lehce smetanových jahodách, které přecházely v náznak peckovin. V malinko nevýrazné chuti jsem cítil stopu třešní a višní. Víno bylo jemně pikantní a poměrně lehké, ale zároveň hezky pitelné.

Druhá „růžovka“ – Zweigeltrebe 2009 (pozdní sběr) z obce Novosady mělo výraznější ovocnou vůni (jahody, maliny) a také chuť. Pikantní a svěží tělo však bylo poněkud tenčí.

Lepší bylo červené ze stejné odrůdy, ročníku i vinice s parametry pozdního sběru. Moc pěkná a výrazná vůně peckovin, v těle višně s jogurtem. Pikantní a dobře pitelné víno s poněkud méně extraktivním tělem. Takový letní typ červeného.

A na závěr dvě vína z moravské klasiky, která začínají být poněkud přehlížená, konkrétně Svatovavřinecká. Nejprve ročník 2009 (pozdní sběr) ze starých keřů (přes 35 let) na trati Trkmansko. Moc pěkná vůně (třešně, višně, ale i lesní směs). V těle měkce ovocné, pikantní, ale ještě s hříchy mládí. Po ležení v láhvi se pěkně zakulatí a ještě více potěší.

Stejně jako mne potěšilo poslední víno – Svatovavřinecké 2008 (jakostní). Celé se pomaleji otevíralo, ale dočkal jsem se. V lehce živočišné vůni se objevily nazrálé tmavé peckoviny, které v chuti společně s lesní směsí vytvořily příjemný zážitek – zakulacené a jemně pikantní tělo s náznakem sametu ve středně dlouhém závěru. Ale i toto víno chce více trpělivosti. Ta samozřejmě nedošla, ale došlo již toto vína. Šarže jsou malé a víno si své konzumenty rozhodně našlo.

A takto Strakova vína hodnotil „vrcholový tým“:

Rulandské šedé – 8,6 bodu (z 10 možných), Svatovavřinecké 2009 – 8,5 b., Svatovavřinecké 2008, Neuburské a Sauvignon – 8,4 b., Rulandské modré rosé – 8,2 b., Chardonnay – 8,1 b., Zweigeltrebe – 8 b. a Zweigeltrebe rosé – 7,8 bodu.

Text a fotografie Libor Chlupatý

TOPlist